Patru biografii ale unor sportivi extraordinari
la
Preda Publishing

 

Editura Preda Publishing ne prezintă patru biografii – excelent scrise – ale unora dintre cei mai mari sportivi ai tuturor timpurilor.

 

images (3)

 

Michael Schumacher

        de James Allen

 

Michael Schumacher este un fenomen creat de el însuși. Deși provine dintr-un mediu umil, fără bani, Schumacher a ajuns să domine cel mai spectaculos și mai periculos sport din lume. În 2004 a obţinut cel de-al șaptelea titlu mondial, după care a perseverat până la un total incredibil de 91 de victorii de Grand Prix, lăsându-i mult în urmă pe marii Senna, Prost și Fangio, ridicând ștacheta la un nivel pe care nimeni nu și l-ar fi imaginat vreodată posibil.

Dar atunci când ai în faţă fenomenul Michael Schumacher este greu să cunoști omul Michael Schumacher. Nu ajută nici faptul că întotdeauna a fost o persoană foarte rezervată, mereu atentă să nu permită presei și publicului să se apropie prea mult. Etosul său sportiv de a „nu dezvălui niciodată nimic” s-a aplicat atât caracterului său cât și concurenţei.

Schumacher a avut un mic diavol în el și mulţi nu sunt încă dispuși să-l ierte pentru acest lucru. La asta s-a adăugat și faptul că s-a dedicat cu totul meseriei și artei sale, căutând în mod meticulos perfecţiunea. Actriţa Jeanne Moreau a spus odată că „perfecţiunea într-un om este ușor de admirat dar greu de iubit” și această observaţie a fost cu siguranţă valabilă în cazul lui Michael Schumacher. El nu a avut stilul lui Senna, nici evidenta pasiune brută a acestuia. În schimb precizia, munca grea, disciplina şi abilitatea de a-şi controla emoţiile au fost semnele sale distinctive. Dar aceste calităţi nu câştigă inimi şi minţi. A refuzat să-şi arate umanitatea, despre care cei care îl cunosc foarte bine jură că este excepţională, după cum vom descoperi în una dintre cele mai bune carti ale lui James Allen. Odată cu acest volum, Preda Publishing a lansat şi colecţia iLegend, dedicată legendelor sportului.

Despre autor
James Allen este cunoscut în Marea Britanie şi în ţările vorbitoare de limbă engleză drept comentatorul postului ITV pentru ediţiile televizate de Formula 1. A lucrat ca jurnalist şi comentator de Formula 1 încă din 1990, cu un an înainte de uimitorul debut al lui Schumacher la echipa Jordan. James l-a înlocuit pe Murray Walker ca voce a motorsportului în 2001 şi, prin munca sa vastă pentru Financial Times, s-a impus drept unul dintre scriitorii cu cea mai mare autoritate în Formula 1. În 1995, a fost co-autor al bestsellerul-ului autobiografic al lui Nigel Mansell, „Mansell. The People’s Champion”.

”Este singura carte dedicată lui Schumacher pe care Lewis Hamilton ar trebui să o citească” – Daily Telegraph

PP 1

 

images (3)

 

Regele lumii

                                de David Remnick

 

Pe 3 iunie 2016, Muhammad Ali, “cel mai bun, cel mai rapid, cel mai chipeș pugilist din câți au existat vreodată“ (Salman Rushdie), înceta din viață la vârsta de 74 de ani. Cel care a încântat o lume întreagă cu măiestria, determinarea și talentul său incontestabil, dar mai ales cu refuzul de a se alinia vremurilor sacrificându-și astfel titlul și cariera; cel care a inspirat o generație întreagă să-i urmeze exemplul și să se opună unui război absurd – va rămâne întotdeauna alături de noi, poate și grație cărții lui David Remnick, “o capodoperă a portretisticii și reportajului” (Salman Rushdie).

Pe 25 februarie 1964, la sfârşitul rundei a şasea, un Sonny Liston învins se retrăgea în colţul lui şi rămânea acolo. Abandonase. Decenii mai târziu, Ali va urmări zâmbind filmarea în care dansa în ring și striga: „Sunt regele lumii! Sunt regele lumii!” În ziua următoare, Clay avea să anunţe nu doar că e noul campion mondial la categoria grea, ci și faptul că e membru al Nation of Islam. În câteva săptămâni avea să primească un nou nume şi în câţiva ani, puştiul rapid şi amuzant din Louisville avea să se transforme într-una dintre cele mai captivante şi puternice figuri ale Americii acelei perioade.

Dar care a fost drumul lui până să ajungă acolo? Ce obstacole i-au stat în cale? Aceasta este întrebarea la care răspunde cu măiestrie David Remnick, castigator al Premiului Pulitzer. Lumea boxului din acea perioadă, cu personajele ei aparte – luptători, manageri, jurnaliști, mafioți ce conduceau jocul ‒ este portretizată cu multă acuratețe, dar și cu reală emoție și compasiune pentru gladiatorii nevoiți să lupte cu pumnii pentru o viață mai bună. Floyd Patterson, Sonny Liston, Cus D’Amato, Frank Carbo, Jimmy Cannon, Malcom X sunt doar câteva dintre personajele care completează imaginea Americii anilor ’50-’60. Iar peste toți aceștia domnește fermecătorul rege: Muhammad Ali.

Despre autor
David Remnick este, din 1998, redactorul-șef al revistei The New Yorker, iar din 1992, scriitor consacrat. A scris numeroase articole și reportaje despre Rusia, Orientul Mijlociu și Europa, precum și despre personalități precum Barack Obama, Bill Clinton, Katherine Grahan, Mike Tyson, Ralph Ellison, Philip Roth și Benjamin Netanyahu.

Remnick și-a început cariera de reporter în 1982, la The Washington Post. După șase ani a devenit corespondentul ziarului la Moscova, experiență care i-a oferit prilejul de a scrie cartea „Mormântul lui Lenin: Ultimele zile ale Imperiului Sovietic”. În urma publicării acesteia, Remnick a primit Premiul George Polk pentru excelență în journalism (1993) și Premiul Pulitzer pentru nonficțiune (1994).

În 1998, Remnick a publicat cartea ,,Regele lumii. Muhammad Ali și ascensiunea unui erou american”, carte aleasă de către revista Time ,,Cartea anului 1998”. În 2015, cartea a fost republicată cu o postafață scrisă după meciul dintre Floyd Mayweather și Manny Pacquiao, și o introducere de Salman Rushdie.

“Anii ’60 au fost plini de prostii. Drogurile au fost o prostie, hare-krishna o demenţă, iar Războiul din Vietnam cea mai mare absurditate dintre toate. Dar în această rătăcire omniprezentă a existat şi curaj, acel tip de curaj care a reuşit în cele din urmă să schimbe lumea: curajul feminist, curajul mișcărilor pentru drepturile civile, curajul lui Muhammad Ali. Așa că lecția pe care am învățat-o din anii ’60, asta dacă nu cumva eram prea drogați să mai învăţăm ceva, este aceea că poţi, prin acțiune directă, să întorci universul în favoarea ta, să remodelezi societatea, să îi oferi muzică mai bună, idealuri mai înalte și libertate. Iar Ali a avut un rol important în toate acestea.” Salman Rushdie

PP 5

 

images (3)

 

Nu doar despre bicicletă

                                             de Lance Armstrong & Sally Jenkins

 

„Aș vrea să mor la vârsta de 100 de ani, cu steagul american fluturându-mi pe spate şi steaua Texasului pe casca de protecție, chiuind până jos într-o coborâre epică pe bicicletă, în Alpi, cu o viteză de 120 km/oră. Vreau să trec o ultimă linie de sosire în timp ce nevasta mea şi cei zece copii aplaudă, după care să mă întind pe una dintre faimoasele câmpii de floarea-soarelui ale Franţei şi să expir elegant, într-o contradicţie perfectă cu precipitata mea ieşire din scenă, anticipată la un moment dat în tinereţe. O moarte lenta nu e pentru mine. Nu pot să fac nimic lent, nici măcar să respir”, declară Lance Armstrong, autorul și protagonistul unei cărți de excepție.

La 24 de ani, Lance Armstrong, era pe cale de a deveni legendă. Dar în octombrie 1996, este diagnosticat cu cancer testicular în stadiul patru – şansele de a supraviețui erau mai mici de 40%. Începand din ziua aceea, viaţa lui se va schimba radical. Dar într-o manieră tipică pentru Lance, acesta va aborda problema frontal – dintre toate, aceasta era o luptă pe care Lance nu intenționa să o piardă.

În timp ce lupta cu boala care-i invadase corpul şi chimioterapia care-i măcina sufletul, Lance şi-a găsit salvarea în antrenament şi oamenii din jur, care l-au susţinut şi l-au învăţat să nu renunţe. La mai puţin de un an şi jumătate de la externare, Lance intra în celebrul Tur al Franţei şi câştiga cu cel mai rapid timp din istorie. La câteva luni după aceea devenea tată.

„Nu doar despre bicicletă” este una dintre cele mai bune cărți apărute în ultimele decenii – este povestea plină de inspirație a unui om care s-a răzvratit împotriva şanselor acordate de statistică, creându-şi propriul drum prin tot ce are viața de oferit: tragedie, transformare, triumf. Este o poveste incredibilă despre curaj, voință şi suflet.

Despre autor
Lance Armstrong este supraviețuitor al cancerului și fost ciclist profesionist. În perioada 1999-2005, Armstrong a câștigat Turul Franței de șapte ori consecutiv stabilind, la acel moment, un record absolut. Pe 23 august 2012 toate titlurile i-au fost retrase, fiind găsit vinovat de dopaj de către o instanță judecătorească din SUA.

Armstrong locuiește în Austin, Texas, încă din 1990. În 1996 a pus bazele Fundației Lance Armstrong de luptă împotriva cancerului, cunoscută astăzi sub numele de LiveStrong, precum și a unei fundații pentru sprijinirea tinerilor cicliști. Lance Armstrong este autorul a două cărți autobiografice ,„Nu doar despre bicicletă. Povestea unui nou început” (2000) și „Every Second Counts” (2003).

”Nu știu la ce mă așteptam când am pus mâna pe această carte, dar știu ca nu mă gândeam că o să plâng. Însă exact asta s-a întâmplat, pentru că această poveste m-a emoționat dincolo de cuvinte. Termenul inspirațional este mult prea simplist pentru acest memorial groaznic, cunoscut sub numele de ”Cartea„ de către mulți supraviețuitori de cancer. Există momente grozave în carte, atât fericite cât și mai puțin fericite, dar ceea ce admir cel mai mult este refuzul lui Armstrong de a se preda.” – Audrey Shafer, Profesor de Anesteziologie, Facultatea de Medicină a Universității Stanford.

PP 2

 

images (3)

 

Povestea mea

                                   de Usain Bolt & Shaun Custis

 

16 august 2008. Beijing, China. Stadionul Bird`s Nest. 91.000 de spectatori şi o audienţă TV colosală.

Începe finala probei de 100 de metri sprint masculin, la cea de-a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Pocnetul pistolului de start declanşează mii de bliţuri… peste doar 9.69 secunde, un tânăr jamaican trece primul linia de sosire şi câştigă medalia de aur.

Deşi încetineşte pe ultimii 30 de metri, având şireturile dezlegate, Bolt doboară recordul mondial, câştigând cursa la o diferenţă impresionantă faţă de următorul clasat. Patru zile mai târziu, Bolt, protagonistul acestei biografii de excepție, câştigă aurul la 200 de metri sprint şi stabileşte un nou record mondial (19.30 secunde) cu o zi înainte de a împlini 22 de ani. Pe 22 august, conduce echipa jamaicană spre o nouă victorie şi un nou record mondial în proba de ştafetă de 4 x 100 de metri.

Opt zile, trei medalii de aur, trei recorduri mondiale şi un nume devenit legendă.

Viaţa lui Usain Bolt şi istoria atletismului aveau să se schimbe definitiv. Usain St Leo Bolt s-a născut în Trelawny, Jamaica, în august 1986. La Jocurile Olimpice de la Beijing (2008) a câştigat aurul la 100 de metri (9.69 secunde), 200 de metri (19.30 secunde) şi la ştafeta de 4 x 100 de metri (37.10 secunde). Devine, astfel, singurul sportiv care câştigă trei curse la o singură Olimpiadă, după Carl Lewis în 1984. Este, de asemenea, singurul sportiv care stabileşte trei recorduri mondiale la o singură olimpiadă.

La Campionatele Mondiale de la Berlin (2009), Bolt a câştigat titlul mondial la ambele probe de sprint, devenind astfel primul atlet din lume care să deţină atât titlul mondial, cât şi pe cel olimpic la 100 şi 200 de metri. Tot atunci, el a doborât şi recordurile acestor probe, terminând cursa de 100 de metri în 9.58 secunde şi pe cea de 200 de metri în 19.19 secunde.

La momentul apariţiei acestei cărţi (decembrie 2012), Usain Bolt câştigase aurul olimpic pentru a doua oară consecutiv, la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, pentru ca în 2016, la Rio, să repete această performanță uluitoare. Bolt devine astfel regele de necontestat al atletismului, reușind celebra „triple triple”: trei medalii de aur la trei Olimpiade consecutive.

9.58 este povestea lui Usain Bolt scrisă de el însuşi. Ceea ce o face să fie una dintre cele mai îndrăgite biografii este naturalețea cu care ni se prezintă viața puştiului slăbănog din Trelawny, locul unde se fac cei mai buni cartofi dulci de pe pământ. Este istoria copilului care a crescut jucând cricket şi fotbal sub soarele jamaican şi care, la un moment dat, a descoperit că poate să alerge repede. Incredibil de repede. Familia, prietenii, cultura jamaicană, prăvălia tatălui său din somnorosul sătuc Sherwood Content – toate îşi găsesc locul firesc în povestea plină de umor spusă de Usain. Este o carte despre fast-food, petreceri, muzică, dancehall şi maşini rapide.

Despre autor
Între anii 2008 și 2016, Usain Bolt a câștigat 20 de medalii de aur în cele 21 de competiții olimpice și campionate mondiale la care a participat, rezultate care îl recomandă drept cel mai bun sprinter al tuturor timpurilor.

,,Mă străduiesc să fiu unul dintre cei mai buni sportivi, alături de Ali și Pele”.

Cartea lui Usain Bolt este autobiografia celui mai rapid om din lume, ale cărui talent și carismă l-au transformat în vedetă internațională. Chiar dacă nu știi nimic despre atletism sau despre sport în general, ai toate șansele să îl cunoști pe Bolt. Acesta a reușit să cucerească inimile oamenilor de pretutindeni prin performanțele sale năucitoare, dar și prin atitudinea molipsitoare care a reușit să unească suporteri din întreaga lume.PP 4

images (3)

 

Puteți comanda cărțile separat sau sub forma unui pachet promoțional cu reducere substanțială de preț.

 

preda