Cei mai buni scriitori de (hard) fantasy

 

  Ca de obicei, cand incerci sa alcatuiesti astfel de liste, te confrunti cu relativitatea granitelor si deosebirilor dintre subgenuri. Astazi a captat denumirea de fantasy tot ce are un cat de mic element din afara lumii reale. De la povestile romantice cu adolescente indragostite de vampirasi, la filmele cu super-eroi. Pentru adevaratii iubitori de fantasy epic, cel medieval, sword and sorcery, heroic-fantasy-ul pornit de la Burroughs si Tolkien, dar care acum i-a lasat pe ei in spate la nivel de stramosi respectabili, insa depasiti, fantasy va insemna doar hard fantasy. Toate celelalte genuri vor fi considerate fictiuni romantice cu elemente fantastice sau ecranizari de comics-uri. Ele au totusi, fiecare, numele lor oficial de subgen, sporind confuzia: romantic fantasy, paranormal romance, contemporary fantasy etc.

Dincolo de clasificarile englezite, cel mai sincer ar fi sa recunoastem ca, pana la urma, diferenta principala este data de sexul scriitorului. Nu stiu cat de corect social este sa formulezi asta, poate de aia nici nu se rosteste niciunde foarte articulat, dar exista o mare diferenta intre fantasy-ul masculin si cel feminin, parca mai mare decat in orice alta subdiviziune literara.

In clipa in care barbatilor le-a dat prin cap ca pot scrie despre o lume complet noua, unde nu se aplica niciuna din limitarile istorice sau stiintifice din realitate, au inceput sa creeze istorii milenare ale unor universuri cu batalii epice, imitandu-le, dar augmentandu-le de mii de ori, pe cele din lumea noastra. Ce Rai al visatorilor eroici, cand poti reface razboaie pierdute in asa fel incat sa le castige cei cu care tineai tu si sa scapi de toate frustrarile evenimentelor istorice care nu s-au desfasurat pe atat de spectaculos pe cat s-ar fi putut, din cauza micului impediment numit realism!

Totusi, adevaratele romane fantasy cult moderne introduc si un puternic element de realism in scenariile lor fantastice, astfel incat credibilitatea lumii paralele devine la fel de mare ca a uneia existente.

Ce au facut scriitoarele femei cand au dat peste aceasta posibilitate creativa? S-au repezit mai toate sa umple si noile lumi cu povesti de dragoste. Preferand fantasy-ul urban unde efortul de a inventa istorie alternativa este minim, iar confortul maxim, s-au pus pe brodat relatii de dragoste diferite de cele de pana acum, ba pentru ca el e vampir, ba varcolac, ba inger, ba demon (la propriu, dai peste fantasy-uri in care ea e indragostita de un inger cu aripile taiate sau de un drac fara coada).

Eu ador autoarele femei, citesc mai mult scriitoare decat scriitori. Si ce o sa afirm in paragraful urmator nu vine dintr-o desconsiderare a capacitatilor feminine, dimpotriva, mi se pare un compliment pentru felul lor de a fi, eminamente pozitiv si plin de bune intentii, dar care nu se prea pupa cu sadismul belicos producator de eroi razboinici.

Sincer, nu am dat inca peste nicio autoare care sa merite cu adevarat sa intre in top 10 hard-fantasy. Sunt dominante in fantasy-ul romantic, supranatural si Young Adult, dar nu au nicio reprezentanta neimpusa de egalitarismul sexual printre cei mai buni din tabara fantasticului clasic, chiar dintre cele care se spune indeobste ca ar fi.

Sa luam cele mai celebre exemple. Cand Editura Nemira a facut un sondaj ca sa gaseasca cea mai buna coperta pentru Outlander, cititorii trebuind sa aleaga dintre o imagine romantioasa (care a si ramas) si o imbarligatura de blazon heraldic, au fost voci care protestau impotriva copertii prea frumoase, spunand: “Asa parca ar fi chicklit!” Pai da, pentru ca exact asta e ce scrie Diana Gabaldon. Unul istoric, de epoca, excelent documentat, dar nu e SF doar pentru ca are ca pretext romantic intoarcerea in timp si nu este nici epic fantasy numai pentru ca se trosnesc niste scotieni in batalii al caror rezultat ar putea fi schimbat, fata de cel din istoria pe care o stim. Este o fictiune speculativa romantica.

Ursula K. LeGuin are si serii fantasy extraordinare, nu numai SF (cititi Cronicile Tinuturilor din Apus aparute la Editura Corint!), dar in ele toate pesonajele sunt adolescenti care cresc trecand prin aventuri cu morala si au limitari principiale in ce intreprind, deci, clar, Young Adult. Tot asa la Naomi Novik cu dragonii sai adorabili care sunt ei insisi niste copilasi solzosi si Leigh Bardugo, care in Banda celor Sase Ciori, se autodepaseste, dupa dezastruosul ciclu Grisha, dar tot o adolescenta tesand aventuri fantasy simpatice, ramane in sinea ei. La fel ca multe alte autoare si multi autori barbati, pe care am sa ii laud intr-o lista separata cu cele mai bune romane SF & F pentru adolescenti (Young Adult).

Talentatele Robin Hobb si N. K. Jenisim sunt doar la un pas in fata. Trec de adolescenta eroilor lor, dar le pastreaza aceeasi morala oarecum vetusta fata de ce se mixeaza acum in fantasy-ul epic. Cand sa zici ca acum-acum ajung in sfarsit sa se bata, ori fac ceva si evita izbucnirea conflictului, ori isi pierd memoria si actioneaza in transa, de afli numai din amintiri cetoase pe cine au macelarit fara sa vrea. Lumi superb create, intrigi palpitante, dar lasati, doamnelor, barbatii sa fie barbati si sa traga un pumn la enervare sau sa ii zboare capul de pe umeri cate unuia la furie! De ce sa ne faceti mai rationali decat suntem si sa evitati atat de programatic violenta in numele nostru? Se presupune ca alternativitatea asta pentru civilizatiile paralele se aplica numai la atmosfera generala, nu si la psihologia masculina.

  Dupa aceasta lunga introducere ce ma face sa ma intreb daca nu trebuia sa abordez diferentele astea intr-un articol separat numit Fantasy masculin si fantasy feminin, revin la topul anuntat in titlu, cat de cat linistit ca m-am justificat pentru orice suspiciune de misoginism, in fata oricui are rabdarea sa citeasca si altceva decat autorii subliniati cu rosu, cei mai buni dintre cei buni, in viziunea mea:

   George R.R. Martin

Ce mai e de spus despre opera lui, Cantec de gheata si foc, saga care odata ecranizata a adus fantasy-ul pe buzele tuturor si i-a dat un debit mai mare chiar decat mainstream-ului?

In afara de volumele GoT aparute pana acum, Martin mai are o serie de nuvele din aceeasi lume, ce se petrec cu o suta de ani inainte, avandu-i ca eroi pe Ser Duncan cel Inalt si scutierul sau, Egg, de fapt un mic Targaryen, probabil viitorul rege Aegon, bantuind deocamdata in conditii minimaliste de trai prin Cele Sapte Regate. Le gasiti reunite in Cavalerul celor sapte regate sau ca sfert final in diferite antologii.

Mai exista pe piata un volum mare enciclopedic Lumea de gheata si foc si o alta nuvela despre razboiul civil numit atat de poetic Dansul Dragonilor, publicata in volumul 2 al antologiei Femei periculoase.


   Joe Abercrombie

Baiatul-minune, printul-mostenitor, fara indoiala urmatorul George R.R. Martin al domeniului. In timp ce povestile pe care le spune sunt la fel de bune ca cele ale Marelui Maestru, personajele sunt mai bine conturate psihologic, confruntarile armate descrise mai viu, iar povestile de dragoste impletite credibil, asa cum in Urzeala tronurilor cam rar se intampla.

La noi este prezent cu traducerile din:

Trilogia Prima Lege

Taisul sabiei

Fara indurare

Puterea armelor

Trilogia Marea Sfaramataasta un pic  inspre Young Adult, dar mai mult declarativ, pare ca Abercrombie uita adesea ce a fost pus sa scrie si face tot ce stie el, un macel general:

Jumatate de rege

Jumatate de lume

Jumatate de razboi

Si o povestire din universul Red Country in Femei Periculoase vol. 1.

   Brandon Sanderson

Artizanul sistemelor politice si magice logice. Lumile lui, desi extraordinar de complexe, sunt total rationale, le intelegi fiecare referinta istorica, culturala sau religioasa, asa ca actiunea romanelor sale poate fi cu atat mai intens savurata. Ii gasim in limba româna volumele:

Elantris

Trilogia Nascuti in ceata

Ultimul Imperiu

Fantana Inaltarii

Eroul Evurilor

Capodopera Calea Regilor volumul I din Arhiva Luminii de Furtuna

Adolescentina Sufletul Imparatului, nuvela din aceeasi lume cu Elantris

   Peter V. Brett

Tanar autor stralucind original cu ciclul sau Demon.

In Romania i-au fost publicate pana acum Omul pictat si Sulita Desertului, ambele fabuloase. Inceputul dark fantasy in care omenirea este aproape sufocata de demonii ce isi fac aparitia noaptea este transformat incet-incet intr-un heroic-fatasy cu prevestit Salvator ce va sa spulbere umbrele.

   Scott Bakker

Alt tanar autor, mult prea putin cunoscut la noi, pentru ca i-au aparut doar doua romane la Editura Tritonic, care a si lasat trilogia neincheiata. Nu gasesti niciunde batalii epopeice panoramate mai spectaculos. O combinatie intre istoria cruciadelor si Dune (mai mult pentru spiritul mesianic decat pentru confruntarile din desert)

Trilogia Printul Nimicului

La inceput a fost intunericul 

Profetul Razboinic

– al treilea volum, Gandul cu o mie de fete, nu a mai aparut in limba romana, din pacate

   Steven Erikson

Autor canadian cu studii in arheologie si antropologie, creeaza in ciclul sau Cronicile Malazane un univers in care oameni, zei si semizei se confrunta armat si vrajitoresc. Protagonistii scrierilor lui sunt numerosi si implicati intr-o multime de planuri paralele. O specificitate proprie scriitorului, fiind aceea de a te parasuta in mijlocul intrigilor si confruntarilor dintre personaje fara alte informatii despre lumea in care te-ai trezit, decat enciclopedia-dictionar de la sfarsitul volumelor. Trebuie sa te prinzi tu de absolut  tot. In primul rand pe cine ar merita sa sustii.

Gradinile Lunii

Portile casei mortilor

Amintirile ghetii

Editura Nemira pare ca ezita in a continua ciclul, poate cu o crestere a vanzarilor la aceste minuni literare care deja au aparut, ii convingem sa reia aparitiile cat mai repede!

   Glen Cook

Inainte de George Martin, inainte de Steven Erikson, granita dintre bine si rau in fantasy-ul modern a fost stearsa de Glen Cook si anti-eroii sai din Compania Neagra. Mercenari luptand cand pentru o tabara, cand pentru alta, in functie de cine plateste mai bine, dar si de unele capricii sentimentale ale lor.

Au aparut la Millennium Press doar Compania neagra si Umbre staruitoare.

   Stephen King

Marele Stephen King si-a dorit o saga fantasy tipic americana, fara inspiratie din Evul Mediu european, asa ca a folosit in amalgamat westernul cel specific Americii, in seria sa fantastica Turnul intunecat.

Nu o abandonati dupa primul volum, odata cu al doilea, o veti indragi!

Saga Turnul Intunecat

Pistolarul
Alegerea celor trei
Ținuturile pustii
Vrăjitorul si globul de cristal
Lupii din Calla
Cântecul lui Susannah
Turnul întunecat

   Scott Lynch

Iar un new kid on the block. Debuteaza senzational cu Minciunile lui Locke Lamora si ciclul Ticalosul Gentilom. Continuarea, Piratii marilor rosii, e buna si ea. Sper ca Editura RAO sa nu fi uitat sa completeze povestea simpaticului hot de mahala evoluand la jefuitor de elite regale si nobiliare, pentru care nicio provocare nu e prea mare.

   Mark Lawrence

In Printul spinilor, primul volum din Imperiul Faramitat, un anti-erou pe care nici nu esti sigur ca poti sa il simpatizezi la inceputul romanului, duce actiunea pe culmi ale cinismului si ironiei sadice ce il fac pana la urma unul dintre protagonistii cei mai memorabili ai genului. Lumea lui Lawrence are o perceptie fantasy doar din perspectiva personajelor ce o populeaza, care vad in tehnologia inexplicabila, vrajitorie, cititorii identificand-o ca una post-apocaliptica, recazuta intr-o epoca medievala.

   Patrick Rothfuss

Cronicile ucigasului de regi, opera finisata multi ani cu rabdare de bijutier de catre perfectionistul autor al ei si din care avem deocamdata Numele vantului si Teama inteleptului. Saga in trei acte despre devenirea unui tanar nomad fara resurse, dar determinat, ce trece prin academia unde e oficializata studierea stiintelor magice si se transforma intr-un nume de legenda. O combinatie de fantasy light, ca perioada de instruire a unui alt Harry Potter, cu numeroase elemente dark, izvorate din dorinta lui Kvothe de razbunare impotriva entitatilor misterioase care i-au masacrat familia.

Nu i-am uitat pe titanii Tolkien, Jordan sau Donaldson. Dar, dincolo de ecranizarea extraordinara LOTR a lui Peter Jackson, nu cred ca isi merita niciunul locul in lista asta updatata, cu toata filozofeala lor pe care le-o apreciaza mainstreamul. Stiu si de referintele istorice, profesionalismul lingvistic si inteleg respectul datorat celui care a stabilit bazele unui gen, in cazul lui Tolkien, dar tot nu. Romanele lui sunt la limita infantilitatii privite cu ochii de-acum, iar ideea cu marile opere de arta era tocmai ca trebuie sa reziste si peste veacuri.

Gaiman mi se pare delirant. O fi vreun soi de fantasy si cel al lui, dar in niciun caz unul de top.

Trilogia Noul Crobuzon a lui China Mieville am amintit-o in selectia de tineri autori de science fiction, pentru ca se simte mai mult senzatia de univers SF, decat de fantasy, cand o aprofundezi.

Lista mea include numai autori straini tradusi in limba romana si ale caror carti le-am citit. Evident ca ramane deschisa. Primesc in comentarii adaugiri de nume uitate sau contraargumente impotriva blasfemiilor excluderilor intentionate.

…….

Puteti gasi toti acesti autori si majoritatea romanelor mentionate in oferta librariei online Libris la cele mai faine preturi

  Libris