Capitanul America: Razboi civil

Titlul original: CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR
Actori: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan
Regizori: Joe Russo, Anthony Russo
An lansare: 2016
Durata: 141 minute
Gen: Actiune, Aventura, SF
Achiziționabil pe: provideo.ro

Dupa ce eroii Marvel au invins chiar si o uniune zei-extratrestri, se punea intrebarea de unde ar mai putea aparea urmatorul dusman care sa aiba o minima sansa de a rezista super-puterilor lor, in mod destul de onorabil, cat sa iasa de-un film. Raspunsul vine sub genericul istoria se repeta, acelasi pentru toate marile forte imperiale care la un moment dat se faramiteaza intern: din RAZBOI CIVIL.

Inedita confruntare dintre fondatorii Avengers, Captain America (Chris Evans) si Iron Man (Robert Downey Jr.) se concretizeaza intr-unul dintre cele mai bune filme ale francizei, spectaculos, convingator si echilibrat emotional, ce lasa spatiu, pe langa actiune si suspans, pentru umor, sentimente si trairi sufletesti care impresioneaza.

Stilul scenografic utilizat de fratii Russo in Captain America: The Winter Soldier ne este repropus si in acest nou, frenetic, capitol. E cu adevarat remarcabil efortul depus de intregul cast pentru a condensa in doua ore jumatate (e, totusi, filmul Marvel cel mai lung ever) o poveste cu ramificatii atat de extinse in episoadele ecranizatoare precedente ale seriei comics si pentru a lasa spatiu de desfasurare atat de multor personaje care se aliaza si se scindeaza pe baza convingerilor proprii, fiecare cu argumentatia sa solida pentru a-i justifica alegerile.

Orice infruntare, fiece linie de dialog, fiecare aparent banala ori inocenta glumita, nu e fruct al capriciului scenaristilor sau regizorilor, ci are trimiteri “istorice”, reprezinta o evolutie naturala si logica a ceea ce s-a intamplat in celelalte filme ale francizei. Rezultatul este cu adevarat grandios, ai impresia de acces la un imens dar unic univers, complex, chiar parand destul de complicat uneori, dar mereu coerent. Universul filmelor Marvel

Sigur ca, principalele actractii intr-o mega-productie cu hiper-eroi raman actiunea si bataile, dar acestea nu ar avea nicio noima fara a prezenta ca umane si verosimile motivatiile combatantilor. Si, da!, avem umanitate si realism, nu numai in Steve Rogers si Tony Stark, cei doi amici/inamici Captain America si Iron Man, dar si in ceilalti protagonisti cu insusiri speciale, care le tin partea sau sunt recrutati pentru acest conflict megalitic.

Cred ca ar trebui remarcati pentru cat de bine au imbogatit personajele mai toti eroii, indiferent de tabara in care s-au situat, dar cei doi pe care simt nevoia sa-i scot neaparat in evidenta sunt Spider-Man-ul adolescent (Tom Holland) si Winter Soldier (Sebastian Stan), amicul român al lui Captain America, pentru care s-a starnit toata batalia.

Tanarul Om-Paianjen nematurizat este de o mie de ori mai amuzant in rolul lui episodic decat toti ceilalti spidermeni la un loc. Iar updatarea si modernizarea sexoasa a matusicii May care il creste (Marisa Tomei), a fost o lovitura hazoasa de geniu. La urma urmei mereu s-a specificat ca e matusa-sa, de ce trebuia sa arate in celelalte interpretari ca o bunicuta?

Captain Romania, adica Sebastian Stan, e pasiunea mea patriotica masculina din blockbuster-urile americane, iar faptul ca si-a dorit, asa cum a marturisit intr-un interviu PRO TV sa vorbeasca românește în film, a fost un bonus pentru noi, conationalii, concretizat in scena care se petrece in Romania. Chit ca din cauza capriciului lui au aparut in scenariu niste neconcordante de jurisdictie ale politiei germane, care a trebuit sa il asedieze la Bucuresti, in loc de Berlin, dar pe mine m-a incantat fiecare pomenire a Romaniei in context super eroic, intr-un film pe care il vede tot universul, asa ca: Multumim, Sebastian! Mai fă din astea!

Dintre ne-super-eroi, nu poate fi trecut cu vederea jocul villain-ului Zemo, un omulet fara nicio calitate paranormala, dar atat de bun bagator de zazanie, cu povestea lui trista ce il face aproape simpatic si cu determinarea unui luptator kamikaze cu morile de vant, interpretat exceptional de actorul Daniel Brühl.

Asadar, confruntari intre eroi super-dotati, urmariri spectaculoase, lupte coregrafiate impecabil, cascadorii tehnologizate sau augmentate prin atribute speciale, toate intr-o tornada combativa si emotiva, care te lasa cu respiratia taiata.

Un film de vazut neaparat, in orice combinatie de echipa. Cu prieteni, cu iubit sau iubita, cu parintii, cu copiii, catel si pisicel sau solo, ca sa poti sa iti sustii beligerantii preferati, dand cate-un pumn de suporter in aer.

CW2

Filmul Capitanul America: Razboi civil / Captain America: Civil War poate fi achizitionat pe site-ul Provideo in format DVD sau BLU-RAY

provideo