Zece cărți
de
nota
10

 

Librăria online Cartepedia are de azi o mare surpriză pentru toți iubitorii de carte: trei zile cu transport gratuit, indiferent de valoarea comenzii!

Cuprins de entuziasmul incursiunii prin site, am alcătuit o scurtă listă de romane pe care eu le consider de 10 absolut (din diferite genuri literare), ce merita citite și recitite:

 

images (3)

 

Stâlpii Pământului

de Ken Follett

Editura RAO

Într-o epocă a războiului civil, a foametei şi a luptelor religioase, se înalţă uluitoarea catedrală din Kingsbridge.
Pe acest fundal se împletesc cîteva poveşti de viaţă: cea a lui Philip, stareţul devotat şi inventiv, care îşi doreşte să înalţe cea mai mare catedrală gotică din lume, a lui Tom, zidarul devenit arhitect ­ un bărbat cu sufletul sfâşiat, a frumoasei Lady Aliena, urmărită de un secret ruşinos şi a luptei dintre bine şi rău, care va întoarce biserica împotriva statului şi frate împotriva fratelui.

Epopee a ambiţiilor, anarhiei şi puterii absolute, desfăşurată pe fundalul evenimentelor tulburi din Anglia secolului al XII-lea, Stâlpii pământului reprezintă cel mai reuşit roman istoric al lui Ken Follett.

stalpii-pamantului

……..

Lolita

de Vladimir Nabokov

Editura Polirom

Din cauza subiectului său extrem de șocant – pasiunea morbidă a unui bărbat matur pentru o fetiță de doispre­zece ani -, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat în Statele Unite abia după apariția sa în Franța.
Construit pe schema mitologică a povestirilor cu fauni și nimfe, Lolita este însă, înainte de toate, un poem de dragoste închinat limbii engleze și posibilităților sale expresive.

Poveste a iubirii obsesive și blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rând, carte interzisă, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un clasic al secolului XX.

lolita

……..

Marile minciuni nevinovate

de Liane Moriarty

Editura Trei

O crimă… un accident tragic… sau doar nişte părinţi care se poartă urât? Incontestabil, cineva a plătit cu viața.
Madeline e o forță căreia nu e ușor să-i faci față. E amuzantă, tăioasă și pătimașă; ține minte totul și nu iartă pe nimeni. Celeste e genul de femeie frumoasă după care oamenii întorc capul pe stradă, dar are de plătit un preț pentru iluzia perfecțiunii. Nouă în oraș, Jane e o mamă singură, atât de tânără încât este confundată cu dădaca. Are un trecut misterios și o tristețe mult prea profundă pentru vârsta ei. Trei femei aflate fiecare într-un moment crucial al vieții, dar care își intersectează pașii în același loc fatidic.

Marile minciuni nevinovate e o poveste senzațională despre foști soți și noi soții, mame și fiice, bârfă în curtea școlii și micile minciuni care se pot transforma în dezastre.

Cartea a fost ecranizata sub forma unei mini-serii TV, ce le are în rolurile principale pe Nicole Kidman şi Reese Witherspoon.

marile-minciuni-nevinovate

……..

Suita franceză

de Irène Némirovsky

Editura Polirom

Un fenomen editorial, un roman descoperit la mai bine de saizeci de ani dupa ce a fost scris.

In iunie 1940, nazistii au ocupat Franta, distrugând si reordonând din temelii mecanismele vietii cotidiene. Cind li se smulg din mâini frâiele propriei existente, cind sunt impinsi spre un exod neasteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta sa controleze evenimentele din jur, oamenii isi dezvaluie adevarata natura, lasitatile ascunse, lacomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forta sufleteasca pe care nici macar nu si le banuiau.
Urmarind exodul din Paris si periplul prin tara al citorva personaje – o familie de burghezi instariti, una de mici functionari, un soldat ranit in lupta, o dansatoare pâna atunci protejata de amantii ei sus-pusi etc. –, Suita franceza creioneaza, chiar sub focul istoriei, tabloul unei societati in deriva.

Un roman bulversant, strabatut de un sentiment al nerabdarii timpului, dar niciodata terminat, pentru ca Irene Nemirovsky avea sa moara la Auschwitz, in 1942.
Manuscrisul a fost descoperit abia sase decenii mai tirziu, iar de atunci s-a impus in constiinta publica drept una dintre capodoperele literaturii universale.

suita-franceza

……..

Clopotul de sticlă

de Sylvia Plath

Editura Polirom

Cînd, în 1953, Esther Greenwood cîştigă „un concurs al unei reviste de modă, scriind eseuri şi nuvele şi poezii şi reclame de modă”, e fericită: crede că în sfîrşit visul ei de a deveni scriitoare se va împlini. Dar, între cocktailuri şi grămezile de manuscrise, Esther simte că viaţa începe să-i scape din mîini. Pe măsură ce încearcă să răzbată prin şirul relaţiilor dificile şi al pretenţiilor unei societăţi ce refuză să ia în serios aspiraţiile femeii, ea se trezeşte prinsă în vîrtejul depresiei şi al tentaţiei sinuciderii.
Clopotul de sticlă este un roman al rătăcirii şi regăsirii, al înstrăinării şi redescoperirii de sine, al agoniei şi al aparentei vindecări. Uimind prin ritm şi umor, prin dezinvoltură şi ironie, cartea rămâne, înainte de orice, o ego-grafie a unuia dintre cele mai zbuciumate suflete feminine ale secolului XX.

„Un roman superb, amar şi necruţător ca ultimele poeme ale Sylviei Plath. Este genul de carte pe care ar fi scris-o peste zece ani Fanny, personajul lui Salinger, dacă şi-ar fi petrecut aceşti zece ani în iad.” (The New York Times Book Review)

clopotul-de-sticla

……..

IT

de Stephen King

Editura Nemira

Derry, din Maine, este un orasel de provincie inspaimantator de familiar oricui, numai ca aici chiar se petrec lucruri cu adevarat inspaimantatoare.
Sapte adolescenti s-au confruntat direct cu aceste lucruri. Iar acum trebuie sa se intoarca si sa-si respecte promisiunea facuta cu 28 de ani in urma: sa prinda creatura care vaneaza din nou copiii orasului. Amintirile lor ingrozitoare despre vara cand totul s-a schimbat ii vor ajuta sa vaneze la randul lor monstrul mascat in clovn care ademeneste cu baloane, castane coapte si covrigei.

„Lumea copiilor se prelungeste intr-un imperiu al fricii, caci raul absolut, oroarea fara nume nu poate fi invinsa decat de iubire si prietenie. Un roman care reda o alta dimensiune a spaimei, dar si o poveste magnifica despre prietenie. King a scris o capodopera.“
People

it-produs_imagine

……..

Dispariția din Silver Water

de Haylen Beck

Editura Herg Benet

Noul ei început devine curând propriul coșmar…

O femeie străbate statul american Arizona alături de copiii ei, încercând să scape dintr-o relație abuzivă. Undeva pe drum, este însă oprită de un șerif local ce se comportă straniu, lucrurile scapă repede de sub control, iar ea este reținută. Pe când ajunge în arestul orașului Silver Water, copiii ei s-au făcut nevăzuți, iar polițiștii încep să susțină că aceștia nici nu au existat. Dacă sunt într-adevăr dispăruți, sigur e din vina mamei lor…

Între timp, în partea cealaltă a țării, un bărbat aude știrile televizate insistent despre cazul celor doi copii dispăruți, care îi amintesc atât de bine de o întâmplare din trecutul lui. În timp ce căutarea copiilor intră pe ultima sută de metri, este și el atras în efortul tuturor de a-i găsi.

Disparitia-din-Silver-Water_Haylen-Beck

……..

Casa molimei

de Jim Crace

Editura All

Considerată cândva cel mai sigur şi mai prosper loc de pe pământ, America este acum un tărâm devastat, unde maşinăriile nu mai funcţionează, iar metalul este la mare preţ. Pământul este otrăvit, iar oamenii, atâţia câţi au mai rămas, pornesc într-un exod neîntrerupt spre est, spre Europa, ultima lor speranţă.

Franklin Lopez, un fermier care încearcă să ajungă la ocean, o întâlneşte pe Margaret în Ferrytown, un fel de vamă pe frontiera simbolică dintre vest şi est. În urma unei tragedii, cei doi îşi unesc forţele şi pornesc într-o călătorie prin ruinele vechii Americi, nevoiţi să se confrunte cu bandiţi, vânzători de sclavi şi stranii comunităţi religioase, pentru a descoperi cum suspiciunea se transformă în încredere şi, mai mult, într-un gen de intimitate pe care niciunul dintre ei nu il cunoscuse vreodată.

Un roman puternic, cu ecouri din Steinbeck, Coetzee, McCarthy şi Márquez, o proză lirică semnată de unul dintre cei mai buni scriitori contemporani.

casa molimei

……..

Metro 2033

de Dmitri Gluhovski

Editura Paladin

În anul 2033, supraviețuitorii unui război atomic planetar încearcă să-și continue existența sub pământ, în stațiile de metrou din Moscova, unde pericole nebănuite îi așteaptă la tot pasul. În lupta cu Întunecații – creaturi misterioase care trăiesc la suprafață și care coboară în adâncuri în căutarea oamenilor –, Artiom, personajul central al cărții, trece prin experiențe care îi demonstrează că cel mai mare pericol pentru om rămân tot oamenii.
Metro 2033 este un roman apocaliptic ce clădește un univers de coșmar pe ruinele lumii imperfecte a zilelor noastre.

Metro 2033 nu este doar o călătorie presărată cu întâmplări ieșite din comun, ci este o incursiune în psihicul uman, o călătorie ce explorează cele mai adânc înrădăcinate frici ale omului.

Fotografia 2 - Metro

……..

Catherine-Paris

de Martha Bibescu

Editura Polirom

Catherine-Paris e o printesa adevarata. Stie doar din povestile bunicii ca tara ei se afla undeva departe, unde se vorbeste alta limba si unde sint tinuturi mlastinoase pe malul unui riu numit Prut, si ca stramosii ei sint nobili, iar rudele ei, capete incoronate. Catherine e o printesa adevarata care locuieste in orasul caruia ii poarta numele, pe o straduta de linga Matignon, cu bunica, bucatareasa si camerista. E o fetita cuminte, care ia lectii de latina si se plimba ore intregi prin Tuileries. Nimic mai strain de zvonul palatelor, de desavirsita eticheta a saloanelor si de obligatiile rangului nobiliar. Viata aceasta tihnita si limpede se intrerupe neasteptat: dintr-un automobil stralucitor coboara un print adevarat…

 „Era, precum toti din familia Lahovary, o adevarata enciclopedie. Foarte inteligenta, avea o memorie prodigioasa, careia nu-i scapa nimic. Linga ea, aveam impresia ca stau de vorba cu cineva mult mai in vârsta decât mine. Nu era nimic naiv la aceasta copilă cu ochi patrunzători și cu spiritul mereu la pândă.” (Regina Maria a Romaniei)

 „Prințesă, sunteți nu numai o minunata scriitoare, ci și un sculptor al vorbelor, o cunoscătoare a muzicii, un izvor al simțurilor…” (Marcel Proust, într-o scrisoare catre Martha Bibescu)

catherine-paris-produs_imagine

 

 

images (3)

 

cartepedia