Elias și spioana
Cărturarilor

                       de Sabaa Tahir

 

Editura Art
Anul publicării: 2015
Titlul original: An Ember in the Ashes
Traducere: Iulia Arsintescu
Număr de pagini: 514
Achiziționabil pe Portokal.ro

 

Elias și spioana Cărturarilor este o surpriză atât pentru cititorii de romane young adult, cât și pentru cei de literatură fantastică. Pe primii îi va șoca prin realismul dramatic al abordării literare, iar celorlalți le va reaminti de ce îndrăgesc atât de mult fantasy-ul, dar de data asta, nu printr-un nume mare al genului, ci prin acela al unei scriitoare debutante.

Sabaa Tahir, născută la Londra, a crescut înconjurată de cărți, în Deșertul Mojave (SUA), unde părinții săi emigranți din Pakistan dețineau un mic motel. De copilă i-a plăcut să asculte poveștile călătorilor cazați la ei și a descoperit aventurile nelimitate imaginativ de legile acestei lumi, prin revistele cu super eroi ale fratelui său. A început să-și scrie primul roman în aceeași perioadă în care a absolvit o prestigioasă universitate californiană și devenea editorialist la Washington Post. Acum locuiește în San Francisco Bay Area și a transformat povestea fantasy începută cu volumul Elias și spioana Cărturarilor, într-o (deocamdată) trilogie de mega-succes.

Rețeta după care și-a alcătuit autoarea universul seriei nu este una tocmai originală. A recompus un pic altfel interacțiunea dintre civilizația antică greacă și cea romană, amplificând specificitățile istorice ale fiecăreia. Înclinația ateniană spre cultură și calitățile organizatorice ale militarismului roman (la care a adăugat și câteva elemente spartane). Am văzut încercat deja asta, cu rezultate la fel de spectaculoase, în romanul lui Marie Rutkoski, Blestemul Câștigătorului. O creație fantasy excelentă, cu care aceasta seamănă foarte mult, pe alocuri fiind chiar mai pasionantă.

elias-si-spioana-carturarilor_1_fullsize

De cinci sute de ani, Războinicii au invadat teritoriile Cărturarilor, pe care odată înfloreau biblioteci, teatre și universități – artele și cultura.

Localnicilor li s-a impus un regim aspru de către învingători, fiindu-le interzis să mai învețe să scrie sau să citească, ajungând să trăiască în condiții de extremă sărăcie, în cartiere paupere supuse raziilor ocupanților – incursiuni preventive menite să împiedice orice revoltă, prin arestarea sau uciderea suspecților.

Lumea Războincilor este total impregnată de brutalitate și violență, chiar în tratamentul aplicat propriei populații.

La vârsta de șase ani, copiii lor aleși de Profeți (sacerdoți dotați cu capacitatea de a citi gândurile și a prevedea viitorul) sunt aduși la Blackcliff, școala de luptă unde se formează cei mai temuți și letali soldați ai Imperiului, Măștile. Doar cei care supraviețuiesc nemiloaselor antrenamente și ajung căliți la paisprezece ani primesc de la Profeți o mască argintie care odată potrivită pe față are tendința de a se contopi tot mai mult cu chipul purtătorului, până la a deveni o a doua piele, ce nu va mai putea fi scoasă, marcând definitiv fizionomia Războinicului ce-o poartă.

În acest context își desfășoară tumultuoasele existențe cei doi protagoniști ai romanului. O fată și un băiat din tabere opuse, Laia și Elias, ale căror voci alternează, fiecare capitol prezentând câte un episod din perspectiva unuia dintre ei, povestit la persoana întâi.

elias 6

Laia este o fată de 17 ani, din neamul Cărturarilor, care într-o noapte groaznică, își pierde bunicii și fratele, într-o razie a Războinicilor. Bunicii îi sunt omorâți, iar fratele ei Darin este arestat, pentru că a desenat niște schițe despre procesul secret de fabricare a armelor Războinicilor, teribilele lor săbii cu forță distructivă de neimaginat. Ea scapă de soldații dușmani refugiindu-se în catacombele orașului, unde încearcă să întâlnească Rezistența – organizația ce luptă pentru libertatea Cărturarilor.

Când reușește să ia contact cu membrii acesteia, va constata însă că ei sunt mult mai pragmatici decât i-a imaginat și că trebuie să le ofere un serviciu foarte important, dacă vrea să obțină implicarea lor în salvarea lui Darin. Să spioneze pentru ei, infiltrată în Academia Blackcliff, ca sclavă a Comandantului. Gradul militar este deținut de o femeie Războinic extrem de periculoasă, ce își ologește, omoară sau determină roabele să se sinucidă, prin sadismul cu care le tratează.

Elias are 19 ani, este moștenitorul Casei Venturia, una dintre cele mai ilustre ale Imperiului, și cel mai talentat războinic instruit al Academiei. Mai are câteva zile până la Ceremonia de Absolvire, dar el nu visează decât cum să scape de destinul sângeros al statutului de Mască și de atribuțiile de ucigaș de elită al Imperiului.

Spre deosebire de camarazii lui, nu a permis măștii argintii să se contopească cu propriu-i chip, scoțând-o de câte ori era singur, așa că ar putea spera să se piardă prin lume, dar Profeții în puterile cărora el nu credea, se dovedește că-i cunoșteau planurile de fugă și îl avertizează că viitorul lui este legat de o competiție pe care ei doresc să o lanseze pentru a desemna viitorul Împărat al Imperiului, fiindcă, așa cum a fost prevestit, Dinastia se stinge și trebuie înlocuită.

elias 1

Trecutul Laiei și cel al lui Elias sunt la fel de neobișnuite, și-i fac foarte speciali printre ai lor.

Laia este fiica foștilor conducători ai Rezistenței, sub care organizația a fost mai puternică decât oricând altcândva. Dar, spre deosebire de părinții și frații ei, ea nu are nicio calitate de luptătoare și se consideră lipsită de curaj sau viziune strategică, făcând toate gesturile temerare pe care le face, doar din dorința de a-și salva fratele.

Elias e fiul singurei femei absolvente a Academiei, Keris Venturia, scelerata Comandantă de la Blackcliff, dar a fost crescut primii șase ani din viață într-un clan nomad de Tribali și doar după ce a fost smuls de-acolo de către Profeți, pentru a deveni Mască, a fost integrat în familia reală, de bunicul său cu sânge nobil, mama lui continuând să-l evite și să-l deteste.

Când destinele celor doi tineri se încrucișează și încep să se nască sentimente puternice între ei – capabile să destructureze o întreagă arhitectură socială -, fiecare are începută propria posibilă poveste romantică.

Elias este iubit nemărturisit de Helene, o colegă de la Academie, inteligetă, fumoasă, atletică și dedicată Imperiului, alături de care va participa la Încercările pentru desemnarea noului Împărat.

Laia este simpatizată (chiar mai puțin mărturisit) și protejată de Keenan, liderul membrilor tineri ai Rezistenței, secund al coducătorului acesteia.

Legătura de dragoste ce se înfiripă între Aspirantul Războinicilor și Spioana Cărturarilor va trebui să reziste nu numai presiunilor exclusiviste ale comunităților  ostilizate, ci și contra-reacțiilor celor dragi.

elias 5

Elias și spioana Cărturarilor este un roman al rebeliunii interiorizate, mai mult decât al celei exterioare. O poveste de luptă surdă, pe viață și pe moarte, unde dragostea poate fi sprijin, însă și piedică, iar trădarea poate lovi din afară, dar și dinspre propria voință care cedează.

Din cauza titlului, a cărui traducere în limba română sună un pic infantil și a coperții frumos cartonate, dar cam inexpresive, Elias şi spioana Cărturarilor / An Ember in the Ashes a fost, pentru mine, unul dintre cele mai surprinzătoare romane citite în ultima vreme. Nu aveam niciun indiciu, în afara câtorva impresii entuziaste privite cu scepticism, că va fi atât de bun, când l-am început.
De aceea, îl declar Descoperirea Sezonului toamnă-iarnă!

Continuarea sa a apărut și ea, deja, la aceeași bravă editură Art. Titlurile din serie, lansate până acum, sunt:

An Ember in the Ashes (2015)
Elias şi spioana Cărturarilor I. Focul din cenușă (2015, Editura Art)

A Torch Against the Night (2016)
Elias şi spioana Cărturarilor II. O torță în noapte (2017, Editura Art)

A Reaper at the Gates (2018)

 

images (3)

 

Cartea Elias şi spioana Cărturarilor poate fi comandată pe
site-ul librăriei online Portokal.ro

 

portokal