Dispariția din Silver Water

                         de Haylen Beck

 

Editura Herg Benet
Colecția Passport
Data apariției: 2017
Titlul original: Here and Gone (2016)
Traducere: Flavius Ardelean
Număr de pagini: 352

     Dispariția din Silver Water este un mystery-thriller atât de bine scris, încât nu reușești să îți mai amintești, imediat după ce l-ai citit, vreun alt roman sau film de același gen, care să te fi prins la fel de tare.

Se spune despre cărțile captivante că nu le poți lasă din mână. Romanul ăsta face o magie și mai mare: nu îți îngăduie să ieși empatic deloc din înlănțuirea lui de evenimente palpitante, înainte de ultima sa filă. Transferul în poveste este total și tensiunea acumulată alături de personaje, profund acaparatoare.

Disparitia-din-Silver-Water_Haylen-Beck

     Totul începe ca un road movie, pe una dintre austostrăzile acelea nesfârșite ale Americii, unde, prin ținuturile mai pustii, pare că mașina ta a rămas singurul vehicul funcționabil din univers.

Un drum solitar și fierbinte de asfalt ce traversează Arizona este calea pe care a ales-o o newyorkeză fugară, să se îndepărteze de trecutul ei și de viața chinuitoare dintr-o căsătorie abuzivă, spre un viitor californian nesigur, care nu poate fi totuși decât mai bun. În primul rând pentru copiii ei.

     Audra Kinney a izbutit să scape de depedența de droguri și alcool, pe care soțul ei înclinat spre violență i-o încuraja, pentru a o menține obedientă, dar nu prea a reușit să convingă instituțiile statului că merită să-și păstreze copiii – de care se înstrăinase o lungă perioadă de timp. Asta, în timp ce perfidul ei soț, Patrick, provenit dintr-o familie bogată, atât de fermecător la suprafață, îi amăgea pe toți, cum a amăgit-o și pe ea la începutul relației, prin atitudinea lui simulată, de cetățean respectabil și părinte iubitor îngrijorat de soarta micuților săi.

Sean și Louise au acum zece și șase ani. Înainte să conștientizeze mama lor traiectoria autodistructivă pe care era ghidată manipulativ, au fost crescuți de o bonă plătită, sub supravegherea ochiului aprig al soacrei lui Audra, o femeie la fel de dură și de lipsită de înțelegere ca fiul ei.

disparitia 3

     De-a lungul dezolantei autostrăzi a Arizonei, pe care o apucase fără alt gând decât să evite luarea copiilor de lângă ea tocmai după ce îi regăsise cu tot sufletul, fugara neurmarită încă de nimeni are parte de cel mai crâncen coșmar al unei mame, chiar din cauza comportamentului său nesigur și a aparenței fragile, de femeie neînsoțită, cu probleme.

După un – declarativ – banal control stradal al șerifului Ronald Whiteside, i se găsește în portbagaj o pungă cu marijuana, probabil “plantată” de acesta acolo, ca probă falsă. Culpabilitatea ce o apasă din trecutul ei tulburat o face pe Audra să reacționeze ca și cum ar fi vinovată, dar pentru oricine ar fi fost greu să ofere o reacție potrivită la o arestare oficială neașteptată și total nedreaptă.

Femeia este reținută și copiii îi sunt încredințați ajutorul de șerif, polițista locală Collins.

Ajunsă în celulă, Audra descoperă că situația complicată în care se găsește se poate transforma într-un adevărat cataclism mintal, când la întrebările insistente despre unde au ajuns copiii, șeriful Whiteside îi răspunde, în sfârșit, cu înfiorătoare seninătate:

«– Care copii?»

     Totul se năruie în mintea mamei disperate, atitudinea ei devine tot mai isterică și agresivă, dându-i o aparență de descreierată în fața FBI-ului, care preia cazul și debarcă în izolatul orășel minier Silver Water, pentru a ancheta dispariția minorilor.

Audra este acum suspectată că și-a ucis copiii. Nimeni nu crede în inocența ei, presa mediatizează intens povestea, dar o desfințează pe “criminală”, analizându-i trecutul de dependentă. Comparațiile cu alte cazuri similiare induc convingerea generală că un gest de nebunie al mamei a dus la masacrarea micuților inocenți.

     Departe, în San Francisco, cineva știe totuși un caz asemănător în care o femeie a fost fără temei suspectată.
Viața lui Danny Lee a fost răvășită, acum cinci ani, când soția lui a pretins că a trăit același gen de scenariu, atunci când i-a dispărut fiica. Copila nu a mai fost niciodată găsită și sub presiunea anchetatorilor care o cercetau pe ea pentru crimă, mama înnebunită de durere s-a sinucis.

Danny simte realitatea cruntă din spatele linșajului mediatic și ia imediat avionul spre Arizona, pentru a o ajuta pe Audra și în speranța că va putea afla și ce s-a întâmplat cu fetița lui.
În pofida istoricului său infracțional, sau poate tocmai datorită acestuia, Danny (supranumit în lumea mafiei chinezo-americane Danny Doe Jai / Băiatul cu lama) apare drept unica speranță ca Sean și Louise să fie salvați.

disparitia 7

     Stilul lui Beck de a-și spune povestea te învăluie și te absoarbe complet în lumea romanului. Perspectivele se schimbă, evenimentele fiind privite prin prisma mai multor protagoniști implicați în ele, dar încordarea se păstrează la același nivel, făcându-te să parcurgi ca hipnotizat pagină după pagină.

Nu se poate indica un element original definitoriu, care prin sine însuși creează efectul ăsta de dependență, romanul chiar abordează subiecte explorate de multe altele: tribulațiile familiei disfuncționale, lupta inegală cu un sistem de autoritate corupt, forța dragostei unei mame pentru copiii ei, traficul de persoane, dark web-ul, cât de mult poate decădea din umanitatea sa cineva, de dragul banilor, psihologia comunitară a micilor localități izolate, nebunia devoratoare a presei… Însă compoziția ca întreg are o prospețime și un inedit al ei, provenit din devieri surprinzătoare ale acțiunii și dinamicitate continuă…
Perpetuuă fluiditate, ca și cum un tablou clasic ar căpăta mișcări de operă de artă cinetică, fascinându-te și mai intens.

     E amuzant cum tot timpul lecturii am crezut, din cauza numelui, că scriitorul este o autoare. Mi-am făcut un obicei, prin alte recenzii, de a scoate în evidență feminizările personajelor masculine, la scriitoarele femei și masculinizările celor feminine, la autorii bărbați. Nu am simțit însă deloc aici că:

Haylen Beck este un pseudonim al multi-premiatului autor de literatură polițistă Stuart Neville, a cărui serie de thrillere, având acțiunea în Irlanda, a atras atenția criticii și publicului din întreaga lume. Dispariția din Silver Water este primul său roman ambientat în Statele Unite ale Americii și a fost inspirat din călătoriile sale recente.

Capacitatea scriitorului de a se transpune în psihologia unei mame este remarcabilă. Beck a reușit să ofere Audrei o credibilitate și o profunzime caracterială ce o transformă într-un simbol al feminității luptătoare și al maternității protective, demn de orice galerie de personaje memorabile ale operelor literare.

Și nu numai cu Audra a izbutit asta. Când scrie din perspectiva lui Sean, este un băiețel curajos ce se luptă cu spaimele sechestrării. Iar când se mută în viziunea lui Danny, e un criminal pocăit care de abia se stăpânește să nu își dezlănțuie latura violentă, în momentele de injustiție socială.

disparitia 5

     Prin asiduitatea feroce cu care prezintă presa cele întâmplate, romanul mi-a amintit de un altul foarte bun, ce s-a aplecat asupra ilustrării unei dispariții în mass-media, Gone Girl / Fata diparută.

     Dispariția din Silver Water este exact cartea pe care ți-o dorești atunci când cauți o lectură atât de pasionantă, încât să uiți de tot și de toate, poate cu un pic de mister sumbru, poate cu ceva anchetă detectivistică, neapărat cu personaje vii și realiste, … chiar dacă nu-i aveai până acum titlul în minte.

 

images (3)

 

Puteți comanda romanul Dispariția din Silver Water, apărut în excelenta colecție Passport, direct pe site-ul editurii Herg Benet.

 

editura_herg_benet