Seria LUX 

Obsidian Onix Opal Origin Opoziție

               de Jennifer L. Armentrout

 

   A apărut recent, în colecția Leda Edge a Grupului Editorial Corint, ultimul roman din seria Lux, Opoziție, o spectaculoasă încheiere a poveștii de dragoste în cinci volume, care și-a ținut cititorii cu sufletul la gură, alături de protagoniștii săi trecuți prin atât de multe încercări: Katy și Daemon.

E imposibil să nu le fi remarcat prin librării coperțile atrăgătoare și titlurile dintr-un singur cuvânt ce începe cu O și să nu va fi fulgerat ideea, răsfoindu-le, că sună ca un gen de fantasy urban care merită citit. Fain e că primele impresii estetice sunt confirmate de conținut și că volumul unu nu este cel mai bun al ciclului, cum se întâmplă de obicei, ci, aș spune, cel mai puțin surprinzător, pentru că marile surprize încep cu al dolea. Reținerea pe care o pot avea mulți să continue seria după prima parte a sa, ar putea veni din cauza marii ei asemănări cu Twilight. În loc de un vampir, tânărul superb din școală, pentru care se naște iubirea interzisă a fetei, este un extraterestru (ceea ce trebuie să recunoșteți că e mai puțin bizar decât să fie un tip nemuritor de peste o sută de ani care tot pe-aici s-a-nvârtit și-ntr-un veac a avut timp să le priceapă pe toate – măcar alienul are scuza că învață chestii noi despre civilizația umană când frecventează liceul, nu dă pe-acolo doar pentru liceene). Dar această similaritate dispare total în următoarele volume și fiecare dintre ele aduce ceva nou firului epic, uneori întorsături de situații totale, care condimentează relația romantică a protagoniștilor cu acțiune, suspans și pericole peste care au de trecut împreună.

Astfel arată acum, la final, întreaga serie de colecție, LUX:

obsidian-lux-vol-1_1_fullsize

Obsidian – Cartea întâi

   Katy Swartz este o adolescentă de 17 ani, iubitoare de cărți și book-blogger-iță, care tocmai s-a mutat cu mama ei, din California în Ketterman, un orășel soporific din Virginia de Vest, resemnându-se deja cu o viitoare viață monotonă de provincie. Din fericire, plictiseala-i este alungată instant când face cunoștință cu vecinul și colegul sau de școală, Daemon Black. Cu ochi verzi, trup sculptural și chip fascinant, băiatul pare chintesența perfecțiunii. Din nefericire, această viziune de vis deschide gura și rostește cuvinte. Arogant, insuportabil, încăpățânat, antipatic – devin cele mai ușoare epitete aplicabile felului său de a fi. Între cei doi se naște sentimentul hot de detestare la prima auzire.

Continuă o suită de tachinări și iritări reciproce neîntrerupte, în condițile apropierii lui Katy de Dee, sora geamănă drăguță și prietenoasă a demonicului Daemon. Dar, într-o bună zi, acesta o salvează prin metode paranormale dintr-un straniu incident în care fata putea să-și piardă viața. Băiatul de la ușa de-alături se dovedește a fi un extraterestru. Lux se numește planeta lui și locuitorii ei sunt alcătuiți din particule de lumină, intitulându-se pe bună dreptate luxeni (vezi manualul de latină). Cei care le-au distrus lumea și i-au transformat în refugiați sunt arumii – o altă rasă de alieni, puterile acestora putând fi anulate de obsidian.

Katy se trezește prinsă în acest război interspecii, având măcar satisfacția că acum se explică o bună parte din comportamentul ciudat al fostului antipatic – devenit brusc simpatic, Daemon. Băiatul, căruia nu-i era deloc indiferentă, el dorind mereu doar s-o protejeze.

onix-lux-vol-2_1_fullsize

Onix – Cartea a doua

   După confruntarea galactică din prima parte, în urma căreia Katy a avut nevoie de intervenție vindecătoare, s-a format o conexiune magică (la propriu) între ea și Daemon, cel care a lecuit-o cu puterile-i supranaturale. Cu fiecare zi, fata descoperă forța acestei legături și încearcă să interpună între ei reținerile-i realiste, având încă proaspăt în minte comportamentul respingător (și la propriu și la figurat) al băiatului, de dinainte de marile revelații… Dar el s-a schimbat: dulce, pasional, protectiv și extrem de gelos, pare să-și dorească din suflet o relație romantică stabilă cu Kitten – așa cum o alintă atât de des.

Aflăm mai multe despre situația exactă a coloniștilor extratereștri. Ei nu bântuie de capul lor pe Terra, au parte de o atentă supraveghere militarizată din partea Ministerului Apărării și a tot felul de Servicii Secrete Guvernamentale.

Cu pericolul venind și din partea arumilor și din infiltrările neortodoxe ale celor care vor să afle mai multe despre conexiunea ce s-a format între fata umană și băiatul extraterestru, atmosfera devine una de continuă suspiciune, aproape paranoică.

Al treilea frate geamăn al trio-ului alien (pentru că ei mereu sunt în trei), Dawson, a dispărut brusc când a dezvoltat o relație asemănătoare cu pământeanca Bethany, astfel că, atunci când apar semnale că aceștia ar fi încă în viață, pe lângă bucuria regăsirii geamănului, pentru Daemon și Dee, evenimentul ar putea însemna și o privire în viitorul relației lui Katy cu Daemon

Onixul anihilează forțele supranaturale ale luxenilor și ale hibrizilor (cei transformați prin vindecare – așa cum este acum și Katy)… Ideea cu cristalele astea e că toate acționează într-un fel oarecare (pozitiv sau negativ) asupra puterilor creaturilor din alte lumi și ale celor ce-au intrat în fuziune cu ele.

opal-224x336

Opal – Cartea a treia

   Regăsim mai toate personajele puternic schimbate față de volumul anterior. Tragica soartă a unuia dintre ele coboară o umbră grea peste prietenia dintre Katy și Dee, dar o și face pe adolescentă să înțeleagă deplin cât de periculos poate fi universul în care a plonjat.

Relația cu Daemon a ieșit însă întărită din primejdiile pe care le-au înfruntat împreună și cei doi formează acum un cuplu cu adevărat sudat, unde iubirea este reciprocă și amândoi manifestă, în sfârșit, aceeași deschidere pentru a da frâu liber sentimentelor.

Aparitia lui Dawson și introducerea lui Blake pe firul epic îndreaptă acțiunea, inevitabil, spre o tentativă temerară tip comando de a o elibera pe iubita fratelui lui Daemon, Beth, și pe conexiunea lui Blake, Chris, din custodia autorităților, care au inițiat un proiect de cercetare și experimentare pe hibrizi.

Opalul augmentează orice gen de forță extraterestră și-i ajută pe luxeni să se invizibilizeze. Finalul volumului ce-i poartă numele este cel mai bulversant de până acum.

origin-lux-vol-4_1_fullsize

Origin – Cartea a patra

   Din nou crește dramatismul, chiar când să crezi că mai mult nu se poate într-un romance YA, și se înnegurează cu încă o nuanță atmosfera, spre dark-ul horror-ului.

Katy este supusă unor experimente înfiorătoare în cadrul Proiectului Daedalus, în detenția din Zona 51. Singura șansă pe care o întrevede Daemon pentru a o scoate de-acolo este de a se lăsa și el capturat. În doi, oricum, putând altfel să înfrunte grozăviile exercitate asupra lor în numele analizării capacităților lor extraordinare.

Într-un moment de alarmă generală isterizată, Kate și Daemon află despre existența unui al treilea tip de supradotați cu puteri extraterestre, chiar mai mari decât cele “normale”. Acestea sunt cele ale originilor – copii născuți din relațiile luxeni – hibrizi, progeniturile având calități supranaturale mai mari decât cele ale părinților. Astfel de micuți sunt ținuți în captivitate și antrenați în scopuri proprii de responsabilii implementării proiectului Daedalus. Dar ultima generație de copii paranormali e cu adevărat de groază…

Un nou cliffhanger ce te lasă ca pe spini în așteptarea ultimului volum, și în finalul acestui al patrulea.

opozitie seria lux

Opoziție – Cartea a cincea

   Suntem la sfârșitul seriei și se simte apăsarea până la capăt pe toate pedalele creative. Ne trezim în plină invazie extraterestră, cu luxenii care cad din cer ca o ploaie de meteoriți și atacă oamenii în orașe pentru a-i asmilila și a le lua locul. Daemon, Dawson și Dee au dispărut la sfârșitul celuilalt volum, răspunzând unei chemări irezistibile a semenilor lor, Katy trebuie să înfrunte năvala din spațiu doar alături de noii amici, Luc, Archer și Beth.

Când cei trei gemeni reapar, o fac înregimentați printre invadatori, părând schimbați, zombificați, și Kitten se teme că Daemon al ei să nu fi fost sorbit în comuniunea mentală a speciei lui. Se dovedește însă că atât el, cât și Dawson, sunt protejați de conexiunea cu o ființă umană pe care au stabilit-o fiecare, și doar Dee se pierde în conglomerarea psihică a invadatorilor.

Pentru a nu fi considerați trădători de ceilalți luxeni, Daemon și Dawson trebuie să-și ascundă sentimentele și gândurile într-o primă fază a rezistenței pasive, putând să se desfășoare în toată strălucirea forței lor de opoziție, doar când toți cei dragi sunt puși la adăpost și începe etapa confruntării directe. Alianțe de neimaginat se creează, pentru a opri invazia extraterestră. Sadicii de la Ministerul Apărării și chiar siniștrii arumi devin posibili aliați în fața unui asemenea cataclism de nivel planetar.

   Seria Lux este în primul rând o lungă și frumoasă poveste de dragoste. Aventurile, elementele fantasy, șuvoiul de acțiune învolburată care o înconjoară constituie mai mult un lanț de pretexte pentru a pune în valoare puternica legătură romantică a cuplului Katy / Daemon. De aceea, cred că nu ar trebui aplicate acestei fantezii cu adolescenți obișnuita apreciere critică a credibilității worldbuilding-ului unei lumi științifico-fantastice sau fantastice. Autoarea s-a concentrat pentru a scoate în evidență tribulațiile sentimentale ale protagoniștilor, începând din adolescență și urcând cu ei până la o completă maturizare de cuplu, nici nu mai contează că toate acestea sunt legate de o relație inter-specii, decât ca dificultăți în plus, ce pot fi percepute și metaforic, care trebuie depășite, dacă iubiții vor să lupte pentru a-și păstra dragostea.

Dar, chiar luând în considerare numai partea de acțiune, Jennifer L. Armentrout reușește un adevărat tur de forță imaginativ, crescând mereu mizele, suspansul și tensiunea șocurilor la care este supus cititorul, în peripeții succedându-se frenetic și modificându-și pe neașteptate direcția de orientare, ale unor personaje în continuă schimbare și ele.

Întreaga saga este un caleidoscop cu rapidă transformare pozițională și coloristică, unde, mereu, miezul central al marii pasiuni Katy Daemon strălucește cu consecvența iubirii eternizate.

images (3)

Puteți comanda romanele din seria LUX pe site-ul Editurii Corint.

GECORINT