Celebrii noștri cvasi-necunoscuți

Sebastian Stan și Alexandra Maria Lara

 

  Care ar fi cel mai celebru cuplu virtual de actori români? Florin Piersic şi Stela Popescu, ar spune poate, nostalgicii. Marcel Iureş şi Maia Morgenstern, ar răspunde ceva mai calculat cei care iau în considerare că un rol jucat în producţii hollywodiene ca The Peacemaker, Hart’s War sau The Passion of the Christ îţi asigură o celebritate imensă. Puţini ar livra răspunsul corect. Care e, după toate socotelile de box office : Sebastian Stan şi Alexandra Maria Lara.

  Nimeni nu e profet ţara lui, dar noi aveam totuși o sănătoasă tradiţie ţărănească ca imediat după ce exteriorul ne recunoaşte valorile, să îl ridicăm în slăvi pe fiul satului. Chiar şi în cinematografie. Filmele româneşti premiate internaţional, mereu au avut brusc succes de public în ţară, oricât de „de artă” (expresie de obicei sinonimă cu minimalismul) ar fi fost ele.

  Cu atât mai de neînţeles mi se pare că, mult timp, cea mai vizibilă actriţa a Germaniei – din cele ne-emigrate la Hollywood – ea însăşi, însă, o emigrantă din România, ne rămâne nouă românilor, necunoscută. OK, nu prea suntem fanii filmelor germane, Alexandra Maria Lara având roluri principale în mai toate marile lor succese, de la drame, la comedii. Dar nici când apare în producţii europene de impact, ca Napoleon sau Doctor Zhivago, nu auzim de ea. Nici când joacă în giga-filme cu nominalizări la Oscar sau Globul de Aur  ca Rush sau The Reader. La naiba, nici când are rol de româncă în Youth Without Youth (ecranizarea nuvelei lui Eliade de Francis Ford Coppola), Offset sau excelentul City of Life, nu reuşeşte să ne atragă atenţia. În aşa fel încât dacă întrebi zece compatrioți pe stradă cine e intr-o fotografie cu ea, opt habar nu au, iar unul o să reflecteze ezitant dacă nu cumva Bianca Drăguşanu.

Alexandra

Cât de nedrept! Uitaţi-va un pic la lista filmelor în care a jucat, pe IMDb! Alexandra Maria Lara, pe numele sau adevărat Alexandra Plătăreanu, s-a născut pe 12 noiembrie 1978, în Bucureşti. Este fiica actorului şi profesorului de actorie Valentin Plătăreanu şi a soţiei lui Doina. Pe când Alexandra avea 4 ani, familia ei decide să fugă de regimul comunist din România, pe atunci sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu, refugiindu-se în Germania. La 16 ani juca deja diverse roluri principale în dramele de televiziune germane. A adoptat un nume de scenă mai uşor de pronunţat internaţional, dar asta nu e o scuză pentru publicul nostru. Avem o minunat de talentată actriţă, extrem de inteligentă, foarte frumoasă, în vogă atâta timp, şi de-acasă chiar niciun pic de publicitate că e de-a noastră?

Alexandra Maria Lara

De câte ori nu auzi bunici, părinţi sau oameni care au prins şi alte timpuri, privind câte un film de cinematecă sau vreo piesă de teatru filmată veche, ce se mai strecoară printre reality-show-uri, oftând  melancolic că nu mai există actriţe elegante şi pline de clasă, ca pe vremea lor. Noi suntem contemporani cu un amestec de Greta Garbo şi Ingrid Bergman – autohoton, ce a prins ceva din aerul rece al fiordordurilor nordice, rămând  genetic româncuţa fină şi cu bun simț, într-o îmbinare perfectă de frumuseţe diafană și clasic imperturbabil; dar nu părem să fim la fel de impresionaţi ca alte naţiuni posesoare ale acestui gen de super-vedete.

  Sebastian Stan e mai norocos, pentru că succesul lui cel mai mare, Captain America e chiar blockbuster-ul total şi, totuşi, uite că nu îl vezi nici pe el pe coperţile revistelor româneşti, deşi când se sesisează chiar şi vreun site băștinaș mai puţin citit să îl ia la întrebări, constănţeanul emigrat din România la 8 ani, răspunde glumeţ că îi e poftă de-o ţuică. Dar chiar şi despre el s-a știut târziu, dacă nu aveai norocul/ghinionul să ai o prietenă fan Gossip Girl, care prin cercetările ei despre actorii din spatele personajelor, a descoperit întâmplător de unde era frumosul după care i s-au scurs ochii atâtea episoade. Însă nici măcar aceste wannabee groupies nu au reuşit să-i impună imaginea în mass media noastră; şi câţi din ţara asta au aflat că prietenul cel cool care îl păzea pe Captain America să nu ia bătaie, este un român?

Sebastian Stan

  Aş putea să trag o concluzie de final, dar ştiţi filmele alea româneşti care încearcă să ne înveţe chestii despre poporul nostru, în loc să spună doar o poveste, cum fac cele americane la care ne ducem toţi? O să fiu american de data asta şi o să las să încheie scenariul doar banii, box office-ul, faima şi frumuseţea.

…articol publicat initial pe site-ul cultural Literatura pe tocuri