Cei mai buni scriitori de thriller psihologic

 

  O lista cu cei mai buni autori de thriller psihologic tradusi in limba romana e ceva mai dificil de asumat decat una cu autori de SF, pentru ca in science-fiction sunt specializate doar cateva edituri si, de bine de rau, daca esti fan al genului rasfoiesti cam tot ce apare. Pe cand, thrillere publica toate editurile, chiar si cele ce se axeaza pe carti romantice au cate o scriitoare-doua cu bestselleruri clasificate la domeniul asta datator de fiori morbizi.

De asemenea, e o linie foarte subtire (spre inexistenta) de demarcatie intre romanul politist de gen detectivistic – mistery sau noir si crime thriller. Thrillere care pot fi si ele categorisite drept psihologice, politice, juridice, de spionaj, istorice, supranaturale sau epice (cu amenintari asupra a largi comunitati planetare). Unii putand fi de parere cu la fel de multe argumente ca un roman face parte dintr-un subgen sau un altul.

Astfel ca, declar de la inceput aceasta lista una total deschisa, la care oricine poate adauga in comentarii noi nume. Eu ma voi multumi sa garantez ca autorii nominalizati de mine livreaza suspansul promis si nu se pierd in vreo lancezeala textuala sau in vreo fortare debusolanta a logicii, care sa-ti taie cheful sa te mai apropii de gen.

  Deschid insiruirea cu doi scriitori francezi, care sunt altceva decat peste ce dai de obicei, ca si cum in Europa continentala s-ar fi primit voie de la vreo institutie cenzuratoare sa se scrie mai dur, mai realist (in descrierea faptelor, nu neaparat in rezolvarile finale) decat au voie anglo-saxo-americanii.

Pierre Lemaitre

Are publicata la noi trilogia Camille Verhœven, constituita din perfect de traumatizantele:

Irene – excelenta

Alex – excelenta

Camille – excelenta

Si o completare de dimensiuni nuvelistice:

Rosy & John – foarte buna – aici recenzia

 Jean-Christophe Grangé

A avut ecranizari pentru romanele Rauri de purpura si Imperiul lupilor, pune si el accentul pe psihologicul din thrillerul psihologic.

Pasagerul – excelenta

Kaiken – foarte buna

Continuam cu cele mai talentate autoare femei de crime-thriller:

Gillian Flynn

Tanara regina neincoronata a domeniului, cu bijuteriile coroanei:

Obiecte ascutite

Locuri intunecate

Fata disparuta

Kate Morton

Toate cartile ei sunt la fel de bune, toate pe acelasi tipar, continand un mister letal dintr-o istorie dureroasa familiala. Ar fi mai mult inspre mistery, dar prea multa psihologie si suspans, ca sa nu te tenteze sa le adaugi la lista proprie:

Casa de la Riverton

Gradina uitata

Orele indepartate

Pazitoarea tainei

Casa de langa lac

Robert Galbraith

Suntem in continuare la scriitoare – acesta fiind pseudonimul lui  J. K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter. Inainte sa se afle acest lucru, primul roman cu detectivul Cormoran Strike a fost primit foarte bine de critica, dar nu a realizat mai mult de 1500 exemplare vandute. Odata cu dezvaluirea adevaratului autor, vanzarile au sarit in scurt timp, la peste un milion de copii.

Din seria sa cu rezolvari de crime sinistre, fac parte, momentan, volumele:

Chemarea cucului

Viermele de matase

Cariera Malefica

Am auzit lucruri bune si despre Tess Gerritsen si Tami Hoag, dar nu am citit inca nimic de ele.

Dintre scriitorii scandinavi nu mi-a atras cu adevarat atentia decat marele disparut Stieg Larsson, cu superba trilogie Millennium:

Fata cu un dragon tatuat (intr-o prima editie intitulata cretinoid Barbati care urasc femeile – inca intalnesc cetatence care vor sa se apuce de serie si nu stiu cu care sa inceapa, crezand ca sunt doua carti diferite)

Fata care s-a jucat cu focul

Castelul din nori s-a sfaramat

Romanele pe care le-am mai citit, ale nordicilor, erau in regula, dar nici unul cu adevarat wow, cat sa tin minte numele autoarei sau al autorului. Bravo Editurii Trei pentru colectia dedicata lor, dar poate ca ar trebui sa se straduie un pic sa le evidentieze ca serii si nume. Copertile alea negre cu o imagine mititica par toate la fel si trebuie sa devii tu un soi de detectiv ca sa afli daca ai mai dat peste vreun volum din serie sau scris de acelasi autor

M.J. Arlidge

Om de televiziune britanic ce isi pune dexteritatea in slujba lansarii unei rafale de thrillere, avand-o ca protagonista pe Inspector Detectiv Helen Grace. In limba romana au aparut:

Ghici cine moare primul

Ghici ce-i in cutie

Casa papusilor

Martin Cruz Smith

La Editura Paladin cu:

Gorki Park

si

Steaua polara

O serie senzationala ce iese din tiparul occidental si intra in barbaria institutionala sovietica, crescand gradul de pericol, care vine in lumea asta chiar si dinspre partea ce-n alte carti reprezinta binele: statul protector.

Thomas Harris

Memorabila povestea lui de canibalism serializat, despre Dr. Hannibal Lecter.

Duminica Neagra

Dragonul Rosu

Tacerea Mieilor

Hannibal

Hannibal In spatele mastii

Lee Child

Orice de el e cam la fel, mai mult pe actiune. Unele romane din seria cu Jack Reacher, bune, altele doar bunicele. Asa cum e descris protagonistul in carti, in niciun caz nu ar putea fi jucat de Tom Cruise.

Imposibil de lasat deoparte tatuca thrillerului juridic, John Grisham, bestselling writer-ul prin definitie. Toate dramele lui legale avand implicatii majore si in viata personajelor din afara salilor de judecata.

In ultima vreme i-au aparut multi imitatori, dar nimeni nu isi misca avocatii ca el in hatisul procesual.

Orice scrie Ken Follett este thriller de calitate, chiar daca va fi catalogat, dupa timpul in care se petrece actiunea, drept roman de epoca, de razboi sau de spionaj.

Stephen King si Dean Koontz au cate ceva suprantural strecurat in mai toate operele lor, dar au si cateva romane unde acest element lipseste sau e foarte atenuat. Cursa de la Koontz si Mr. Mercedes de la King, ar fi recomandarile pentru puristii ce nu accepta interventii fantastice in anchete criminalistice.

Toti autorii amintiti au fost tradusi la noi doar cu carti care merita citite de catre toti amatorii de thriller psihologic. Astept completarile voastre cu nume pe care eu le-am scapat sau eventuale contestari pentru vreo incadrare in gen mai discutabila.

……

Puteti gasi cele mai multe dintre aceste romane la libraria si anticariatul online
targulcartii.ro.

targul-cartii