Reconstituind-o pe
Amelia

                  de Kimberly McCreight

 

Editura Herg Benet
Colecția: Passport
Anul apariției: 2018
Titlul original: Reconstructing Amelia (2013)
Traducere: Laura Nureldin
Număr de pagini: 464

 

       Reconstituind-o pe Amelia este un roman de compoziție duală, ce în partea sa young adult merge pe filonul Gossip Girl, Pretty Little Liars și 13 Reasons Why, iar în cea de mystery thriller, pe acela din Marile minciuni nevinovate/Big Little Lies, reușind să ajungă la nivelul fiecăruia dintre titlurile amintite. Performanță ce anunță o viitoare ecranizare de succes (toate aceste super-seriale erau întâi doar cărți foarte bune), mai ales că proiectul a fost preluat de mâna sigură a lui Nicole Kidman, în calitate de producător, dar și de actriță care va juca rolul principal.

Coperta-Reconstituind-o-pe-Amelia-McCreight

       Într-un New York aglomerat, haotic și competitiv, Katherine Baron, avocată dedicată carierei și mamă singură, primește un telefon tulburător de la Grace Hall, școala privată de elită în care studiază fiica ei de 15 ani, Amelia. Acuzația ce i se aduce fetei, și pe baza căreia a fost chiar suspendată de la cursuri, de a fi plagiat într-un eseu literar primit la testare, este stupefiantă, fiindcă literatura e cea mai mare pasiune a ei și nu ar fi avut niciodată nevoie să copieze, cu atât mai mult cu cât, lucrarea pe care a predat-o tratează  un roman al autoarei sale preferate, Virginia Woolf.

Parcă simțind gravitatea situației, Kate părăsește fără să ezite o întâlnire extrem de importantă pentru poziția sa în firmă, cu cel mai valoros client care i-a fost repartizat…

Amelia este o elevă silitoare, cu perspective academice strălucite, incredibil de cuminte pentru lumea modernă atât de turbulentă, o copilă care iubește cu fanatism cărțile și ce nu i-a făcut niciodată probleme… Tornade de gânduri se învârtejesc în mintea răscolită a mamei, despre cum a ajuns fiica ei în încurcătura asta, toate asociate cu vina pe care o simte mereu, fiindcă, din cauza serviciului atât de solicitant, își neglijează fetița, lăsând-o prea mult singură.

Momentele când Kate, agitată și panicată, înaintează prin traficul infernal al metropolei, spre școală, trăite sub presiunea tot mai mare a timpului, au un dramatism anticipativ extraordinar, reflectând emoționant neliniștile instinctive greu de explicat, care apar adesea în asemenea clipe de cotitură ale destinului…

Din nefericire, ceea ce cititorul începe să prevadă se întâmplă.

nicole

       În fața școlii Ameliei, un cordon de polițiști, pompieri, paramedici, cu mașinile lor, dar și grupuri reținute de curioși înconjoară locul sinistru, unde un trup acoperit cu pânză și o cizmă de fată, singurul elemement vestimentar vizibil, indică o tragedie înfiorătoare.

       Amelia s-a aruncat de pe acoperișul clădirii, punând capăt scurtei sale vieți și distrugând-o pe cea a mamei sale.

       Instantaneu, zidurile de certitudini morale pe care Kate și le-a clădit de-a lungul anilor se prăbușesc definitiv, durerea de a-și fi pierdut unica fiică este prea mare pentru a mai rămâne altceva în jur decât o rană vie pulsând la limita nebuniei. Autoînvinuirile, remușcările și regretele o copleșesc. Oscilează între reacții isterice și căderea într-o transă în care nu-i mai pasă de nimeni și de nimic… până când…

       Un SMS enigmatic, trimis de pe număr ascuns, îi reactivează toate simțurile și i le pune în alertă:

Amelia nu a sărit!

Ce înseamnă asta? Este posibil ca adevărul să fie diferit de cel susținut de poliție și de autoritățile școlare? Cum a putut crede până atunci că fiica ei s-a sinucis, când niciodată nu manifestase astfel de tendințe? Toți cei implicați îi ascund ceva sau e ea o mama disperată, căreia cineva-i alimentează paranoia? Cât de bine-și cunoștea copilul? Poate garanta pentru actele ei? Cine a fost cu adevărat fiica sa?

Sunt întrebări care-i vin de-a valma lui Kate și la care are nevoie de răspunsuri. Iar pentru asta trebuie să își adune forțele și să cerceteze întreaga viață a Ameliei, să o recompună din toate micile bucăți lăsate de aceasta în urmă.

amelia 2

       Arhitectura romanului se adaptează complexității sale psihologice. Scriitoarea alternează strategic perspectivele protagonistelor, mamă și fiică, prezent și trecut, desfășurând la persoana întâi, trăirile Ameliei pre-eveniment, iar la persoana a treia, pe cele ale lui Kate, post-tragedie. Între capitolele mari sunt reproduse scurte fragmente de jurnal intim, articole de blog bârfitor, postări de pe facebook, conversații online, e-mail-uri sau SMS-uri, unele dintre ele conținând adevărate revelații, pe care le descoperim alături de personajul care le descifrează.

       Cu cât mama Ameliei se adâncește mai mult în misterele vieții fiicei pierdute, cu atât devine mai convinsă că ea nu s-a sinucis, dar și mai șocată de câte dintre aspectele existenței sale adolescentine îi erau total necunoscute.

       Ritmul anchetei este alert, punctat cu lovituri de teatru și dezvăluiri surprinzătoare. Dar asta nu superficializează, ci chiar ajută la aprofundarea unor tematici importante ale relațiilor interumane actuale: rezistența legăturii părinte-copil în fața forței distructive a trecerii la adolescență, conflictele și hărțuirile între elevi sau cele între adulți, la serviciu, prelungirea universului intim în mediul digital, condamnarea orientărilor sexuale diferite, demența de haită – ce se încheagă așa des în grupurile școlaro-studențești, în cadrul frățiilor, al găștilor sau al cluburilor selecte, și care-i transformă atât de mult pe tineri, comparativ cu ce reprezintă fiecare individual -, responsabilitatea profesorilor pentru faptele copiilor pe care-i educă.

Toate acestea pot fi înțelese mai bine, tocmai fiindcă se percepe mult mai clar cât de puternic e un curent vijelios de fluviu, când ești prins complet în curgerea sa.

amelia 3

       Circulă expresia aia (să nu-i zic clișeu), cum că nu poți lăsa o carte din mână, dacă e foarte bună… Cartea asta nu te lasă ea nicio clipă din mână… Atât de ingenios este programată să te captiveze, de o autoare-tacticiană ce numai debutantă nu pare, deși la momentul în care a scris-o, era.

Pe mine, unul, m-a convins deja să-i citesc și orice alt roman îi va mai fi publicat la noi!

 

images (3)

 

Puteți comanda romanul Reconstituind-o pe Amelia, apărut în excelenta colecție Passport, direct pe site-ul editurii Herg Benet.

 

editura_herg_benet