Teama Înțeleptului

Cronicile Ucigașului-de-Regi
Ziua a doua
 

                                    de Patrick Rothfuss

 

Editura RAO
Colecția RAO CLASS
Anul publicării: 2017
Titlul original: The Wise Man’s Fear (The Kingkiller Chronicle: Day Two)
Traducere: Graal Soft
Număr de pagini: 896
achiziționabil pe Libmag și Târgulcărții.ro

 

         A fost odată ca niciodată, și încă se povestește că mai este, fiindcă dă uneori semne de viață sub forma unor nuvele,… un foarte talentat, dar și extrem de lent, scriitor de fantasy.

Patrick Rothfuss s-a născut în 1973, în Wisconsin, unde iernile lungi și lipsa televiziunii prin cablu i-au făcut rost de porții zdravene de timp, pe care a putut să le consacre lecturii și scrisului creativ.

La universitate a început să se specializeze în inginerie chimică, doar pentru a trece brusc la psihologie clinică, pe care a abandonat-o cu același avânt. Și-a petrecut ani buni ca student nehotarât, având trei slujbe în paralel și înscriindu-se la cursuri despre orice l-a interesat: filosofie, istoria Evului Mediu, teatru, antropologie, sociologie. După nouă ani în care nu a absolvit, a fost obligat de autoritățile universitare – sătule de el – să își ia licența în… anglistică.

Patrick Rothfuss Amsterdam - 095

A continuat să scrie tot timpul ăsta, cu pasiune, și după cizelări și recizelări, a terminat manuscrisul pentru romanul The Song of Flame and Thunder, al cărui protagonist era un anume Kvothe. O poveste lungă și stufoasă care, așa cum mărturisește autorul, a fost respinsă de fiecare agent literar din universul cunoscut.

În 2002, un extras din nepublicatul său roman – sub formă de povestire – a câștigat concursul Writers of the Future. Rothfuss a reușit astfel să intre în contact cu nume mari ale genului fantasy, scriitori care l-au prezentat propriilor agenți și editori. Până la urmă, Daw Book își asumă riscul de a-i publica giganticul tom, dar se decide să fie împărtit în trei volume, ele însele păstrându-se de dimensiuni impresionante.

În România, primele două titluri ale trilogiei Cronicile Ucigașului-de-Regi apar în 2013, într-o editare foarte frumoasă RAO CLASS. Reeditări care arată chiar și mai bine s-au făcut în 2016, pentru Numele vântului: Cronicile Ucigașului-de-Regi. Ziua întâi, și în 2017, pentru Teama înțeleptului. Cronicile Ucigașului-de-Regi: Ziua a doua. Coperțile au fost păstrate, dar s-a schimbat un pic formatul volumelor – s-a obținut prin modificarea dimensiunii lor mai multă finețe – , “cărămizile” dinainte fiind ceva mai butucănoase.

Ce nu mi-e mie clar, în toată istoria asta, este cum arăta cu adevărat mega-manuscrisul predat editurii de către autor. Nu avea cum să fie exact așa cum a fost publicat, pentru că la ce succes a avut seria încă de la primul volum, ar fi fost lansate continuările la foc automat și nu s-ar mai fi ales Rothfuss cu renumele de cel mai lent dintre cei buni. Distanța temporală enormă la care sunt publicate titlurile, pentru ultimul volum ajungând chiar insuportabilă, sugerează ideea că ele au fost mereu în lucru și refinisaj, fiind lăsate din mână doar când creatorul lor se declara complet mulțumit de ele. Se simte asta în calitatea scrierii, dar, vai, cât de tare este pusă răbdarea fanilor la încercare!

         În întâiul volum, Numele Vântului, l-am cunoscut pe hangiul de conjunctură Kote, de la Piatra de hotar, care se dovedește a fi legendarul arcanist Kvothe, retras de tânăr din lumea pe care a impresionat-o prin faptele sale. Datorită Cronicarului, un istoric ce și-a căutat eroul multă vreme, am putut afla, narate de el însuși, la persoana întâi, aventurile vieții sale și cum a devenit un băiețel saltimbanc dintr-un trib nomad Edema Ruh, celebrul Ucigaș de Regi. De fapt, nu am ajuns cu explicațiile până acolo, băiatul rămas orfan, doar a reușit să fie admis la Universitate și să înceapă în paralel căutarea ucigașilor parinților săi, miticii Chandrieni, atunci când prima parte a poveștii s-a încheiat.

Romanele ce alcătuiesc trilogia corespund, fiecare, unei zile (și nopți) în care hangiul se destăinuie Cronicarului.

teama 3

       În cel de-al doilea volum, Teama Înțeleptuluiîl regăsim pe Kvothe tot la Universitate, aprofundând noi discipline magice (deosebit de atractive pentru fantezia cititorului), consolidând amiciții sau hoinărind răvășit de palpitații amoroase. Dar și confruntându-se cu agravări ale ostilitățiii unora dintre maeștrii săi, antipatia sau invidia unor studenți și cu veșnic supărătoarea sărăcie, care-i îngreunează viața academică.

Va avea parte în continuare de experiențe riscante și neobișnuite, ce îl vor ajuta să se maturizeze și-l vor face să devină puternicul mag, muzicianul desăvârșit, abilul hoț și asasinul de neoprit, despre care vorbesc legendele.

Cea mai obsesivă preocupare a sa rămâne căutarea răspunsurilor care să-i dezvăluie adevărul despre Chandrieni, misteriosul popor Amyr și despre moartea părinților lui. Dar drumul către informațiile revelatoare este presărat cu primejdii, iar Kvothe trebuie să dejoace comploturi ucigașe, să desființeze bande de mercenari periculoși, să încerce să repare onoarea neamului său și să călătorească în regatul Fae. Acolo o va întâlni pe Felurian, o zână la ale cărei farmece letale nu poate rezista sau supraviețui niciun bărbat…

teama 1

         Suntem încă, totuși, la primii pași ai destinului eroic al Ucigașului-de-Regi.

Protagonistul conștientizează deja cât de complicată poate deveni viața când ajungi să fii considerat o legendă vie, dar rămâne mult drum de parcurs până la a-i întregi renumele cu care s-a retras la Piatra de Hotar.

Iar Cronicarul nu mai are decât o zi în care să i se dezvăluie restul poveștii și noi doar un volum (să sperăm că la fel de gros) pentru a afla dezlegarea tuturor misterelor rămase neelucidate, spre a putea declama conclusiv și poetic:

Aceasta este povestea omului care caută adevărul din umbrele unui teribil mit, devenind, în căutările sale, el însuși un mit și o umbră.

teama 4

Volumele publicate, până acum, din trilogie sunt:

Numele vântului: Cronicile Ucigașului-de-Regi. Ziua întâi (2013, 2016, RAO)
The Name of the Wind (The Kingkiller Chronicle: Day One)  (2007)

Teama înțeleptului. Cronicile Ucigașului-de-Regi: Ziua a doua (2013, 2017, RAO)
The Wise Man’s Fear (The Kingkiller Chronicle: Day Two)  (2011)

Recent a apărut, tot la fantastica editură RAO, și o nuvelă din același univers, în volum subțirel:

Tainica iscodire a celor tăcute

… despre care am să vin cu mai multe amănunte, într-o recenzie viitoare …

 

images (3)

 

Romanul poate fi achiziționat pe site-ul librăriei Libmag și din anticariatul online Târgul Cărții, la cel mai bun preț

libmag

targul-cartii