Nașterea iernii

cartea întâi
din

Lumea fără zei

 

                 de Brian Ruckley

 

Editura RAO
ediție cartonată
Categoria: SF & Fantasy
Anul publicării în limba română: 2013
Titlul original: The Godless World. Book I:Winterbirth (2006)
Traducere: Graal Soft
Număr de pagini: 544

 

Grimdark… Ăl mai crâncen dark fantasy… Însăși denumirea subgenului și conștientizarea frazei care l-a definit:  «In the grim darkness of the far future there is only war»… provoacă fiori reci și așteptări speciale de la o saga încadrabilă-n el.

Volumul Nașterea iernii, primul din trilogia Lumea fără zei, le bifează pe toate. Războaie medievale mereu în desfășurare, eroi nici total buni, nici total răi, cu destine putând sfârși brusc, miasme de cadavre putrezinde și armate bolind în masă, realism în fiecare aspect al vieții, chiar și, culmea, în cel ce ține de magie – foarte puțină și nu întotdeauna funcționabilă.

O carte pe care fanii lui George R.R. Martin, Joe Abercrombie, Brandon Sanderson sau Mark Lawrence o vor aprecia, fără ca totuși să pretindă un loc printre clasici pentru autorul ei, scoțianul Brian Ruckley, imediat ce au terminat-o.

Superbă copertă!

brian-ruckley-nasterea-iernii-seria-lumea-fara-zei-cartea-intai

O poveste în care începutul a tot și a toate stă sub semnul exodului.

Mai întâi cel al zeilor.

Lumea a fost abandonată de zei ca sublimă formă de pedeapsă după ce creațiile lor au săvârșit un păcat capital: genocidul.

Huaninii (oamenii) și Kyrininii (un soi de elfi), sătui de cruzimile Whreinilor (specie inteligentă asemănătoare lupilor), au pornit războiul de exterminare a acestora și le-au distrus complet rasa, eliminând-o din timp și istorie.
Pentru această abominabilă faptă, viciații biruitori au fost părăsiți într-o lume golită de tot ce avea mai bun, o lume fără zei…
Cel puțin așa spune legenda.

Apoi, peste aproape o mie de ani scurși din noul ev, un alt război nemilos, de data asta fratricid, începe între clanurile de oameni ale aceleași stirpe Blood.

Alianța de familii nobiliare luptând sub autodenumirea Adevărații Blood îi alungă de pe domeniile strămoșești pe toți adepții Blood ai credinței religioase extremiste a Drumului Negru.
Fanaticii acesteia se închină unui fantasmagoric ultim zeu rămas, care le garantează fericirea eternă după moarte, dar numai dacă toți cei vii din această lume vor trece, fie și forțat, la dreapta credință.

Este consemnată și o expulzare individuală, care va avea același efect de avalanșă asupra acțiunii din prezentul romanului, într-o comunitate misterioasă a deținătorilor de puteri magice, sanctuar secret tulburat de răutatea unui tânăr membru al ei, Aeglyss. Se hotărăște excluderea lui:

 «… – Oriunde se va duce în lumea asta, durerea va fi mare, spuse un om cu spirale sălbatice, întunecate, gravate pe față. Ar fi fost mai bine să isprăvim cu el. Sângele îi va umple urmele. Oriunde s-ar duce. …»

Firul epic de actualitate unește toate aceste premise dramatice, desfășurându-le efectele odată cu anul 1102 din Al Treilea Ev.

Se apropie sărbătoarea Nașterea Iernii. O noapte când, mai mult decât oricând, este marcată curgerea timpului. În această noapte lumea trece spre frig și întuneric, până la trezirea din primăvara următoare. E o noapte de doliu, dar și de serbat, căci în adormirea lumii, care este iarna, se află promisiunea revenirii la lumină și viață.

E și momentul simbolic ales de adepții Drumului Negru, ce și-au pregătit un secol jumătate revenirea din exilul lor în ținuturile de gheață, de dincolo de Valea Pietrelor, pentru a declanșa recucerirea domeniilor ce le-au aparținut și răzbunarea, peste generații, împotriva urmașilor celor care i-au prigonit.

La fel de radicalizați religios, dar mult mai organizați decât în trecut, invadatorii apar ca un pericol imens pentru Adevărații Blood, ale căror stătulețe feudale prospere sunt într-o continuă luptă pentru putere și prea puțin conștiente de necesitatea unei alianțe care le-ar putea salva civilizația.

Chiar dacă în grimdark nu prea există total pozitiv și total negativ, preferințele cititorului înclină serios spre cei atacați, care au o societate mai umanistă, și din rândul cărora se evidențiază tânărul erou în formare Orisian nan Lannis-Haig, fiul stăpânului castelului Kolglas.

winter 4

Narațiunea se desfășoară la persoana a treia, dar din perspectiva a câte unui protagonist. Pe lângă cea a lui Orisian, o avem și pe cea a surorii lui, Anyara, a lui Kanin, moștenitorul Blood de la Drumul Negru sau a expulzatului Aeglyss – hibridul doar pe jumătate om, ale cărui puteri magice în creștere sunt o amenințare în sine, separată de interesele taberei căreia i s-a alăturat și parcă mai îngrozitoare decât întregul război.

Brian Ruckley a construit un univers complet definit mitologico-istoric, cu prezent mustind de intrigi politice alimentatoare de conflicte eternizate, în care lipsa îndelungată a puterii zeilor face reapariția sa cu atât mai înspăimântătoare.
O lume medievală vie, cu personaje credibile ce trec prin aventuri palpitante.

Din rețeta perfectă lipsesc doar câteva mici doze de umor, care la scriitorii celebri ai genului mai destind atmosfera tensionată, și un pic de concizie în prezentarea cadrului acțiunii, pentru că atunci când – în sfârșit – poți cuprinde întreaga panoramă, ansamblul aduce suspans suplimentar momentelor dramatice personalizate…
Însă acesta este chiar romanul de debut al autorului.

Volumele care alcătuiesc trilogia The Godless World / Lumea fără zei sunt:

Book I:Winterbirth (2006)  / Nașterea iernii (2013, Editura RAO)
Book II: Bloodheir (2008)
Book III: Fall of Thanes (2009)

Pe primul l-am găsit în oferta Libris.
Așteptăm cu nerăbdare ca Editura RAO să continue traducerea lor.

 

images (3)

 

Puteți comanda cartea pe site-ul librăriei online
Libris

 

Libris