“…simt cum sufletul mi-e smuls din mine de sute de lentile atotvăzătoare…”

Nerve : Adevăr sau provocare

                               de Jeanne Ryan

nerve-1

Editura : Corint – Leda Edge
Data apariției: 2016
Traducător: Liviu Szoke
Număr de pagini: 304

 

  O nouă atracţie la modă acaparează atenţia adolescenţilor americani de la o coastă la alta a Statelor Unite. Combinaţie de reality show, candid camera, farse televizate şi vânătoare de pokemoni umani, noua senzaţie live online – Nerve, are reguli vagi spre variabile, dar premii irezistibile – adaptate după gusturile cele mai intime ale fiecăruia.

  Vee este fata din spatele scenei şi la propriu şi la figurat. O adolescentă timidă din Seattle care asigură scenografia pieselor de teatru şcolar unde strălucesc prietena sa Sydney şi băiatul vedetă de care e amorezată, Matthew. Dorinţa de a păşi mai înspre luminile rampei, o face să participe la una dintre probele preliminare ale jocului despre care vorbeşte toată lumea. Însoţită de propriul admirator empatic şi cu bun-simț, Tommy, ea preia una dintre provocările Nerve şi are un succes surprinzător după ce îşi toarnă apă rece în cap într-o cafenea şi bolboroseşte o frază penibilă prestabilită. Succes asigurat mai mult de mularea bluziţei ude şi a expresivităţii figurii sale naive, decât de vreun alt fel de merit.

  Din momentul în care e prinsă în colimatorul publicului avid de senzaţii tari, ritmul vieţii se accelerează pentru Vee. Relaţiile cu colegii  şi prietenii se modifică, are în sfârşit parte de atenţia tuturor şi online şi offline, dar nu chiar aşa cum şi-ar fi dorit. Însăşi cei ce stau în spatele Nerve par să fi o remarcat şi să se fi hotărât să investească în ea. I se fac cele mai tentante propuneri, croite special pentru jinduirile proprii, pentru a o face să răspundă unor noi provocări. Chiar mai mult decât fiecare încercare de joc, pe fată o îngrijorează precizia cu care Nerve îi ghiceşte cele mai ascunse dorinţe şi cele mai nemărturiste vise pe care ar vrea să şi le îndeplinească. Se simte ceva sinistru şi înspăimântător în felul cum i-au fost disecate şi înregistrate aspiraţiile exprimate pe reţelele de socializare sau, poate, chiar prin alte părţi, în discuţii intime cu cei mai apropiaţi prieteni, ori la psiholog.

nerve3

Cel mai important câştig pe care i-l aduce Nerve lui Vee, este însă partenerul de îndrăzneli, superbul Ian, de care se simte instantaneu atrasă într-atât încât uită total de Mattew şi de gelozia pe care i-o producea înclinaţia lui tot mai pronunţată către prietena sa, Syd cea perfectă. Alături de Ian trăieşte creşterea progresivă în intensitate a provocărilor de la ceva jenant pentru sine într-o cafenea, la ceva penibil pentru ambii în aceeaşi cafenea, spre un prim iz de pericol prin farsa în care vor cere virginilor de la adunarea de abstinenţi sexuali, prezervative; până la a solicita bani pentru sex în cel mai primedios cartier al oraşului şi … aşa mai departe. Nu am să dezvălui mai mult, pentru că în progresia asta stă cea mai interesantă parte a acţiunii. În creşterea intensităţii provocărilor şi în mărirea mizei şi a valorii sentimentale şi pecuniare a premiilor oferite. Unde e limita? Unde vom pune punct? încearcă să hotărască ezitant întâmplătorii eroi ai unei manipulări perfect pregătite. De fiecare dată când cred că se apropie de final, presiunea psihică pusă asura lor îi împinge şi mai departe şi mai în adâncul tunelului, încât orizontul salvator se îndepărtează, devenind lumința dintr-un capăt tot mai puţin accesibil.

nerve1

  Toate provocările au o tentă sexuală sau un grad de pericol. Ceea ce e în perfectă concordanţă cu orice cifră de audienţă media, pentru că sexul şi violenţa vând cel mai bine. Eros şi Thanatos fiind reţeta supremă a interesului absolut. Paranoia jocului însăşi se extinde în afara lui, infestează cu îndoială nu numai alegerile lui Vee de la provocări, dar şi încrederea pe care o are în prietena Syd, amicul credincios Tommy, sau chiar partnerul de aventuri, cvasi-iubitul Ian.

  Povestea încearcă să rămână credibilă – nu transformă adolescetii în eroi planetari –  şi deocamdată personală (dacă nu va avea o continuare) – nu se generalizează pierzându-se prin intestinele fantomă ale organizaţiei ce a creat Nerve.

continuare…