«…supunerea este cea mai înaltă virtute…»

Furia Roșie

                 de Pierce Brown

 

Editura Art / Paladin
Anul publicării: 2016
Categoria: SF & Fantasy
Titlul original: Red Rising (2014)
Traducător: Iulia Pomagă
Număr de pagini: 494
Achiziționabil pe Libris.ro

 

Red Rising / Furia Roșie, roman publicat pentru prima oară în 2014, este întâiul volum al unei trilogii aflate undeva între genul SF distopic și cel fantasy young adult, continuată cu Golden Son / Furia Aurie, în 2015, și încheiată de Morning Star / Furia Dimineții, în 2016.

Mulțumită editurii Paladin, au fost disponibile foarte repede și traducerile lor în limba română, ba chiar am avut parte și de o recentă vizită a autorului în România.

Tocmai s-a reeditat întreaga serie în variantă paperback, eu însă o prefer pe cea cartonată, hardcover, care se mai găsește încă pe site-ul librăriei online Libris, deși din multe alte locuri a început să cam dispară.

furia rosie

Darrow s-a născut într-o comunitate minieră de coloniști de pe Marte, destinați a munci întreaga viață în străfundurile solului, în speranța că eforturile lor de pionieri ai rasei umane vor duce cîndva la terraformarea planetei și transformarea ei într-o lume mai bună.

La 16 ani, adolescentul maturizat accelerat este resemnat, dacă nu chiar fericit, cu existența sa plină de lipsuri, pentru că are o la fel de puberă soțioară, pe care o iubește enorm, și își găsește satisfacții chiar și-n munca extenuantă din mină, unde înfruntă eroic pericole, pentru a depăși planul de producție într-o competiție sadică, răsplătită cu produse de bază, pe care a organizat-o administrația, între comunitățile locale.

Lumea în care trăiește băiatul este una diferențiată pe caste ce poartă numele câte unei culori, și chiar dacă el nu o cuprinde panoramic în întregime, și este o fire impetuoasă, a învățat să nu pună în primejdie lucrurile la care ține, astfel că se supune autorităților reprezentate de alte culori – considerate toate peste cea Roșie.

Eo, frumoasa lui soție adorată, este însă un spirit rebel și neîmblânzit, căruia tot aranjamentul ăsta cu Roșiii trudind în viscerele planetei, sub supravegherea gardienilor Cenușii, pentru beneficiul Auriilor, i se pare injust și sufocant. Ea e mereu gata să sfideze ordinea impusă, atrăgându-l și pe Darrow spre încălcări ale interdicțiilor oficiale.

Când cei doi tineri sunt surprinși, după o escapadă romantică inițiată de fată, în grădina rezervată exclusiv claselor superioare, consecințele sunt devastatoare.

Ambii vor fi condamnați la biciuire publică.

red 2

Darrow se supune pedepsei, dar Eo sfidează din nou, intonând un cântec interzis, cu conotații de răzvrătire.

Prezența unui mare conducător Auriu la fața locului îi pecetluiește fetei soarta, care nu mai poate fi decât execuția prin spânzurare.

Acestea sunt tragicele premise ce îl schimbă pe Darrow, transformându-l din naivul obedient, într-un revoltat obsedat de răzbunare.

Șansa care i se oferă pentru a își extinde represaliile de la un singur Auriu, cel care i-a condamnat iubita, la toată casta lor și la întreaga orânduire socială nedreaptă, apare printr-o organizație teroristă extrem de violentă, intitulată Fiii lui Ares.

Membrii ei îi prezintă un plan pe termen lung, ce ar urma să îl infiltreze în elita militară a Auriilor, după o serie de operații care-i vor modifica toată structura fizică, de la cea osoasă, la cea oculară.

reddd5

Darrow este gata să treacă prin orice încercări, cu atât mai mult cu cât a aflat că ei, minerii Roșii, au fost mințiți mereu, pentru a fi păstrați în stare de semi-sclavie, muncind în subteran. De fapt colonizarea pe Marte, ca și pe alte planete, este, de multe generații, un succes, orașe întregi desfășurându-se sub cerul liber, într-o lume terraformată deja.

Partea cu adevărat excepţională din Furia Roșie începe când Darrow se înscrie la Institut, pentru a pătrunde în clasa superioară Aurie şi, mai ales, când are loc decimarea concurențială numită Trecerea, unde cursanţii Aurii, încă nişte adolescenţi în formare, sunt supuşi unui test spartan de supravieţuire.

Acţiunea te înhaţă atunci într-un iureș tensionat. Întregul univers se reduce la aria de testare şi la supravieţuirea celui mai inteligent ori mai puternic, în relieful variat, unde fiecare grupare îşi apără domeniul, castelul sau peştera.

Intervenţiile de afară ale supraveghetorilor, activaţi de influenţele familiilor bogate ale participanților, par apariţiile capricioşilor zei homerici din Iliada, în mijlocul muritorilor. Totul are un ritm ce îţi taie respiraţia şi suspansul incertitudinii pentru ceea ce urmează sau pentru cine reușește să supravieţuiască.

reddd3

Avem aici o poveste în poveste.

Mai întâi cea a unei societăți ierarhizate pictural, care are în frunte Auriii, conducătorii umanității, iar jos de tot, sub toate culorile intermediare specializate în diferite ocupații, Roșiii, muncitorii, aflați într-o stare foarte similară sclaviei. Revolta lui Darrow, devenit vârful de lance și cea mai mare speranță pentru cauza alor lui, fiind cea a unui Spartacus updatat.

Apoi cea inclusă, foarte diferită, și atât de bună, încât te face aproape să uiți perspectiva cea mare. Povestea unei competiții letale, în care sunt implicați, cu trup și suflet, adolescenți. La fel de umani, indiferent de culoarea căreia îi aparțin.

Dacă ar fi să fac analogii procentuale SF&F, aș spune că Furia Roșie, acest prim volum al seriei Red Rising, este 60% Jocurile Foamei, 10% Gattaca, 10% Jocul lui Ender și 20% space opera cu societate și atmosferă de cultură antică greco-romană.

reddd2

Un roman prin care tânărul scriitor american Pierce Brown și-a făcut debutul și a dat lovitura în literatură, trilogia lui având succes fulminant și devenind un fenomen mondial.

 

images (3)

 

Puteți comanda romanul Furia Roșie, pe site-ul librăriei online
Libris

Libris