«…morții vorbesc celor ce ascultă…»

Jack Spintecătorul
Crimele din Whitechapel

primul volum din seria
Anchetele lui Audrey Rose

                      de Kerri Maniscalco

 

Editura Corint
Colecția Leda Edge
Anul publicării: 2018
Titlul original: Stalking Jack the Ripper (2016)
Traducere: Oana Chițu
Număr de pagini: 368

 

Epoca victoriană, atmosfera gotică învăluită în cețurile înserării, străduțele pietruite sinistre și întunecoase, personajele dickensiene strecurându-se din localuri dubioase, autopsiile făcute la ceas de noapte în săli răsunând lugubru, un ucigaș sadic răspândind teroarea, dar și aula universitară amplificând ecouri vesele de dialoguri tachinatoare studențești sau sfătos profesorale – toate compun universul ficțiunii istorice young adult a autoarei debutante newyorkeze Kerri Maniscalco.

JACK-SPINTECĂTORUL-CRIMELE-DIN-WHITECHAPEL-de-Kerri-Maniscalco

Suntem în anul 1888. Districtul londonez Whitechapel tocmai a intrat în zodia celui ce va ajunge cel mai cunoscut serial killer al tuturor timpurilor, și nimeni nu are încă formate strategiile de reacție potrivite pentru a opri ororile Măcelarului (pseudonimul inițial atribuit de o comunitate aflată în stare de șoc, lui Jack Spintecătorul).

Audrey Rose Wadsworth este fiica unui excentric lord britanic. Tatăl ei încă suferă după pierderea bruscă a soției sale, a cărei inimă slabă nu a rezistat aceleiași boli molipsitoare contractată de fetița lor. Un fel de (auto)învinuire irațională pentru moartea mamei se încheagă ca o pată neagră în mintea fetei, poate și în cea a tatălui, deși la el nu se manifestă altcumva decât prin grija paranoică pe care o are ca ea să nu se mai îmbolnăvească.

Audrey Rose însă dezvoltă o atracție morbidă spre științele medicale criminalistice, favorizată și de faptul că unchiul ei este un specialist în domeniul acesta – aflat încă în stare de pionierat. Fata de doar 17 ani se implică alături de el în efectuarea de autopsii – disecțiile victimelor unor morți suspecte, realizate pentru a ajuta la prinderea eventualilor criminali de către autorități.

 «Era limpede că unchiului îi venea greu să nu se apuce el însuși de treabă. Cadavrele îi țineau companie în cele mai multe nopți, de parcă erau niște cărți captivante; îi era drag să le disece și să le descopere secretele dintre paginile lor de carne și oase.»

Este cam ultimul lucru care se așteaptă de la o domnișoară de vârsta și condiția lui Audrey, într-o societate a formalismului, cum este cea victoriană. Dacă tatăl fetei ar fi la curent cu ceea ce face, ar sechestra-o pur și simplu în casă. Așa că, ea trebuie să joace rolul tinerei de familie bună cuminți și cuviincioase, participând la ceaiuri dansante, spectacole apreciate unanim și probe la croitoreasă.

jack the ripper

Când maleficul Măcelar începe să terorizeze întreaga Londră, ucigând femei surprinse pe stradă noaptea, Audrey pornește o investigație pe cont propriu, paralelă cu cea oficială a poliției și, de multe ori, chiar cu cea particulară a unchiului și a fratelui ei, care își doresc la fel de mult să contribuie la rezolvarea cât mai rapidă a cazului de omoruri multiple, devenit tot mai îngrozitor, cu fiecare nouă victimă.

Străzile rău famate ale locurilor unde au fost săvârșite crimele nu-s nici ele mai potrivite pentru o domnișoară, decât sala de disecție, ba chiar, sunt și mult mai periculoase.
Totuși, curajoasa adolescentă nu ezită să-și extindă cercetările la locul faptei, hotărâtă să nu lase să scape un ucigaș atât de diabolic.

Îmbinând deducțiile de “laborator”, cu investigațiile sub acoperire de pe “teren” și beneficiind de ajutorul iritant, dar atât de util, al unui băiat arogant, cu mintea brici, Thomas Cresswell, fata se apropie de înfiorătoarea și surprinzătoarea sursă a răului.

jack - 9

Deși concepută pentru un public adolescentin, recompunerea cazului și a epocii, realizată de Kerri Maniscalco, nu lucrează deloc cu cenzurări sau edulcorări.

Cartea este o ficțiune istorică foarte bine documentată, însoțită de date reale, oglindirea conceptelor vremii, descrieri amănunțite ale autopsiilor și chiar de fotografii sau schițe făcute în acele timpuri.

Informațiile despre medicina legală și criminalistica secolului XIX sunt fascinante pentru înțelegerea începuturilor acestor discipline care au ajuns astăzi la supertehnologizare, păstrându-și totuși esența orginară.

jack ripper

Cum majoritatea eroilor sunt la vârsta îndrăgostirilor fulgerătoare, nu putea să lipsească un strop de pasiune romantică în existența lor. Dar felul cum evoluează relația celor doi protagoniști, Audrey Rose și Thomas, este unul tare turbulent, mai mult pe bază de sarcasme și bosumflări, decât pe dovezi reciproce de simpatie, ceea ce face toată interacțiunea lor foarte pitorească.

Thomas o sprijină pe fată în realizarea aspirațiilor sale nonconformiste și crede în calitățile ei, dar este mereu arogant, impertinent și îi place prea mult să o sâcâie, ca să se poată ajunge între ei la un romantism veritabil.

Audrey Rose, pe de altă parte, deși se află în Londra anului 1888, are militantismul unui feminism radical din alt veac. Își asumă aproape demonstrativ pasiunea pentru știința aplicată, cu condiția ca asta să nu ducă la imposibilitatea de-a o mai practica, vrea mereu să sublinieze că o femeie poate să fie la fel de bună ca un bărbat în tot ceea ce face și se consideră solidară cu victimele de sex feminin, chiar dacă empatia funcționa în acele timpuri mai degrabă pe categorii sociale, decât pe gen.

jack -- 1

Mi s-a părut amuzant că deși scriitoarea și-a construit o eroină capabilă să ilustreze prin propriile talente toate aceste lucruri, a păstrat-o și un pic naivă, prea repezită și mai puțin perspicace decât Thomas.

Astfel că, dacă ne-am îndrepta spre inevitabila comparație cu cel mai cunoscut cuplu detectivistic al epocii, Sherlock Holmes și Dr. Watson, fata ar fi Watson în scenariul ăsta și băiatul, Holmes. Toată povestea curgând din perspectiva personajului mai slab înzestrat deductiv.

Jack Spintecătorul: Crimele din Whitechapel este un horror victorian simpatic, dacă vă puteți închipui așa ceva. O istorisire meandrică, asemeni străzilor cartierelor mărginașe londoneze, nostimă și sumbră, totodată, care te soarbe-n labirintul ei încețoșat de la primele pagini și nu te mai eliberează din tensiune, decât după ce toate suspiciunile vor fi clarificate.

jack 4

Seria ce cuprinde acest prim volum este din acelea în care fiecare roman al ei se poate citi separat, dar ar fi păcat să ajungeți în următoarea locație misterioasă fără să faceți mai întâi cunoștință cu personajele principale de-aici, care se păstrează în format de mini-echipă pusă pe rezolvat enigmele lumii și în celelalte episoade.

Mai ales că noua aventură se petrece în România și se numește … tadaaam … Hunting Prince Dracula !!!

 

images (3)

 

Puteți comanda romanul Jack Spintecătorul: Crimele din Whitechapel, apărut în excelenta colecție Leda Edge, direct pe site-ul Editurii Corint.

GECORINT