Frumoasa și Bestia

 

Titlul original: Beauty and the Beast
An lansare: 2017
Actori: Luke Evans, Emma Watson
Regizor: Bill Condon
Gen: Muzical, Dragoste, Romantic, Fantastic
Achiziționabil pe provideo.ro

 

Frumoasa şi Bestia / Beauty and the Beast, înduioşătoarea poveste îndrăgită de mici şi mari revine într-o spectaculoasă ecranizare Disney, care reia pas cu pas şi cântecel cu cântecel scenariul minunatului desen animat din 1991, dar are şi câteva elemente în plus ce îmbogăţesc personajele, acţiunea şi chiar coloana sonoră prin adăugarea încă unei melodii-două care se găsesc doar în acest musical.

Belle (Emma Watson) este de data aceasta nu doar o adolescentă cuminte, aşteptând să-i aducă tăticul trandafirul din drumul spre Târg, ci o iubitoare înfocată de cărţi, aproape trecută de vârsta măritișului la ţară, fapt ce o face să intre în gura satului, să fie subiect al clevetelii şi al presiunii micro-sociale pentru a-şi găsi pe cineva. De aici şi din lumea cărţilor, dorinţa ei de ducă şi senzaţia de sufocare în minuscula lume rurală, care poate părea chiar de neînţeles, fără un pic de empatie, la cât de pitoresc arată cătunul şi cât de simpatici par la prima vedere cetăţenii lui cântători.

Image result for beauty and the beast movie villagers gif

La fel de amuzant şi nepericulos apare şi Gaston (Luke Evans) însoţit de servitorul lui grăsuliu, Le Fou (Josh Gad), unul infatuat, dar cu o seninătate dezarmantă în privire şi replici, celălalt linguşitor din sinceră admiraţie, ridicându-şi stăpânul în slăvi. Sunt atât de cuceritori în duetul lor aerian, încât la început chiar o fac pe Belle să devină antipatică de-a dreptu’ pentru că îşi refuză atât de abrupt curtezanul ce i se înfăţişează cu zâmbet sclipitor şi cele mai bune intenţii.

gaston

Momentul celebru al ruperii trandafirului de către tatăl fetei din curtea palatului prinţului transformat de un blestem în bestie, este potenţat dramatic cu magia unei veşnice ierni ce zăboveşte numai peste castelul damnat şi haite de lupi care îl înconjoară şi atacă cu furie orice drumeţ rătăcit.

Tot firul epic ce urmăreşte aruncarea blestemului asupra palatului şi al tuturor celor care petreceau la balul unde prinţul cel arogant a refuzat accesul vrăjitoarei cât timp arăta ca o bătrână cerşetoare, dă fiori reci şi are o abordare mai dark decât în alte ecranizări. Prinţul era chiar insuportabil până să îşi primească lecţia. Vrăjitoarea, nici ea nu părea tocmai cea mai potrivită ființă să predea bună-cuviinţă cu obiectivitate. Cei mai simpatici rămânând servitorii şi băieţelul lor, care au nimerit în acest conflict al puternicilor vremii, bogătaşi şi magicieni, cu totul nevinovaţi.

Pe ei şi pe invitaţii la bal, preschimbaţi în diferite obiecte vorbitoare amuzante, precum şi pe prinţul transformat într-o creatură hidoasă, care are mai puţin aspectul leonin din desenul animat şi mai mult pe cel al unui minotaur, trebuie să îi salveze Belle de sub vraja trandafirului. Trandafir ce la fiecare petală pierdută le aminteşte că timpul în care blestemul poate fi ridicat de cineva care să îl iubească cu adevărat pe prinţul-bestie de neiubit, este pe sfârşite.

Povestea e îmbogăţită cu mici gadgeturi magice, ca oglinda fermecată unde poţi vedea ce face la un moment dat orice personaj pe care-l ai în gând, cu atlasul luminos în care poţi pătrunde ca într-un portal ce te transpune în orice loc vrei să fii şi care o va ajută pe Belle să afle ce s-a întâmplat cu mama sa, şi de ceva imens, gigantic, grandios şi mult-mult-dorit de fată, o Bibliotecă absolut fabuloasă care pare să conţină toate cărţile lumii. Cum să nu tot stai prizonieră într-un asemenea castel? Mai ales că, până şi prima celulă din turn în care o închide Bestia e cea mai interesantă pe care am văzut-o de la cea expusă vânturilor – unde l-au blocat pe piticul Tyrion în Urzeala tronurilor – încoace.

Iar când Bestia e fioroasă, când Gaston devine periculos, jucat atât de bine de Luke Evans şi în noua atitudine încrâncenată, când sătenii agită torţe şi obiectele însufleţite se pregătesc să se apere de asediatori, un întreg vârtej de sentimente, suspans şi muzică pseudo-eroică se învolburează într-un ritm captivant.

Două vorbe despre scandalul artificial creat în Rusia şi Asia de habotnici şi pudibozi în jurul unei secvenţe gay. Este foarte scurtă, într-un dans de final unde doi protagonişti, care tot timpul s-au purtat mai efeminat, dansează împreună. Dar, aşa, într-o cuplare amuzantă, dacă unii copii  vor râde, o vor face doar pentru că cei doi sunt caraghioşi, nici nu vor conştientiza măcar la ce fel preferințe se face referire. Sper că noi nu avem părinţi atât de tembeli ca în ţările respective încât să le refuze micuţilor plăcerea filmului pentru aşa ceva.

b1

Aşadar, o ecranizare perfectă de savurat în familie şi care poate deveni noua obsesie a copiilor, înlocuind vreun filmuleţ animat pe care îl ştiţi pe de rost deja. Dar care place mult şi adulţilor.

Chiar dacă e un musical, nu se cânta non-stop, doar cât să înduioşeze sau să bine-dispună în momentele cheie. Costumele, decorul, scenografia, toate sunt la superlativ şi în orice format aţi alege să priviţi pelicula, veţi avea parte de aceeaşi calitate deosebită a imaginii.

Aceeaşi remarcă aş face-o şi despre alegerea dintre subtitrare sau sincronizare în limba română – care este oferită mereu la podusele provideo pentru copii: este foarte-foarte bună şi dublarea în limba română. Chiar am comparat din curiozitate şi deşi eu am ales varianta originală pentru vizionarea completă, vocile româneşti mi s-au părut cel puţin la fel de bune, in mod clar absolut preferabile pentru copiii mici care nu reuşesc încă să citească.

Cântecele păstrează muzicalitatea şi calitatea originalului şi în interpretarea românească. Oricum, când cumperi o înregistrare a filmului chiar poţi selecta lucrurile astea, sau, de ce nu?, le poţi savura în ambele variante.

images (3)

Filmul Frumoasa şi Bestia / Beauty and the Beast poate fi comandat pe site-ul provideo

frumoasa

 

provideo