« Greșelile nu se ispășesc, se poartă! »

Vara jucăriilor moarte

                               de Antonio Hill

Editura RAO
Anul publicării: 2018
Titlul original: El verano de los juguetes muertos (2011)
Traducere: Graal Soft
Număr de pagini: 400

         Am citit mai multe romane polițiste/mystery thrillere la rând, perioada asta, și am putut constata, încă o dată, cât de mult le schimbă atmosfera locația în care sunt plasate, cu tot ce presupune ea: cultură, limbă, obiceiuri, citadinitate, peisaje, psihologie socială diversă. Fiecare dintre elementele de variație amplifică deosebirile, până aproape de a le recataloga în subgenuri literare diferite, în funcție de aria din care provin.

Aplicând ideea, Vara jucăriilor moarte, volum detectivistic ambientat în Barcelona, pe străduțele de la marginea mării, printre clădiri istorice și construcții moderne, influențat de toate particularitățile catalane, nu putea decât să sune extrem de atrăgător.

Totuși, începutul lui nu a fost exact ce m-am așteptat. Toată mașinăria internă scenografică se turează pufăind confuz, ai nevoie de atenție trează și de ceva perspicacitate pentru a urmări numeroasele fire epice încrucișate. În câteva zeci de pagini însă, ajungi să te prinzi complet de cine e cine și în ce mod sunt legați protagoniștii unul de altul, iar atunci se activează empatiile, aducându-te chiar la faza în care amâni alte lucruri pe care le aveai de făcut, spunându-ți că vrei să termini mai întâi capitolul ăsta,… apoi încă unul… O realizare remarcabilă, după conectivitatea atât de greoaie de la start, pentru că învinge și scepticismul care s-a format între timp.

         Antonio Hill este un autor spaniol provenit dintr-un traducător, munca lui de tălmaci ajutându-l să se familiarizeze cu diferite genuri de structurare ale unui roman și cu diverse tehnici de scriere. Având câteva cursuri de psihologie bifate și o mare pasiune: Agatha Christie, genul policier părea alegerea cea mai rezonabilă pentru volumul său de debut.
Vara jucăriilor moarte a fost lansat în anul 2011 și s-a bucurat de mare succes în Spania, fiind tradus curând și în alte țări.

Vara-jucariilor-moarte

        Hector Salgado, detectiv investigator de origine argentiniană, la vreo 40 de ani, recent divorțat de nevasta care l-a lăsat pentru o femeie și tată al unui băiat adolescent, se confruntă cu suspendarea disciplinară, după ce a snopit în bătaie un suspect dintr-un caz de trafic de carne vie.

Cazul, extrem de important, privea piața prostituției, alimentată cu refugiate minore din Africa, în special nigeriene, aduse din țările lor pentru a fi exploatate sexual nemilos, iar infractorul împotriva căruia s-a îndreptat furia polițistului juca rolul unui fel de doctor Mengele mistic al organizației criminiale, ce a convins cumva pe una dintre fetele de 15 ani, abordată pentru a depune mărturie, să se sinucidă într-un mod înfiorător.

N-ai cum să nu simpatizezi cu gestul lui Salgado, și colegii lui încearcă să îl scoată la liman prin sancțiuni birocratice de formă, dar situația se complică când un dubios cap de porc tăvălit în sânge uman apare enigmatic la locul agresiunii.

dead doll 3

        Până la rezolvarea problemelor de imagine ale inspectorului, șeful lui îi alocă un dosar neoficial și pe proaspăt înregimentata anchetatoare Leire Castro, tânără și entuziastă, de abia intrată în serviciu, după ce a primit cele mai bune calificative la teste.

Caracterul neoficial al noului caz provine din insistența cu care o veche prietenă a comisarului-șef, mama victimei unui accident, solicită investigarea minuțioasă a circumstanțelor morții fiului ei, aceasta având loc în casa tatălui său, de care ea s-a despărțit, influent om de afaceri, implicat în politică, deci nu prea recomandabil în a fi deranjat pe degeaba.

Marc Castells, băiatul de nouăsprezece ani al disfuncționalei familii din înalta burghezie – recompletată cu-o mamă vitregă – , a murit căzând de la fereastra camerei lui, la finalul unei petreceri cu cei mai buni prieteni: Gina Martí și Aleix Rovira.

Marc se întorsese de curând din Dublin, după o scurtă perioadă de studii urmate acolo, foarte schimbat, conform mărturiilor celor apropiați.

        Flashback-uri cu rememorări secvențiale, lăsate să se scurgă de autor din perspectiva mai multor personaje, ne permit să întrevedem un eveniment tragic din viața tânărului, petrecut când era copil. O fetiță plutind înecată în apele unui bazin, înconjurată de păpușile ei – imagine tulburătoare a sfârșitului unei vieți inocente.

dead doll 2

Ce legătură există între acest episod obsedant încă, pentru atât de mulți membri ai familiei, și prezentul în care Aleix, amicul carismatic, genial și manipulator – implicat în traficul cu droguri – , împreună cu Gina, influențabila iubită a lui Marc, încearcă să ascundă ceva de ancheta poliției, devine tot mai interesant de descoperit.

        Barcelona își face și ea loc, cu farmecul ei special, prin succesiunea de instantanee de pe traseul investigativ.

 « Acea clădire colosală, veche și solidă proteja o rețea de străduțe labirinitice care nu cedaseră invaziei valului de arhitectură modernă care devastase cartierele din apropiere, precum Born. Acestea erau străzi unde oamenii continuau să întindă rufele pe balcoane și unde aproape că puteau fi furate cele ale vecinului de vizavi; fațade care cu greu se puteau reabilita, pentru că nu exista spațiu pentru schele; clădiri joase, înainte abandonate, unde acum se înmulțeau băcăniile pakistanezilor, magazinele de haine ale minoritarilor și, ici-colo, câte un bar cu pereții acoperiți de faianță în stil maur. »

barca

        Romanul lui Hill este o intrigantă poveste polițistă, cu personaje puternic conturate, ascunzând vechi sau noi păcate, cu anchete alambicate intersectate – desfășurându-se într-o lume a privilegiilor istorice și a abuzului de putere. Totul, comprimat și ambalat misterios, în pitorescul a doar cinci zile dintr-o sufocantă vară catalană.

images (3)

Puteți achiziționa cartea online – pe site-ul editurii RAO – sau în librării.

RAO