„Fata din oglindă mi-a zâmbit. Dar nu eram eu.”

Mara Dyer. Începutul

                                             de  Michelle Hodkin

Anul apariției : 2016
Titlul original : The Unbecoming of Mara Dyer
Editura : Trei
Colecție : Fiction Connection
Număr de pagini : 462
Traducător : Ana Dragomirescu

 

 md-1  Greu de încadrat într-un gen anume, în afară de acela al debuturilor reușite, Mara Dyer. Începutul (prima carte a scriitoarei Michelle Hodkin) , are de toate : o eroina de șaisprezece spre șaptesprezece ani care trăiește problemele clasice ale adolescenței – de la grijile pentru notele de la teste și conflictele școlare, până la emoțiile romantice ale îndrăgostirii. Mistere și suspans de thriller detectivistic. Atmosfera aceea dark a celor mai reușite momente ale unui roman de groază, în care fantome se întrupează și nopțile dau fiori. Intrigă psihologică și procesuală (autoarea e un fost avocat). Intercalări de planuri – prezent în desfășurare și amintirile trecutului traumatizant, dar și alunecări în oniric, când lumea viselor pare să năvălească revelator peste realitatea logică și să o dilueze…

  Mara este o adolescentă din Rhode Island care se trezește în spital, după un accident groaznic, fără să își mai aminteasca exact cum a ajuns acolo și ce s-a intâmplat cu prietenii săi, care o însoțeau în ceea ce pare să fi fost o expediție de bravadă nocturnă într-un azil părăsit. Ea scapă în mod straniu, nevătămată, dar cele două prietene și fostul ei iubit au dispărut sub dărâmăturile azilului. În speranța evitării adâncirii traumelor sale psihologice, părinții fetei decid să părăseasca locurile apăsătoare ale tragediei și se mută în însorita Florida, unde toată viața Marei ar trebui să o ia de la început. O nouă școală, noi colegi și profesori, o prietenie nouă, o dragoste care se înfiripa … Dar peste toate bântuie incă sub forma de amintiri ce revin brusc, sau vise tulburătoare, trecutul ascuns în negurile memoriei …
Oscilând între teama că înnebunește și ideea incredibilă că toate halucinațiile ei au un corespondent de vreun fel în lumea reală, Mara se trezește implicată în decesele inexplicabile din jurul ei, în cazuri criminale (pe filiera juridică a profesiei tatălui său) , dar și într-o poveste de dragoste fulgerătoare cu cel mai admirat băiat din școala, rebelul si excentricul Noah. El, părinții, cei doi frați si noul prieten Jamie, îi vor fi ancore de stabilitate în vârtejul parcă tot mai rapid în care se simte absorbită, dar și cei pentru care simte că merită să lupte împotriva oricăror vitregii ale destinului, chiar mai mult decât pentru ea însăsi.

md-3

  Toate planurile acțiunii au un dozaj de mister și suspans care te ține cu sufletul la gură, iți doresti sa afli ce îi rezervă prezentul eroinei, dar și ce i s-a întâmplat în trecut. Te intrigă evenimetele care apar în viața părinților si fraților ei, în cazul de crimă in care tatăl Marei este avocatul apărării, dar mai ales te înfioara oniricul ce se scurge uneori în realitate – vise tulburatoare ce nu știi dacă  sunt doar fantezii de coșmar,  amintiri revelatoare sau viziuni paranormale.

  Nicio clipă nu poți prevedea direcția în care o va lua cartea. Va rămane o poveste romantică cu înfiriparea unei iubiri imposibile între doi adolescenți cu probleme, va devia într-un clasic noir cu dezvăluirea din ultima clipă a criminalului, e o disecție psihologică de halucinații, paranoia si depresie post-traumatică sau va deveni un fantasy exploziv în care eroii își descoperă însușiri paranormale? Dar exact imprevizibilitatea asta dă savoarea cea mai mare a romanului. Faptul că nu ești sigur de nimic, nici măcar dacă ceea ce se întamplă este vis sau realitate, te face să stai alături de Mara alert și concentrat, chiar și în oazele sale de liniște, când e prinsă în normalele ore de școală sau clipele romantice adolescentine.

continuare…