Numele vântului

Cronicile Ucigașului-de-Regi
Ziua întâi

 

                          de Patrick Rothfuss

 

Editura RAO
Colecția: RAO CLASS
Anul publicării: 2016
Titlul original: The Name of the Wind (The Kingkiller Chronicle: Day One) 
Traducere: Graal Soft
Număr de pagini: 610
achiziționabil pe Libmag și Târgulcărții.ro

 

     De câte ori dau peste un nou volum apărut în colecția RAO CLASS, mi se pare că iau în mână superlativul estetic al ideii de carte. Coperțile cartonate și supracoperta velină, cu titlul în relief, literele îmbârligate gotic care deschid fiecare capitol, desenele cu aspect litografic din colțul paginilor, aliniamentul de frunzulițe decorative ce înlocuiește banalele puncte-puncte dintre paragrafe… Operă de artă!
Păcat că sunt publicate totuși atât de (relativ) puține titluri în colecția asta.

Cu atât mai bucuros ești, ca apreciator și colecționar de frumos, când o asemenea minune de roman îți sosește acasă învelit ca un bibelou, într-un material protectiv confecționat parcă special să păstreze valori, care a ajuns cumva simbolul respectului pe care îl au față de cărți, librăria online Libmag și anticariatul virtual Târgul Cărții.
Nu o să mi se pară niciodată inutil sau în afara subiectului, să menționez grija pentru modul în care ajunge cartea la cititor, atunci când o întâlnesc în comerțul online. Ea se adaugă satisfacției primului contact cu delicatesa literară comandată și merită din plin partea sa din cuvintele de apreciere adresate unei lecturi elegante.

     Numele vântului este un roman fantasy atipic – o operă literară ce dă foarte mare importanță stilisticii – finisat in mulţi ani de Patrick Rothfuss, cu răbdare de bijutier. Subintitulat Ziua Întâi, volumul deschide o trilogie, Cronicile Ucigasului-de-Regi, din care au apărut până acum două volume, iar al treilea este încă în lucru, ceea ce la un autor atât de perfecţionist poate însemna că o să mai dureze ceva până la completare.

patrick-rothfuss-numele-vantului-rao

     Istorisirea se deschide aproape poetic, cu narațiunea curgând evocativ la persoana a treia și înfățișându-i pe tânărul hangiu Kote şi straniul lui ajutor/asistent Blast. Ne sunt prezentați într-o perioadă foarte agitată, când demoni-păianjeni Scraeli le atacă clienţii hanului.
Kote îl salvează de maleficele creaturi greu de combătut, pe unul dintre oaspeții lui temporari, pe călătorul poreclit Cronciarul, care este un istoric sosit în această regiune izolată, tocmai pentru a afla mai multe amănunte din biografia celui pe care-l crede a fi Kvothe Ucigașul-de-Regi.
Prin însuşi modul de a lupta cu demonii, acoperirea hangiului de la Piatra de Hotar este compromisă, tânărul  de doar 25 de ani, cu părul roşu şi ochii verzi, care s-a retras din viaţa socială ca un bătrân veteran războinic, nu poate fi altcineva decât legendarul Kvothe.

     Hangiul deconspirat îşi dă, în cele din urmă, acordul pentru a povesti Cronicarului, în trei zile, faptele sale de până acum şi cam ce din toate cele trăite l-a adus în stadiul de a se ascunde într-o minusculă comunitate rurală de graniţă, unde nimeni nu ştie cine era odată.

Primul roman al trilogiei acoperă copilăria şi adolescența zbuciumată a misteriosului personaj şi reprezintă echivalentul primei zile din povestea transcrisă de Cronicar.

kvothe 7

     Istoria personală a lui Kvothe, narată de acum la persoana întâi – revenirile în hanul unde se povesteşte nemaifiind decât interludii destul de scurte între capitole – începe în sânul familiei sale Edema Ruh, o populaţie nomadă de artişti itineranţi, adesea dispreţuiţi şi bănuiţi de mici escrocherii, furtişaguri sau prostituţie, de cei mai plini de prejudecăţi dintre sătenii şi orăşenii stabili.

De mic, băiatul se dovedeşte multi-talentat în numeroase domenii, prinzând foarte uşor orice i se predă. De la muzică şi actorie, la mişcări acrobatice sau de dans, până la îndeletniciri practice, folositoare în existența artiştilor peregrini. Educaţia lui se va accentua şi va trece spre alt nivel, odată cu alăturarea la caravana lor a lui Abenthy, un erudit Arcanist, care a studiat la Universitate. Acesta îi va deveni prieten şi mentor şi-l va învăţa istorie, chimie, logică şi magie simpatetică (ramură a magiei care augmentează capacităţile fizice, prin includerea lor într-un sistem reacție-contrareacție). Elevul său avid de instruire va reuşi chiar să observe ceva din ştiinţa lui secretă de a stăpâni vântul. Bătrânul învăţat îl va îndemna pe Kvothe să se înscrie la Universitate, antrenamentul lor mental, fizic şi spiritual fiind asezonat şi în acest scop. Dar micul învățăcel rămâne ezitant în a-şi părăsi viața boemă din caravană, chiar pentru toată înţelepciunea lumii.

     Traiul bun al rătăcitorilor se întrerupe însă brusc când fiinţe mitologice care dădeau fiori reci în nopţile cu istorisiri de groază din jurul focului – temuții Chandrieni – se întrupează, invocaţi de un cântec pe care tatăl lui Kvothe îl compunea despe ei, şi îi extermină băiatului întreaga familie.

kvothe 6

     Rămas singur pe lume, incapabil să găsească voinţa de a-şi restarta soarta într-un mod raţional, Kvothe îşi petrece trei ani ca în transă, ba ascuns prin păduri, ba bântuid pe străduţele rău famate şi pe acoperişurile oraşului-port Bobcatran, încercând doar să nu moară de foame – să supravieţuiască în orice condiţii.

Trezirea din starea semi-catatonică are loc numai odată cu întâlnirea unui bard, cântăreţ şi povestitor, ce îi istoriseşte legenda Chandrienilor şi a inamicilor lor neînduplecaţi, Amyrii. De abia acum băiatul  întrezărește o noimă în tragedia uciderii familiei sale şi posibilitatea de răzbunare, odată cu identificarea unui făptaş care poate fi atins.

Cu noul scop de a afla totul despre ucigaşii Chandrieni, se îndreaptă spre Universitate, locul unde toată informaţia lumii este păstrată, şi matca modelatoare potrivită pentru mintea sa – indicată de Abenthy încă dinainte de tragicele evenimente.

kvothe 2

     Acum începe poate cea mai interesantă parte a romanului, cea comparabilă cu seriile Harry Potter şi Magicienii, despre un băiat orfan şi sărac, dar plin de determinare şi de talente, unele deprinse de la mentorul său încă de la o vârstă fragedă, care ajunge o adevărată legendă printre colegii şi profesorii săi, în pofida faptului că este cel mai tânăr student acceptat vreodată la cursuri. Toate experienţele nefericite ale lui Kvothe îi vor folosi pentru a face faţă încercărilor ce îl aşteaptă în această academie a magilor.

După testul teribil de admitere, pe care atât de puţini reuşesc să îl depășească cu brio, chiar cu pregătiri specializate şi la o etate mai mare, apar încă şi mai multe dificultăţi pe care băiatul trebuie să le depășească pentru a-şi atinge obiectivele devenite tot mai clare în mintea lui… Să-i găsească pe cei care i-au masacrat familia, aflând tot ce poate descoperi despre Chandrieni, să devină un arcanist puternic, absolvind Universitatea, şi să deprindă tainele controlării vântului, ştiinţă pe care o stăpânea atît de impresionant Abenthy. Iar odată toate informaţiile şi aptitudinile acumulate, să poată răzbuna, în sfârşit, moartea părinţilor.

Dar cât de greu este să fii mereu cavaler al unei singure cauze, când orice societate în care eşti inclus are distragerile şi atracţiile sale: o carieră de artist, cântăreț la lăută răpitor de inimi, ce poate evolua exploziv, o muză feminină superbă şi nestatornică, Denna, prieteni buni ce au şi ei problemele lor, care tind să devină comune, o duşmănie ce se autoalimentează, cu bogatul şi răsfăţatul Ambrose, ce poate duce la exmatriculare sau chiar pierderea vieţii… şi toate acele lucruri fascinante care se revelează în lecţiile de la Universitate, ce se constituie ele însele în atracţii, prin pasiunea pe care o stârnesc pentru domeniile lor de cercetare.

kvothe 4

     Observatorii de analogii cu alte opere literare ar putea să remarce că avem cel puţin trei genuri de roman printre filele acestuia, dacă nu chiar patru, în cazul în care separăm linia introductivă şi secvenţială despre Kote hangiul – alter ego ascet al eroului Kvothe.

O primă parte aproape bucolică despre copilăria nomadă şi artistică a unui băieţel din tribul Edema Ruh; apoi cea dickensiană, cu orfanul hălăduind pe străzi şi încercând să supravieţuiască; cea mai consistentă, de la Universitate, a cărei comparaţie imediată este cu Harry Potter; şi a patra – legătura dintre ele – ca un nimb sumbru de mister ce face să dospească întrebările privitoare la cum a devenit atât de dur destinul acelui tinerel simpatic, aflat încă în formare. Cât de sus a ajuns el şi ce lucruri de neimaginat a înfăptuit, încât să-i fie atribuit un asemenea nume de renume? Toate, împreună, se adună într-un bildungsroman, un tom-fluviu istorisind devenirea protagonistului – unul pe care nu poţi să nu îl îndrăgeşti.

Iar la finalul cărții, aştepţi cu înfrigurare volumul doi, pentru a afla continuarea poveştii lui Kvothe şi cum se va descurca cu toate provocările care cresc şi ele, acum că a ajuns la o vârstă aproape adultă.

Va fi doar ziua a doua, pentru Cronicar şi tânărul hangiu sub acoperire Kote, când va reîncepe povestea de unde e lăsată acum…

…….

    Volumele publicate din trilogie sunt:

Numele vântului: Cronicile Ucigașului-de-Regi. Ziua întâi (2013, 2016, RAO)
The Name of the Wind (The Kingkiller Chronicle: Day One)  (2007)

Teama înțeleptului. Cronicile Ucigașului-de-Regi: Ziua a doua (2013, 2017, RAO)
The Wise Man’s Fear (The Kingkiller Chronicle: Day Two)  (2011)

 

images (3)

 

Romanul poate fi achiziționat pe site-ul librăriei Libmag și din anticariatul online Târgul Cărții, la cel mai bun preț

libmag

targul-cartii