Girl Online în turneu

            de Zoe Sugg

Editura Epica
Titlul original: Girl Online On Tour
Număr de pagini: 352
Traducere: Adina Pintea
Data apariţiei: 2016

girlonlineontour   Zoe Sugg, arhicunoscută ca Zoella, cea mai de succes vloggeriță a YouTube-ului, cu milioane de followerși care îi click-uiesc cu ardoare orice clipuleț video despre fashion, modă, machiaj, relaţii sau ce îi mai vine ei să posteze căscând ochi mari, mai expresivi decât cuvintele – revine cu o continuare la primul său roman, Girl Online.

  Prima întrebare ce apare oricui nu l-a citit pe întâiul e dacă ăsta al doilea poate fi savurat individual. Răspunsul e da, poate fi citit separat, referirile la cel intițial sunt puţine şi oricum trecute în revistă ca amintiri rememorate de personajul principal, adolesecenta de 16 ani, Penny. Lucru de altfel foarte util pentru orice sequel pe care îl iei în mâna la distanţă de peste un an faţă de volumul a cărui urmare se constituie, chiar fiind un absorbitor al lor încă din clipa apariţiei.
  O a doua întrebare, pentru cunoscători, deja, ar fi dacă măcar cărţulia asta a scris-o singură. Poate unii îşi mai amintesc despre vâlva din presa britanică stârnită de declarația Zoellei că a primit “ajutor” la conceperea primului ei roman. De fapt o recunoaştere cu jumătate de gură că el a fost opera ghostwritter-iţei, Siobhan Curham. De ce aşa ceva? Ca de obiciei, motivul sunt banii. Numele Zoe Sugg fiind un brand cu succes asigurat. Iar calculul s-a împlinit rapid, cartea devenind bestseller-ul total, bătând toate recordurile de vânzări. Bine, bine şi romanul ăsta continuator, Girl Online în turneu? Well, e o mică diferenţă de stil, abordează mai empatic probleme din viaţa particulară zoelistică (ca atacurile de panică) sau demonstrează specializări în talentele specifice ale autoarei (priceperea în make-up, de exemplu). Zoe a şi declarat, cumva punându-şi onoarea la bătaie, că de data asta va avea doar ghidajul discret al editorului. Eu, fără să bag mâna în foc, aş zice că putem să considerăm acest al doilea roman al ei, ca fiind cel de debut.

ZOELLA

  În Girl Online am făcut cunoştinţă cu bloggeriţa ficţională Penny Porter, o adolescentă din Brighton – Marea Britanie, un pic zăpăcită, care folosea blogul că locşor intim de descătuşare a sincerităţii. Dar şi cu prietenii ei, carismaticul Elliot (poreclit Wiki) şi ceva mai sinistra Megan, precum şi cu o iubire neaşteptată în persoana rock-star-ului în devenire, băiatul din Brooklyn, Noah Flynn. Echipa se menţine şi în această a doua parte, chiar dacă îi redescoperim un pic schimbaţi. Deasemenea se păstrează şi găselniţa din primul roman de a intercala în povestirea întâmplărilor prin care trece protagonista, postări ale ei de pe blog. Foarte reuşite aproape toate. O atracţie în plus pentru toţi cei ce apreciază soiurile de generalizări auto-analitice specifice blogurilor.

 După o relaţie la distanţă – mereu greu de păstrat şi manageriat, Penny are în sfârşit ocazia să fie cu iubitul său vedetă, însoţindu-l în turneul prin Europa…

continuare…