„Monştri cei mai răi nu arată ca nişte monştri.”

Răzbunarea Ciorilor

                 de Leigh Bardugo

 

Editura Trei
ColecțiaFiction Connection
Titlul original: Crooked Kingdom
Traducere: Laurențiu Dulman
Număr de pagini: 688
Achiziționabilă pe libmag și târgulcărții

 

   Răzbunarea ciorilor / Crooked Kingdom este al doilea și ultimul roman din seria Banda celor Șase Ciori / Six of Crows, dar al cincilea ambientat în Grishaverse (Universul Grisha). Trilogia precedentă, având alte personaje și petrecându-se în altă regiune, într-o perioadă de timp parțial paralelă, este alcătuită din volumele: Regatul Umbrelor / Shadow and Bone, Regatul Furtunilor / Siege and Storm și Regatul Luminilor / Ruin and Rising.

Spre bucuria fanilor, Leigh Bardugo a anunțat că va mai scrie și alte cărți localizate în aceeași lume, cu alți eroi, unii dintre ei deja cunoscuți ca apariții meteorice în aventurile de până acum.

   Deși mai voluminos decât Banda celor Șase Ciori (primul volum), Răzbunarea Ciorilor are loc într-un timp și spațiu mult comprimate. Toată acțiunea se petrece în mai puțin de cinci zile, exclusiv în cadrarea atât de ofertantă a orașului-port Ketterdam. Această comprimare are ca efect o detaliere mai aprofundată decât în prima carte a burgului maritim de inspirație istorică Venețiano-Amsterdamo-Rotterdamică. Desfășurându-se în același perimetru relativ restrâns, narațiunea ajunge, inevitabil, să dea foarte multe amănunte despre oraș, cu arhitectura sa, tradițiile, îmbrăcămintea, mâncarea, cultura lui, divertismentul, cartierele sale pitorești individualizate, cu viața socială și politică învârtindu-se doar în jurul profitului, cu religia lui – chiar și ea legată de bani: cetățenii din Kerch (ținutul al cărui capitală este Ketterdam) se închină zeului Ghezen, cel care își manifestă bunăvoința tot prin câștiguri financiare.

„Nu există oameni buni în Ketterdam, a spus Kaz. Nu le prieşte clima.”

   Scriitura este una la persoana a treia, cu schimbări de perspective între cei șase protagoniști pe care-i cunoaștem și îndrăgim deja, plus încă două, în prolog și epilog, a unuia dintre multele personaje secundare introduse doar în acest volum continuator și a lui… vedeți voi la final.

   Remarcam în recenzia la Banda celor Șase Ciori cât de bine este construit fiecare dintre protagoniști. Din lumini și umbre, din calități și defecte. Echipa lor alcătuită din membrii bandei de cartier a Scursurilor, la care s-au adăugat recruți specializați folosiți în misiunea imposibilă la care au participat ca un soi de comando sinucigaș, este, împotriva oricăror șanse, una de succes. Reușita  atrage atenția spre calitățile pe care le au fiecare: Kaz – super-îndemânaticul hoțoman-șef, mereu urzind planuri și vicleșuguri, Inej – fantomatica făptură leală ce se poate strecura pe nesimțite și culege informații ca un spion ideal, Jesper – trăgătorul de elită cu talente paranormale needucate, Matthias – forță fizică și putere psihică izvorâte din determinare înnăscută și înclinație spre fanatism, Nina – cu însușirile ei de Grisha Sfâșie Inimi, ce-i permit să adoarmă paznici și să afecteze de la distanță dispoziții sau organe umane, Wylan – perfecționatorul de explozibili și fiul care știe multe intimități ale ticălosului Jan Van Eck, magnat al transporturilor maritime si negustor influent din Consiliul Comercial Kerchian, cel care le-a furat recompensa misiunii îndeplinite, devenit pentru asta ținta Ciorilor.

Dar, într-o altă înșiruire, mai puțin glorioasă sau dătătoare de încredere, trupa care are de înfruntat acum oficialitățiile unui întreg oraș este doar o gașcă de adolescenți, dintre care unul este schilod, alta-i o fostă sclavă sexuală, mică, slăbănoagă și plină de sechele, alălalt un dependent de jocuri de noroc care se umple mereu de datorii, plus un proscris evadat, o tipă Grisha ruinată mental de folosirea periculosului drog jurda parem și intelectualul grupului, cel care nu poate să citească niciun rând scris, având dislexie.

O adunătură de însușiri pozitive și negative, în slujba șansei de reușită a unui plan în care trebuie puse toate în valoare, pentru două scopuri majore asupra cărora sunt focusate. Eliberarea lui Inej și obținerea recompensei promise de către bogatul și respectabilul Consilier Van Eck, cel care i-a înșelat și lăsat fără bani, fără resurse și fără talentata lor spioană.

kaz 5

   O altă definire a celor șase camarazi ar fi după dorințele pe care și le-ar îndeplini odată ce ar face rost de marile sume de bani râvnite.

Kaz vrea să își formeze o nouă bandă de elită, unde să nu mai fie doar tânărul locotent, ci generalul suprem, să continue să tragă țepe țeparilor și să se răzbune pe Pekka Rollins, cel care i-a trădat pe el și fratele său, atunci când le-a făcut cunoștință cu spiritul himerico-potlogar al orașului. Din păcate, în urma acestei scamatorii de șarlatan, fratele lui Kaz și-a pierdut viața și spectrul răzbunării îl bântuie acum pe băiat, hotărât să-l ducă la faliment pe acela care i-a jefuit și între timp a ajuns o figură marcantă printre infractori și proprietarii de localuri dubioase ale cartierelor rău famate.

Inej visează idealist să echipeze o corabie de război cu care să lupte împotriva piraților vânători de sclavi, până la dispariția acestei plăgi a civilizației umane.

Jesper speră să poată plăti polița pentru casa familială și să se întoarcă la ea împreună cu tatăl său – un personaj savuros, în genul bătrânului de la țară, care are impresia că băiatul lui studios urmează cuminte cursurile universitare, în timp ce acesta le-a abandonat de mult pentru o carieră criminală de pistolar și cartofor înrăit, păstrându-și totuși toată dragostea și respectul pentru părintele lui, ce vine pe nepusă masă să-l viziteze.

Un dor de reîntoarcere pe tărâmuri natale are și Nina, care ar vrea și să salveze, transferând cu ea în Ravka câțiva zeci de Grisha amenințați în Ketterdam de răpitorii mai multor națiuni ce vor să-i folosească pentru a testa noul drog amplificator de puteri sau pur și simplu să-i execute, cum ar face-o fjerdainii.

Într-un fel își dorește un acasă și Matthias, dar pentru el acasă a devenit pasiunea lui spre care și-a îndreptat fanatismul idealizator, chiar frumoasa Nina. Prin ea a renăscut curățat de prejudecăți și supuneri oarbe și cu ea ar vrea să-și înlocuiască vechiul sens existențial.

La fel de neclar rămân conceptele de casă sau familie și pentru bietul Wylan, care nici măcar nu mai arată cum arăta la începutul relației bandei cu comerciantul trișor, neiubitorul lui tată, pentru că a fost trasformat într-o sosie a lui Kuwei, fiul inventatorului shuhan (o populație cu trăsături orientale și ochi galbeni).

   Ambiții mărturisite și pasiuni nemărturisite, cei șase protagoniști se transformă mult în al doilea volum și se fixează tot mai magnetizați, în trei cupluri îmbârligate emoțional și afectiv: previzibila pereche Nina – Matthias , mai puțin previzibila Wylan – Jesper și improbabilul cuplu: Kaz – Inej.  Fiecare atracție romantică este combinată cu alt fel de legături psihologice, nicio situație nu este simplă și cu atât mai interesante sunt de urmărit cum evoluează.

   Dansul răzbunării începe în forme neașteptate, condus magistral și mereu surprinzător de Kaz. Atât partea de urgență, tentativa de eliberare a lui Inej, cât și cea de finețe, stoarcerea de la Van Eck a mai multor bani decât are – pe toți pe care i-a promis, plus o dobândă despăgubitoare – se desfășoară cu lovituri de teatru consecutive și o imaginație infracțională ce atinge arta, ba pe alocuri chiar știința, prin invențiile lui Wylan și  Kuwei Yul-Bo, fiul cercetătorului, aflat încă în custodia lor, în timp ce toate națiunile care vor să pună mâna pe drogul produs de tatăl său, îl caută.

sase recenzie 7

   Multă acțiune, culoare, panglicării, explozii, cacealmale și înfruntări cu zâmbetul pe buze sau cu scrâșnet de dinți. Un Carnaval letal în care sub orice mască se poate ascunde un potrivnic și în orice aglomerare veselă poate începe o ambuscadă. Uneori amuzant, cu înclinații ale eroilor spre fanfaronadă, alteori grav, cu tensiune a confruntărilor pe muchie de cuțit, Răzbunarea Ciorilor este un roman fantasy excelent, conținând toate ingredientele atât de reușit combinate deja în Banda celor Șase Ciori, ba, chiar, unele delicii suplimentare.

Lansez acest review pentru cel de-al doilea volum al seriei mai mult ca pe un reminder, un semnal că el a apărut și își menține calitatea la același nivel cu primul, știind că toți cei ce l-au terminat pe acela, deja sunt convinși că trebuie să-l continue. Pentru cititorii care nu au parcurs întâiul volum, aș plasa încă o dată link spre recenzia pentru el, unde, sper că am făcut o prezentare suficient de convingătoare a tuturor atracțiilor sale, pentru a-i obține măcar o fărâmă din atenția pe care o merită.

images (3)

Romanul poate fi achiziționat pe site-ul librăriei Libmag și al anticariatului online Târgul Cărții la cel mai bun preț.

targul-cartii