Trezirea Leviatanului

                         de James Corey  

 

Editura Paladin / Art
Anul apariției: 2016
Titlul original: Leviathan Wakes
Traducere: Mihai-Dan Pavelescu
Număr de pagini: 632

 

   Daniel Abraham și Ty Franck, primul, un autor foarte bun de fantasy, al doilea, cunoscut drept valoros colaborator al lui George Martin, și-au unit forțele creative sub pseudonimul James S.A. Corey, pentru a da viață unei grandioase space-opera în care toate elementele literaturii clasice SF și ale romanului polițist noir sunt mixate într-o compoziție perfectă de acțiune, suspans, mister și speculație științifică.

Trezirea Leviatanului este primul volum al seriei The Expanse, numele ciclului literar dând și titlul serialului de mega-succes inspirat de el și produs cu implicarea Syfy și Netflix. Întâiul sezon, alcătuit din zece episoade, practic ecranizează acest roman deschizător de univers anticipativ.

   Două vorbe despre ediția sa în limba română. Publicată în varianta hardcover a colecției SF&F Paladin, cartea e grosuță bine, dar fain de ținut în mâna și deloc obositoare de răsfoit în ședințele lungi de lectură la care te obligă dependența pe care o capeți rapid față de conținutul ei. Atenție la protecția colțurilor unor astfel de coperți, când vin prin curier sau prin poștă, paradoxal, deși sunt mai zdravene și mai rezistente, în general, în timpul transportului tocmai cartonatele ajung să se îndoaie la margini, sub lovituri încasate, probabil, când sunt mutate din vreun vehicul în altul. Din fericire, exemplarul meu a fost trimis de Libris, deci înconjurat cu suplimentare straturi cartonate protective, în celebrul pachet de expediere al librăriei, care i-a asigurat integritatea până la destinatarul obsedat să aibă toate cărțile într-o stare perfectă.

Trezirea Leviatanului

   Povestea romanului este ambientantă într-un viitor în care umanitatea a colonizat o mare parte din Sistemul Solar. Se pregătește și drumul spre stele, dar el urmează să se desfășoare în generații, pentru că tehnologia existentă în proiecția imaginată de duo-ul Corey este una bazată pe speculații și updatări a ce avem și cunoaștem deja, lipsesc călătoriile super-luminice, găurile de vierme sau teleportările, apar doar realizări logic progresive ale omenirii, înfăptuite în ritmul celor din prezent.

Dar chiar și limitate de realism si fizica newtoniană, ele par remarcabile. Descrierea coloniilor lasă o impresie extraordinară, mai intens percepută tocmai pentru că felul acesta de evoluție a civilizației este foarte probabil. Pentru cititorul de science-fiction, posibilitatea de a vizualiza minuțios viitoruri credibile este un deliciu în sine.

   Terra, guvernată de Națiunile Unite, și Marte, organizată sub formă de republică planetară congresională, se comportă ca super-puteri în competiție, impunându-și dubla hegemonie asupra coloniilor mai mici, inclusiv a celor câteva zeci de milioane de cetățeni din Centura de Asteroizi – localizată între orbitele planetelor Marte și Jupiter.
Centurienii, al căror corp s-a alungit din cauza adaptării osaturii și musculaturii într-un mediu cu gravitație scăzută, deosebindu-se acum și fizic de restul omenirii, sunt majoritatea muncitori ce furnizează întregului sistem solar resursele naturale, dar au ajuns marginalizați și lipsiți de multe dintre drepturile pe care planetarii le au.

Alianța Planetelor Externe (APE), o rețea organizată de grupuri extremiste, încearcă să combată violent exploatarea Centurii de către Interni, în schimb aceștia o cataloghează drept organizație teroristă.

expans 8

   Cartea începe ca un film din seria Alien, aceeași atmosferă sinistră a spațiului străbătut de imense cargouri industriale, trimise de marile companii după resurse și a SOS-urilor expediate de echipaje masacrate oribil și inexplicabil.

   Astronava de transport Canterbury (numită familiar Cant de către navigatorii spațiali) aprovizionează cu imense blocuri de gheață coloniile de pe ruta dintre Inelele lui Saturn și Stația de pe Ceres, când primește o solicitare de ajutor. Un apel SOS nu poate fi ignorat în profunzimea spațiului, nici moral, nici legal, pentru că ajutorul dat între oameni în ostilitatea cosmică este considerat de către toți legiuitorii esențial pentru reușita societăților nou formate.

Mai de voie, mai de nevoie, cinci membri ai echipajului sunt desemnați să investigheze proveniența semnalului. Vicecomandantul ofex James „Jim” Holden – fost ofițer în Flota Pământului, inginerul-șef – centuriana Naomi Nagata, pilotul Alex Kamal – veteran al Marinei Marțiene, mecanicul Amos Burton și medicul Shed Garvey. Într-o navetă mai mică și mai mobilă, ei cercetează cargobotul abandonat Scopuli, dar în nava cosmică părăsită nu găsesc nicio urmă a echipajului, doar un dispozitiv activat pentru a transmite semnalul de urgență.

Temându-se să nu le fi fost întinsă o capcană de către pirați, ridică dispozitivul, care se dovedește a fi de origine marțiană, și alarmează echipajul navei-mamă, dând să se întoarcă pe Cant cât mai repede, dar…

Pe Stația Ceres, detectivul centurian Josephus „Joe” Miller, încadrat în forțele de poliție Star Helix Security, care asigura ordinea locală, primește misiunea să o caute pe Juliette „Julie” Andromeda Mao, fiica activistă APE a bogatului magnat Jules-Pierre Mao, și să o expedieze familiei sale pe Lună, chiar împotriva voinței sale.

Când informația că Julie era la bordul lui Scopuli, nava găsită părăsită de Canterbury, este obținută de detectiv, deja grave evenimente au început să se precipite, în avalanșa declanșată chiar de acest episod…

expans 1

   Oricât de tentat aș fi, nu pot să povestesc mai mult despre ce se întâmplă efectiv în roman, dacă nu vreau să-i amputez din farmec, pentru că revelațiile astea ce te izbesc din senin, dau cea mai mare parte din atracția sa hipnotică, ce te ține din șoc în șoc.

Ideea e că întregul echilibru politic al răsfirării spațiale umane aproape utopice începe brusc să se destrame și o voință cumplit de malefică se simte în spatele acestei escaladări a conflictelor între planete și colonii.

   Incidentele ce se înmulțesc, ajungând să curgă în cascadă și să aducă omenirea în pragul unui război generalizat, sunt prezentate alternativ, din perspectiva lui Holden și Miller, în capitole ce le poartă numele, scrise la persoana a treia, dar cu introspecții ca de preluări directe din mintea protagoniștilor. Cea mai savuroasă parte a narării mi s-a părut însă tocmai cea în care cele două personaje principale ajung să acționeze împreună și viziunile lor devin aproape complementare.

Alchimia dintre acești doi eroi de circumstanță este fantastică. Mi-au devenit cuplul de detectivi masculi preferat, din toate romanele sau filmele polițiste și science-fiction, luate împreună.

holden miller

Pământeanul Holden este un idealist impulsiv, gata mereu să își strige adevărul în gura mare, cu riscul de a părea ingenuu și a-i fi folosite afirmațiile în planuri mult mai complicate, unde se miza pe previzibilitatea reacțiilor sale. Leal până la sacrificiu față de echipajul lui, mereu încercând să fie corect și principial, se autoidentifică drept un adevărat Don Quijote al spațiului, nu degeaba numindu-și noua navă Rosinanta.

Centurianul Miller este în schimb cinic, pragmatic, învățat ca mai întâi de toate să-și asigure supraviețuirea, din lumea formării sale – cartierele de borte ale Centurii. E adeptul teoriei scopul scuză mijloacele, însăși activitatea lui de împărțire oficială a dreptății stă sub semnul lozincii : “Ceres nu are legi. Are numai poliție.

Curios că în dragoste, caracterele celor două personaje sunt total inversate. Miller e idealistul care încearcă să își anestezieze în beții sentimentele pentru fosta iubită și se poate îndrăgosti de fata dispărută, fără că ea măcar să știe de existența lui. Iar Holden, deși încearcă să își mențină principialismul, căutând să dezvolte și legături profunde în toate relațiile sale, nu face de fapt decât să rănească multele femei ce-i trec prin viață și care, realiste, încercau să țină totul la un anumit nivel de neimplicare. Confuzia sentimentală pe care o stârnește devenind dureroasă odată cu inevitabilele despărțiri, dar el tot nu-și slăbește presiunile până obține măcar prietenii post-relație.
Un bad boy romantic și un Don Juan amical – sunt ei.

Interacțiunea dintre două caractere atât de diferite, cu viziuni asupra lumii aproape antagoniste, dar îndreptate spre un scop comun, constituie structura psihologică de rezistență a cărții. Umanitatea lor genuină integrând-o cumva între cele două variante, reprezentativ, pe a fiecaruia dintre noi, atunci când protagoniștii ajung să lupte pentru însăși soarta omenirii.

The Expanse - Season 1

   Trezirea Leviatanului adună toate temele clasice ale literaturii sci-fi, dar și multe ale subgenurilor mystery sau thriller, într-o comprimare de acțiune frenetică și conflicte politice în continuă agravare, îndreptându-se spre adevărate acte de război cosmic.

Mă bucur că seria va avea cel puțin nouă volume. Pentru atâtea au semnat contract autorii, în ritm de câte unul pe an. Bună la ceva și presiunea editurilor. Se pare că ele se pot citi și separat, dar pretențiile astea de enclavizare sună cam forțat, atâta timp cât se păstrează aceiași protagoniști. Titlurile apărute deja sunt:

1. Leviathan Wakes (2011)
2. Caliban’s War (2012)
3. Abaddon’s Gate (2013)
4. Cibola Burn (2014)
5. Nemesis Games (2015)
6. Babylon’s Ashes (2016)
7. Persepolis Rising (2017)

images (3)

Puteți comanda romanul Trezirea Leviatanului , de James S.A. Corey , pe
site-ul librariei online Libris ,
la cel mai fain preț.

Libris