Libertate cu orice preț

 

Titlul original: Free State of Jones
Regia: Gary Ross
Actori: Matthew McConaughey, Mahershala Ali, Keri Russell
An lansare: 2016
Durata: 139 minute
Gen: Actiune, Biografic, Drama, Istoric, Razboi
Achiziționabil pe provideo.ro

 

   Perioada Razboiului Civil American a inspirat mereu filme bune. De cele mai multe ori romantice sau axate pe problema sclaviei, primele aproape romantinzand sudistii, modul lor de trai in vilele inconjurate de plantatii, cu negresele obeze integrate in familie si fidelizate frumoaselor fiice albe crescute de ele, celelalte demonizându-i, cu stăpâni de sclavi sadici si nemilosi sau membrii ai Ku Klux Klan-ului aprinzând cruci.

Mai rar unele realiste, cu adevarat istorice, fara accenturarea ideologiei anti-sclavie sau minimizarea problemelor de atunci in numele atmosferei romantice. Bazandu-se pe personaje si fapte reale, Libertate cu orice pret / Free State of Jones reuseste destul de bine sa fie o astfel de raritate.

jo2

   Newton Knight (Matthew McConaughey) este un soldat confederat prins in ororile Razboiului Civil, destul de descurcaret ca sa isi asigure supravietuirea, neimplicandu-se cu prea mare patos in actiununile militare. E anul 1862, nu se stie cat va mai dura conflictul, atunci cand foarte tanarul sau nepot este recrutat fortat si trimis drept carne de tun in transeele conflagratiei, alaturi de el. Dar in timp ce profesionistul evitarii situatiilor periculoase, trece prin urmatorul atac fara probleme, naivul boboc nu are nicio sansa. Simtindu-se vinovat ca nu l-a putut proteja, furios pe sine insusi si pe lumea nedreapta, fiindca adolescentii saraci sunt adusi cu arcanul sa poarte razboiul pentru marii proprietari de pamanturi care au dreptul sa fie scutiti militar, cate unul la fiecare douazeci de sclavi negri pe care-i poseda, Newton hotareste sa inapoieze trupul neinsufletit al baiatului, mamei sale si totodata sa dezerteze.

   Ajuns acasa, in Jones County, Mississippi,  mai intai ascuns la ferma sa apoi refugiat in mlastinile Louisianei, Knight devine incet-incet un adevarat cavaler al dreptatii, asa cum o intelege el.

jo3

   Întrupând un personaj istoric ce a existat in realitate si ale carui fapte consemnate documentar sunt reproduse cu acuratețe, Matthew McConaughey dă o nouă fizionomie memorabilă Sudului Statelor Unite, după rolurile minunate din Dallas Buyers Club si True Detective. Cu chipul supt, emaciat, al unui calugar medieval, cu vocea taraganata, cu discursurile sale pline de pasiune, desi vizibil needucate, axate exclusiv pe pilde religioase, creeaza un erou extraordinar de credibil in principialismul lui simplist, violent si încăpățânat.

Alaturi de camarazii sai dezertori si de negrii fugiti din sclavie, Newton Knight a fondat prin Statul Liber Jones o prima societate idilica futurista, dar dincolo de temporara sa realizare si idealismul ce-i depășea epoca, filmul se concentreaza in a ne prezenta psihologia unui astfel de om de actiune, a carui vointa de libertate poate modifica lumea inconjuratoare.

jo4

   Mi s-a parut foarte interesant ca, desi la un moment dat, Newt incearca sa desprinda Statul sau eliberat, defintiv din Confederatie printr-o alianta cu Nordistii, fiind considerat astfel un tradator, el ramane o voce a Sudului. Este patriot sudist, vrea sa traiasca si sa moara pe pamanturile familiei, refuza sa fuga in Nord cand dificultatile locale se inmultesc, doar ca se simte la fel de înstrăinat de latifundiarii sudisti ca si de bogati detinatori de fabrici din nord si cauta o alta oranduire sociala si umana pentru colectivitatile de oameni pe care le cunoaste si le indrageste.

E un romantic in sensul in care isi doreste ceva ce inca nu s-a format istoric, si care, asa cum arata secventele flash-forward din film ce prezintă procesul cu temă segregaționistă al nepotului său din viitor, mai are nevoie de inca multa vreme sa se formeze. O societate suficient de dreapta incat niciunul dintre membrii ei sa nu se simta discriminat oficial.

jo5

   Un film istoric. Un film de razboi, chiar cu imagini foarte dure – greu de suportat ranile si cadavrele mutilate exhibate la inceput – daca nu esti genul ce apreciaza genul asta de realism. Un film in care afli multe despre evenimentele post-razboi civil, din care cred ca putini europeni stiu amanunte, in afara de ca au dus la aparitia KKK-ului.

As spune si un film frumos estetic, chiar cu atatea imagini ale razboiului, masacrelor si mizeriei umane. Totdeauna m-au fascinat imaginile cu mlastinile Louisianei, stiti, cele cu copaci acoperiti de muschi, ape verzi si coroane arboricole cazand ca perdele de frunze si puf peste barcile ce trec printre ele. Cum trei sferturi din film bandele lui Newt erau refugiate in astfel de locuri mirifice, ajungi sa le vezi in orice anotimp, ba chiar si sa le percepi momentele cand sunt mai putin fotogenice, calcate de picioarele cailor si ale oamenilor ce isi fac taberele in smârcuri, transformate in noroaie sau infestate de târâtoare periculoase reptiliene.

   Regizat de Garry Ross, ecranizatorul Jocurilor Foamei, Libertate cu orice pret / Free State of Jones este un film care merita achizitionat, pentru ca nu e tocmai genul pe care ti-l bagă în față afișele la cinematograf sau l-ai vedea vreodata difuzat repetat la televizor. Din aceleasi motive neelitist elective, sunt sigur ca nimeresc pe teren virgin cu recomandarea mea, desi el a fost lansat in 2016. L-as trece pe lista de must see in fata mult mai celebrului oscarizat 12 ani de sclavie sau al altor pelicule mai strident colorate politic.

jo6

Filmul Libertate cu orice pret poate fi comandat pe site-ul Provideo 

provideo