Pirații Mărilor Roșii

a doua parte a seriei
Ticălosul Gentilom 

             de Scott Lynch

Editura RAO
Anul publicării: 2012
Categoria: Cărți de aventură
Titlul original: Red Seas Under Red Skies (2006)
Traducere: Bogdan Olteanu
Număr de pagini: 736

       Cred că va fi nevoie să denumim o unitate specială de măsură pentru viteza cu care se fac livrările librăriei online Libris. Practic mi-a sosit un roman în aceeași zi în care l-am comandat, eu fiind în extremitatea vestică a țării. Poate contează că Brașovul e așa central, la distanță perfectă de orice punct de expediere, poate organizarea deosebită a noului depozit, care arată ca un paradis al găzduirii cărților, important este că ele ajung la cititor atât de prompt, încât simți nevoia de a transmite, cumva, un mulțumesc suplimentar pentru asta.

Scott-Lynch-Piratii-marilor-rosii-seria-ticalosul-gentilom

Taaadaaaam!!!

       Bastarzii Gentilomi s-au întors, în Pirații mărilor roșii, cartea a doua din seria Ticălosul Gentilom… Recenzia la primul volum, Minciunile lui Locke Lamora, o găsiți aici.

Dacă în întâiul tom al aventurii lor, gașca de simpatici tâlhari talentați era implicată într-o foarte complexă schemă, concepută pentru jecmănirea cu stil a nobilimii din orașul-stat Camorr, în cel de-al doilea, Ticăloșii Gentilomi (sau ce a mai rămas din ei) sunt purtați de vântul capricios al sorții prin mult mai multe destinații, implicați într-o puzderie de operațiuni infracționale și aruncați în mijlocul unor crâncene bătălii navale, activitate maritimo-militară cu care nu erau deloc familiarizați.

Îi regăsim pe inventivul Locke Lamora și lealul vlăjgan Jean Tannen, puțin sau aproape deloc schimbați, (în afară de o depresie cruntă din care primul e extras prin metode amuzante-șoc, de al doilea), făcând ceea ce știu mai bine: să fure de la bogați și să nu dea nimic la săraci, având grijă doar de propriile interese.

red 8

       Doi ani au trecut de la vicisitudinile din Camorr. Obiectivul, de data asta, este jefuirea celui mai bogat cazino al universului cunoscut, cel care are un întreg turn imens unde e plasat, Turnul Păcatului, din orașul Tal Verrar.
Acesta este condus de periculosul interlop-șef Requin și de și mai primejdioasa lui amantă-majordom, semi-desfigurata-superbitate Selendri. Politica luxosului local este ca oricine a fost prins înșelând la jocurile de noroc practicate în el, să fie imediat ucis, indiferent de rangul sau poziția sa socială.

« Turnul Păcatului este cea mai exclusivistă, cea mai renumită și cea mai bine păzită casă de noroc din lume, deschisă de la asfințit și până în zori pentru cei destul de puternici, bogați sau frumoși ca să treacă de toanele străjerilor. Fiecare etaj superior îl întrece pe cel de sub el în lux, exclusivism și gradul de risc al jocurilor permise. Accesul la caturile superioare poate fi dobândit doar printr-o bună reputație, printr-un comportament plăcut și printr-un joc impecabil. Unii aspiranți își petrec ani întregi din viață și mii de solari încercând să atragă atenția stăpânului Turnului Păcatului, a cărui autoritate feroce, în poziția sa unică, a făcut din el cel mai puternic arbitru al favorurilor sociale din istoria orașului. »

Locke și Jean și-au creat identități noi, de nobili jucători pasionați, sub acoperirea cărora răzbat tot mai sus, la etajele elitiste ale Turnului, unde mizele jocurilor devin tot mai mari. Și fac asta, bineînțeles, trișând într-una, prin proceduri care mai de care mai surprinzătoare.

red 5

       Un prim semnal că trecutul îi ajunge din urmă, îl primesc ce doi (anti)eroi atunci când Magii-Juruiți din Karthain, comunicând prin corpurile posedate ale vâzătorilor din piață, își fac cunoscute intențiile de a-i pedepsi pentru că l-au mutilat pe unul dintre ei, în timpul confruntărilor din Camorr. Nu l-au ucis, după ce și-au pierdut prietenii din cauza lui, tocmai fiindcă știau că tagma sa va sancționa crunt omorârea unuia dintre ei, dar șiretlicul lor, aducerea vraciului malefic în stare de nefuncționabilitate și nebunie, prin tăierea degetelor și-a limbii, se pare că nu a fost trecut cu vederea de confrații săi, oricât de tare și-ar fi meritat tratamentul.

       Răzbunarea magilor este extrem de perversă. Nu acționează direct asupra Ticăloșilor Gentilomi, ci le toarnă secretele în urechea unui politician/magistrat local care vrea să le folosească talentele de instigatori, pentru a provoca atacuri ale piraților în Marea de Bronz și a dobândi el astfel, puteri sporite asupra orașului, când va primi misiunea de a-l apăra.

Așa că-i expediază pe cei doi super-escroci, nici mai mult, nici mai puțin decât într-un cuib pirateresc, de unde trebuie să se întoarcă cu o întreagă flotă care să servească interesele celui ce i-a trimis. Pentru a se asigura de lealitatea lor, arhontele Maxilan Stragos le administrează o otravă ce-i va ucide în două luni, dacă nu este luat un antidot pe care doar el îl are.

red 9

       Deși născuți într-un oraș-port, hoțomanii de cartier nu au nici cea mai mică idee despre navigație și unde e prora sau pupa unei corăbii, dar vor trebui să se adapteze urgent noului mediu acvatic, dacă vor să pară pirați și să încropească planuri aplicabile unui gen de răufăcători atât de special.

       Și-ar mai fi și mega-cacealmaua cu cazinoul, pregătită așa minuțios de Locke și Jean, și-n care au investit deja atâta timp, jaful lor perfect, la care n-au de gând să renunțe numai pentru că atâția potentați ai lumii ar vrea să-i vadă supuși sau distruși.

       Volumul doi al seriei Ticălosul Gentilom păstrează inspirata structură narativă a celui dintâi. Secvențe din prezentul și trecutul protagoniștilor alternează, completând o imagine de ansamblu, nedezvăluită total de la prima imersiune în timeline-ul aventurii.

       Umorul dialogurilor, ce apare chiar și-n timpul celor mai turbulente peripeții, este principalul atu care diferențiază universul lui Locke Lamora de cel al altor cicluri fantasy medieval-baroce, la fel de ticsite cu aventuri palpitante… Și-ar mai fi complexitatea deosebită a proiectelor șarlatano-panglicărești, deși asta nu e întotdeauna un atu. Sau nu pentru oricine. Fiindcă înaintea oricărei răbufniri de acțiune, apare o perioadă de acumulări și de pregătire a terenului, care  poate pune la încercare răbdarea celor care vor înfruntări non-stop ori, dimpotrivă, poate fi foarte gustată de cei ce apreciază la fel de mult un complot bine urzit, ca o cafteală generalizată.

red 7

       Pirații mărilor roșii este combinația perfectă între Ocean’s Eleven și Pirates of the Caribbean… E Banda celor șase ciori, a scriitoarei Leigh Bardugo, fără limitarea young adult. În fapt, originalul care a inspirat-o… O rescriere, în cheie fantastică și opulentă, a romanelor clasice cu haiduci, hoți fermecători și maeștri ai combinațiilor, efervescent de imaginativi.

       Deocamdată au apărut trei volume ale seriei, din cele șapte preconizate. Doar două au fost traduse în limba română:

Gentleman Bastards / Ticălosul Gentilom

The Lies of Locke Lamora (2006) / Minciunile lui Locke Lamora (2011, Editura RAO)

Red Seas Under Red Skies (2007) / Pirații mărilor roșii (2012, Editura RAO)

The Republic of Thieves (2013)

images (3)

Puteți comanda romanul Pirații mărilor roșii, de Scott Lynch, pe site-ul librariei online Libris

Libris