Frânturi de lumină

– al treilea volum al trilogiei Constelații 

                       de Amie Kaufman și Meagan Spooner

 

Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Anul apariției: 2017
Titlul original: Their Fractured Light
Traducere: Luminiţa Gavrilă
Număr de pagini: 584
achiziționabilă pe Libmag și Târgulcărții.ro

 

Frânturi de lumină este încheierea apoteotică a trilogiei Constelații, partea unde toți cei șase protagoniști ai celor trei superbe volume se întâlnesc într-un mult așteptat final clarificator, pentru a-și uni eforturile împotriva dușmanului comun, cu care până acum s-au înfruntat doar pe cupluri.

Excelent aplicată, ideea aceasta a binomului scriitoricesc feminin americano-australian, Meagan Spooner și Amie Kaufman, de a împărți misterioasa lor intrigă spațială în trei povești romantice complementare, cu șase perspective distincte.

FL

Fiecare fată și fiecare băiat prezentați în cele trei volume au personalități diferite, trecut și origini diverse, mod propriu de comportament și de a reacționa la stres, aproape că ai fi putut ghici din al cui punct de vedere este scris fiecare capitol – chiar dacă ar fi fost amestecate pe tot parcusul aventurii și nu ar fi început având ca titlu numele personajului vizat, în stilul consacrat de George Martin cu Urzeala Tronurilor.

Relațiile lor sunt variate și ele, deși se înfiripă toate sub presiunea unor momente deosebit de dure, prin care trece fiecare pereche.

În Cioburi de stele i-am îndrăgit pe bogata moștenitoare Lilac LaRoux și pe junele erou  de război Tarver Merendsen, naufragiați pe Elysium, o lume stranie și aparent uitată.

În Fărâme de șoapte, pe frumoasa căpitan Jubilee Chase, însărcinată cu menținerea blocadei asupra incomplet terraformatei planete Avon, și pe îndrăznețul rebel Flynn Cormac, ce visa la sfărâmarea dictaturii marilor corporații.

Cu Frânturi de lumină pătrundem chiar în inima organizațională a colonizării cosmice. Nu mai suntem pe corpuri cerești izolate de rutele cele mai circulate ale salturilor hiperspațiale, ci pe Corint, una dintre cele mai populate și dezvoltate planete locuite de oameni, sediul principal al mega-companiei LaRoux Industries. Metropola se constituie într- o apariție nouă, forfotitoare și sufocantă, ce se impune ea însăși ca un element important în direcționarea curgerii dinamice a acțiunii.

corint

Al treilea cuplu ce vine să completeze echipa perfectă a perechilor de îndrăgostiți este format din două personaje pe care le-am cunoscut deja trecător în volumul precedent.

Sofia Quinn e o splendoare de fată de pe Avon, cu zâmbet cuceritor și senzualitate zăpăcitoare pentru sexul opus, de care se folosește pentru a se infiltra ca un veritabil spion-asasin cât mai aproape de ținta răzbunării sale, întruchiparea răului pe seama căruia pune vina morții tatălui ei, deținătorul monstruoasei corporații ce i-a distrus viața, cel mai bogat om din lume, Roderick LaRoux.

Gideon Marchant este un super-hacker de 18 ani, care dincolo de spațiul virtual, unde domină cu o pricepere inegalabilă, are și talente de războinic urban. Nicio măsură de securitate nu poate să facă față metodelor sale combinate de intruziune. Porecla sub care și-a câștigat celebritatea enigmatică a unui spărgător de programe niciodată identificat e Valetul de Inimă Roșie.

Deși acționează separat, cu scopuri doar principial asemănătoare și sub identități mereu schimbătoare, drumurile celor doi tineri se intersectează, se influențează reciproc și se încâlcesc într-o întortochere desăvârșită.

Povestea lor, conținând scene de urmărire, de luptă, de arestare, de evadare, de descifrare a misterelor și de asumare a unor misiuni aproape imposibile, are și momentele ei de tihnă în luxul elitist al Corintului, când pot fi exprimate sentimentele acumulate în timpul atâtor genuri de tensiune pe care Sofia și Gideon le-au experimentat împreună. Dacă există o comprimare a înfiripării acestei relații, comparativ cu celelalte două, ea nu e dată atât de necesitatea eliberării grabnice a locului pentru reintrarea în scenă a celorlalți protagoniști, cât de atmosfera claustrofobică a metropolei supra-populate Corint, ce accelerează toate acțiunile și interacțiunile umane.

fl5

Obiceiurile bune și trucurile narative reușite din celelalte volume sunt păstrate și în acest roman conclusiv. Între capitolele alternând perspectivele eroilor, prezentate la persoana întâi, sunt introduse din nou scurte secvențe, care de data aceasta își aduc contribuția la explicarea întregului mister al ființelor șoptitoare extratereste, avându-le chiar pe ele drept oglindă empatică.

Reunirea echipelor Lilac/Tarver, Jubilee/Flynn și Sofia/Gideon are loc într-o manieră mai mult decât satisfăcătoare pentru cititorii fidelizați, care vor putea face legături perfect susținute logic între evenimentele ce-au marcat formarea fiecărui cuplu, însăși existența și solidificarea relațiilor romantice ale protagoniștilor.

E mare tentația de a comenta cu înflăcărare despre finalul surprinzător și impresionant, pe care autoarele nu uită nici acum să ni-l ofere, ca la fiecare din celelalte două etape terminale, dar nu risc să stric nimănui plăcerea dezvăluirilor progresive și a momentelor de suspans, așa că partea asta rămâne de discutat doar cu prietenii care știu sigur că au isprăvit cartea.

Recomand încă o dată seria tuturor, familiarizați sau nefamiliarizați cu SF-ul, apreciatori sau nu ai romanelor de dragoste, pentru că ea este terenul comun perfect unde cele două genuri literare se combină într-un space-opera-romantic suportabil și savurabil de orice soi de cititor/cititoare, oricât de greu s-ar lăsa delectat/ă de povești care par să iasă dintr-o nișă de preferințe prestabilite.

 

images (3)

 

Trilogia completă, în toată minunăția ei, arată astfel:

Starbound / Constelații

These Broken Stars (2013) / Cioburi de Stele (2014)

This Shattered World (2014) / Fărâme de șoapte (2015)

Their Fractured Light (2015) / Frânturi de lumină (2017)

 

images (3)

 

Romanele pot fi achiziționate pe site-ul librăriei Libmag și din anticariatul online Târgul Cărții, la cel mai bun preț

libmag

targul-cartii