Păsări de pradă

Al nouălea volum din
Saga Familiei Courtney

                       de Wilbur Smith

 

Editura RAO
Anul apariției în limba română: 2015
Titlul original: Birds of Prey (1997)
Traducere: Graal Soft
Număr de pagini: 832
Achiziționabil pe Portokal.ro

 

         E imposibil să nu vă fi atras atenția cărțile lui Wilbur Smith, scriitorul britanoid are traduse în limba română două serii epopeice cu foarte multe volume şi un thriller-bestseller: În pericol. Cum însă multe dintre primele volume ale seriilor nu se mai găsesc, în caz că nu le aveți deja, probabil că o să va mulțumiți să cumpărați romanul stand-alone, fiindcă se poate citi independent de altele apărute anterior.

INFORMAȚIE IMPORTANTĂ: Dacă vă tentează sinopsisul de pe coperta cărții Păsări de pradă, însă ezitați în fața specificației descurajatoare Al nouălea volum din Saga Familiei Courtney, nu pregetați – PUTEȚI SĂ O LUAȚI! Acest roman este o restartare a seriei, un fel de prequel ce se petrece în secolul 17, pe când acțiunea tomurilor precedente curge în secolele 19 – 20, e practic cu stră-străbunicii personajelor de până acum, pe vremea când navigatori europeni, mai degrabă piraţi decât exploratori (printre care și cei din clanul Courtney), tocmai descopereau un nou teritoriu virginal de exploatat: Africa de Sud.

pp 7

Aventuri palpitante. Context istoric fremătător. Scene de înfruntare armată şi psihologică. Momente romantice sau intens erotice.

Un autor sigur-sigur pe gustul masculin. Cât de suportabil este şi de feminitate, n-aş putea garanta. Dacă apreciați romanele lui Ken Follett şi James Clavell, închipuiţi-vă cum ar arăta stilul lor cu un pic de violenţă şi sadism în plus, pentru a-l echivala astfel pe Wilbur Smith.

pasari-de-prada

         Îndepărtat și misterios ca o legendă, aflat la confluența a două oceane, Capul Bunei Speranțe este, în Anul Domnului 1667, un punct strategic vital pe ruta maritimă Europa – Asia, precum și principalul teatru de luptă între forțele navale ale Imperiului Britanic și ale Republicii Olanda, pentru dominația-n zonă.

Francis Courtney și fiul său, Hal, patrulează apele de pe coasta Africii de Sud cu misiunea de-a captura galioanele comerciale ale Companiei Olandeze a Indiilor de Est.

Sir Francis Courtney este un abil comandant de navă englez, legitimat de regele său pentru a purta război pe mări și oceane împotriva intereselor olandeze. O mare importanță pentru el are apartenența la Ordinul Sfântului Gheorghe și al Sfântului Graal, organizație secretă succesorală a marii tradiții formate de Ordinul Cavalerilor Templieri. Ereditate pe care Sir Francis intenționează să o transmită mai departe prin fiul lui, educându-i încontinuu acestuia forța și spiritul.

Hal (Henry) Courtney are numai șaptesprezece ani, dar a învățat totul despre arta navigației și știința de a conduce, de la tatăl lui, iar stăpânirea celor mai rafinate tehnici de luptă sau cum să folosească cât mai eficient orice gen de armă, prin lecții asiduu predate de Aboli, giganticul marinar negru eliberat din sclavie și aflat de atunci devotat în serviciul familiei.

pp 1

Echipajul caravelei lor atacă și confiscă un galion olandez încărcat cu comori din Orient, aur, argint, mirodenii și cherestea de lemn prețios, luând importanți ostatici, cu posibil preț de răscumpărare enorm: pe guvernatorul coloniei din Capul Bunei Speranțe, Petrus van de Velde, și pe superba tânără soție a acestuia, Katinka, ea însăși fiica unuia dintre cei mai bogați demnitari din Olanda.

Retrași la baza secretă dintr-un golf natural neînsemnat pe hărți, pentru a repara stricăciunile produse corabiei de lunga călătorie, capriciile mărilor sau înfruntarea armată, dar și în așteptarea răscumpărării, Sir Francis și Hal ajung repede să constate că o pradă atât de bogată, ca și aceea obținută de ei, le transformă aliații aflați sub același stindard în dușmani mai periculoși chiar decât cei definiți astfel de drapelele inamice.

Orice echipaj englezesc care are la dispoziție o altă corabie înarmată le vrea comoara, într-o parte de lume unde verificările despre cum a fost obținută se fac destul de greu, iar cele olandeze vor, pe deasupra, și răzbunare pentru atacarea galionului lor.

pp-2

         Implicate într-un război fără buni și răi, personajele lui Wilbur Smith nu sunt nici ele lipsite de complexitate – pozitive sau negative. Pe lângă idealuri, romantism, gesturi de generozitate sau de eroism, au capricii, meschinării, invidii, pasiuni incontrolabile și descărcări psihice sau fizice de violență, acoperind toată gama de intense trăiri umane.

Panoramarea peisagistică focalizează hipnotic pe oceane exotice și în teritorii sălbatice neexplorate. Farmecul primejdios al mării și splendoarea letală a Africii se combină perfect, sporind tensiunea aventurilor și confruntărilor ce au loc în mijlocul lor.

Scriitura este atât de minuțioasă și realistă, încât ți se pare că urmărești un film documentar, pe care nu te poți decide dacă să îl categorisești drept istoric sau enciclopedic: despre geografie, floră, faună și navigație.

pp-4

Dar mai înainte de orice, romanul lui Wilbur Smith rămâne unul de aventuri. Cel mai bun în genul cu pirați sau corsari, peste care am dat eu până acum.

Reamintesc titlurile volumelor din Saga Familiei Courtneyapărute la Editura RAO, cu precizarea că există pe parcurs două restartări ale firului epic, cea mai spectaculoasă începând cu acest volum nouă – ce împreună cu următoarele formează o proaspătă mini-serie prequel – CARE SE POATE CITI SEPARAT!!!

Festinul Leilor / When the Lion Feeds (1964)
Sunetul tunetului / The Sound of Thunder (1966)
Sanctuarul / A Sparrow Falls (1977)
Ţărmul în flăcări / The Burning Shore (1985)
Puterea sabiei / Power of the Sword (1986)
Furia / Rage (1987)
Vremea morţii / A Time to Die (1989)
Vulpea aurie / Golden Fox (1990)
Păsări de pradă / Birds of Prey (1997)
Musonul / Monsoon (1999)
Orizontul albastru / Blue Horizon (2003)

 

images (3)

 

Romanele lui Wilbur Smith pot fi comandate pe
site-ul librăriei online Portokal.ro

 

portokal