«…pe câmpul de luptă nu există reguli…»

Jumătate de Rege

partea I din trilogia

Marea Sfărâmată

                              de Joe Abercrombie

 

 

Editura Nemira
Colecția Nautilus
Anul publicării: 2015
Titlul original: Half a King (2014)
Traducere: Liviu Szoke
Număr de pagini: 312
Achiziționabilă pe Cartepedia.ro

 

 

Joe Abercrombie este unul dintre cei mai reprezentativi autori de dark fantasy. Mai precis, de grimdark, un subgen care se definește tot mai intens cu o nuanță de realism sumbru în plus față de clasicul dark.
Asta înseamnă că te aștepți ca în scrierile lui să dai peste o lume distopică extrem de dură, unde nimeni nu e total bun sau total rău, în care războiul, mereu în desfășurare, duhnește a sudoare și carne putrezită, iar eroii de circumstanță au defecte majore și rareori supraviețuiesc tuturor dușmanilor lor.

Tentativa unui asemenea demiurg sadic de a scrie un roman Young Adult – gen adresat, cel puțin oficial, romantismului adolescentin – nu avea cum să se încadreze în standarde, altfel decât pe jumătate (în ton cu găselnița half din titlurile trilogiei ce îl conțin). Adică, a ieșit o poveste despre un puști și devenirea lui, pe parcursul unor fantastice aventuri. Dar despre orice îndulcire sau siropoșenie YA, strecurată în acțiune, nici nu poate fi vorba. Abercrombie istorisește conflictele Mării Sfărâmate, la fel ca pe cele din geniala lui serie Prima Lege, fără niciun filtru protectiv sau vreo cenzură pentru minori. Ca și cum și-ar considera toți cititorii egali ; iar în caz că totuși nu sunt, n-au decât să se maturizeze urgent și să țină pasul cu stilul său.

jumatate-de-rege

În saga medievaloidă Jumătate de Rege, urmărim destinul deviat al prinţului Gettlandului, Yarvi, un băiat infirm, cu o mânuță malformată congenital, într-o societate unde defectele fizice te scoteau din jocul puterii. Educat să ajungă preot şi să stea în umbra bărbaţilor puternici ai familiei, Yarvi se trezeşte odată cu moartea tatălui şi a fratelui mai mare, că a devenit rege şi trebuie să ia decizii politice hotărâtoare. O are drept sprijin pe mama lui, fosta regină, o femeie de o inteligență comercială rapace și este logodit rapid cu fiica unchiului său, pentru a întări legăturile simbolice familiale.

Când tocmai începi să te entuziasmezi de direcţia romanului, anticipând că vei asista la ridicarea unui mic Napoleon, care prin inteligenţă va înfrânge forţa brută a duşmanilor, trădări şi naivităţi îl aruncă pe meteoricul regișor în sclavie, fiind purtat ca rob vâslaş pe galere, în zări îndepărtate. Toate aptitudinile sale reorientându-se de-acum spre supravieţuire, construirea de alianţe amicale individuale, obţinerea libertăţii şi întoarcerea pe lungul drum spre casă.

half king 1

Epoca Mării Sfărâmate seamănă foarte mult cu cea a vikingilor, în scenografie și psihologie comunitară. Dar, ca dintr-o țesătură sfâșiată a timpului, în ea apar și vestigii pe care populațiile din jurul lor le consideră ruine blestemate ale elfilor, însă ce pot fi recunoscute de cititori drept urme ale unei vechi civilizații tehnologizate umane, încărcate de radiații – letale pentru cei care le cercetează. Sfărâmarea Zeiței, mitul fondator din cosmogonia popoarelor zonei, fiind, cel mai probabil, un apocaliptic război atomic.

Elementele de magie – specifice fantasy-ului – sunt puține, aproape inexistente. Cam tot ceea ce consideră societatea regresată a Mării Sfărâmate ca fiind vrăjitorie se numea odată știință.

Acțiunea curge vijelios, în zdrăngănit de arme și-ntr-o cavalcadă de dialoguri sarcastice spumoase, care te fac să îndrăgești de-a valma toate personajele întâlnite, fără să mai ții cont ce tabără le-a înregimentat.

vikingi

Totuși, rămâi mereu atașat cauzei protagonistului ales de autor, îți dorești din tot sufletul ca Yarvi să reușească, chiar împotriva unor inamici pe care-i percepi drept mult mai valoroși decât el, și în pofida oricăror șanse, împuținate și de conștientizarea fascinației livrești a lui Joe Abercrombie pentru eșec, pentru planurile ce sfârșesc lamentabil, pentru oamenii care se îneacă la mal și smulg înfrângerea din ghearele victoriei.

” Odată, după ce tatăl său îl lovise la mânie, mama lui îl găsise pe Yarvi plângând.

«Prostul lovește», îi spuse. «Înțeleptul zâmbește, observă și învață.»

«Apoi lovește.» „

Un roman doldora de aventuri, intrigi politice, incursiuni pe mări furtunoase și prin ținuturi vitrege înghețate, vicleșuguri, manipulări, ambuscade și violență disperată descătușată, cu personaje individualizate psihologic magistral, nici măcar cel mai neînsemnat dintre ele nefiind creat cu ștampila clișeului.

half king 3

Fanii serialului Vikings vor adora cartea asta, unde pot regăsi confruntările maritime și zidurile de scuturi izbite de tăișurile topoarelor, apanajul războinicilor nordului. Deși grimdark-ul este, prin definție, un gen anti-tolkienian, nu poți să nu remarci că drumul primejdios spre casă al grupului de camarazi care-au evadat din sclavie aduce cu epopeicul marș al Frăției Inelului și că produce același gen de emoții și palpitații. Doar că aici, printr-un traseu mult mai realist.

Trilogia Marea SfărâmatăShattered Sea este alcătuită din volumele:

Jumătate de rege (2015) / Half a King (2014)

Jumătate de lume (2016) / Half the World (2015)

Jumătate de război (2016) / Half a War (2015)

 

images (3)

 

Romanul Jumătate de Rege poate fi comandat pe site-ul librăriei online Cartepedia.

 

cartepedia