Legea Nopții

Titlul original: Live by Night
Regizor: Ben Affleck
Actori: Ben Affleck, Zoe Saldana, Elle Fanning
An lansare: 2016
Durata: 128 minute
Gen: crimă, dramă, thriller
Achiziționabil pe provideo.ro

 

  Cel mai recent film regizat de Ben Affleck confirmă talentul acestuia de a instrumenta scene de acţiune şi o distribuție corală, cu mulţi actori şi cadre de epocă reproduse minuţios.

  Live by Night / Legea nopţii (scenariul adaptat după romanul cu același titlu scris de Dennis Lehane) trasează povestea lui John Coughlin (Ben Affleck), fiul căpitanului de poliţie Thomas Coughlin, care, întors din Primul Război Mondial, ajunge să își câștige traiul în sfera infracționalității. Aşa cum afirmă el de la începutul filmului într-o comprimată autoanaliză psihologică ce include toate ororile războiului trăite şi felul cum i-au influenţat atitudinea faţă de autoritate şi datorie civică: “Am plecat soldat, m-am întors acasă nelegiuit.”

Prohibiţia îl suprinde în Boston, amestecat în tot felul de jafuri armate, prins între două reţele mafiote: cea irlandeză a lui Albert White şi cea italiană condusă de Maso Pescatore. Ca o complicaţie în plus, se îndrăgosteşte de Emma Gould (Sienna Miller), o vulgară imigrantă dornică de a reuşi, care este chiar amanta şefului mafiei irlandeze.

Desigur că, într-un gangster movie veritabil de acţiune, reproducând realist zbuciumul criminogen al vremii, precum Legea Nopţii, nu lipsesc şuieratul gloanţelor, maşinile răsturnate cu roţile-n sus sau plonjând de pe poduri, incendierile localurilor concurenţei şi rafalele de pistoale-mitralieră. Bărbaţii implicaţi în violenţa organizată vorbesc puțin, dar îşi întrupează direct planurile prin acţiuni radicale ale căror efecte secundare sunt şiruri de cadavre ce se întind din Boston până în Tampa.

Atunci când toate interesele lui John Coughlin se mută în Tampa/Florida, ca proaspăt conducător al Mafiei locale, descoperă aici două lumi paralele. Una a delincvenței şi a luptelor pentru teritorii între emigrantii italieni, irlandezi, cubanezi, portoricani sau dominicani şi alta oficială, respectabilă. Uneori chiar cu un aer uşor suprarealist dat de fanatismul religios care punea stăpânire pe localnicii hipnotizaţi de predicile unei foste narcomane, fiica şerifului Figgis, Loretta (Elle Fanning), apariția Ku Klux Klan-ului şi a crucilor cuprinse de flăcări sau a genurilor de compromisuri la care recurg stâlpii comunității pentru a păstra liniştea şi aparenţa civilizaţiei legii.

Decadenţă şi violenţă, iubiri şi vendete printre aburii distileriilor de rom, barurilor discrete şi conspiraţiilor gansterilor cu trabuc în gură şi flori la butonieră, văzuţi prin parbrizele maşinilor de epocă. Poliţişti corupţi şi autorităţi locale dând mâna cu mafioții, în timp ce se extinde piaţa băuturilor alcoolice comercializate subteran, a narcoticelor şi a bordelurilor clandestine – acesta este tabloul de etapă, când Prohibiţia încetează şi un nou gen de afaceri trebuie pus pe picioare. Va mai face parte irlandezul John Coughlin, liderul Mafiei italiene din Tampa, şi din noul tablou?

Câteva personaje remarcabile în această peliculă. În primul rând protagonistul, o creaţie tipică pentru Ben Afleck, John, cu personalitatea sa cuceritoare şi stabilă, cu înclinaţii spre bine în ocupaţia răului pe care o reprezintă. Tatăl său (Brendan Gleeson), poliţistul, inteligent şi dur în lecţiile pe care i le lasă să le înveţe, dar numai în limita în care consideră el că nu-i vor afecta prea crunt viaţa.

Graciella Suarez (Zoe Saldana) o zeiţă a cafelei şi a romului cubanez, iubirea din Tampa, ce se transformă în iubirea de-o viaţă. Adaptabilă, tolerantă, cu principii , dar fără a încerca să le impună şi altora, influenţând pozitiv, doar prin exemplu propriu, lumea criminală în care se învârte şi ea.

RD Pruitt, conducătorul atipic al KKK-ului cu buza lui de iepure, vocea subţire şi privirea scelerată, care graţie jocului actoricesc excelent al lui Matthew Maher, devine cel mai detestabil personaj chiar şi printre aceste bande populate de detestabili.

Actorul italian Remo Girone (fascinantul Tano Cariddi din La Piovra/Caracatița) este surpriza pe care o descoperim în rolul lui Maso Pescatore, capul Mafiei siciliene.

 Affleck s-a dedicat trup şi suflet proiectului Live by Night. La propriu. L-a produs, l-a regizat, s-a ocupat de scenariu şi a jucat în film, luând-o pe urmele altui mare actor transformat în regizor: Clint Eastwood, care crede la fel de mult în implicarea totală şi în ideea că dacă vrei să iasă ceva perfect, trebuie să-l faci cu propria mâna. Asta poate da soliditate şi unitate peliculei. Totuşi, sunt voci de critici care cărâie la noțiunea de om-film, reprezentată şi în România cu acelaşi succes de Sergiu Nicolaescu. Cea mai bună scoatere în evidenţă a conceptului rămânând gluma celor de la Divertis care recitau, chipurile, genericul de final al unui film de pe vremuri: Regia: Sergiu Nicolaescu, Scenariul: Sergiu Nicolaescu, În rolurile principale: Sergiu Nicolaescu, În rolurile secundare: Sergiu Nicolaescu, Cascador: Sergiu Nicolaescu, Maşinist: Sergiu Nicolaescu, Calul folosit la filmare: Sergiu Nicolaescu.

Gen de ironie nu numai exagerată, dar şi nedreaptă, pentru că totdeauna filmele acestor monştri sacri (Ben Afleck e clar unul în devenire) au atras şi alţi mulţi actori foarte mari în proiectele lor, cum s-a întâmplat şi în această producţie.

 Un film despre care nu s-au auzit foarte multe la noi, şi pe care te simţi chiar sub inspirația originalității să îl recomanzi iubitorilor oricărui gen de poveste inteligentă.

legea

Filmul Legea Nopții / Live by Night poate fi achizitionat pe site-ul Provideo în format DVD sau BLU-RAY

provideo

cronicuță cinematografică scrisă de Natașa Alina Culea si Marius Andrei