Pacienta tăcută

                                            de Alex Michaelides

– recenzie în avanpremieră –

 

Editura Litera
Colecția: buzz BOOKS
Anul apariției: 2019
Titlul original: The Silent Patient
Traducere: Dana-Ligia Ilin
Număr de pagini: 368

 

Pacienta tăcută este un thriller psihologic în adevăratul sens al cuvântului – un roman care explorează natura umană clinic și profesionist, urzind, totodată, o atmosferă romantică, gotică, poetic misterioasă, asemeni celei din Shutter Island sau Magicianul lui Fowles.

Autorul său e, surprinzător pentru aura de bestseller deja înfiripată, un scriitor debutant care a lucrat, până acum, doar pe scenarii de filme.
Mai folositoare decât experiența cinematografică, dovedindu-se a-i fi însă lui Alex Michaelides, în inspirația literară, cursurile teoretice de psihoterapie urmate și aplicarea practică a învățăturilor acumulate, într-un institut medical psihiatric foarte asemănător celui din carte.

Pacienta tacuta

Alicia și Gabriel Berenson par cuplul conjugal perfect, ducând o viață artistică prosperă și liniștită, într-una dintre cele mai elitiste zone ale Londrei.
Ea este pictoriță renumită, el, fotograf de modă, din exterior lasă impresia de combinație ideală, dar umbre întunecate plutesc sub suprafața strălucitoare a mariajului lor.

Într-o seară, Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședința foto și, din motive de neînțeles pentru toți cunoscuții lor, Alicia îl împușcă de cinci ori în față, chiar cu arma acestuia.
Când poliția sosește, o găsește pe femeie în stare de șoc, incapabilă să răspundă la vreo întrebare.

 «Alicia a fost descoperită lângă șemineu, în picioare. Rochia ei albă licărea ca o fantomă în lumina lanternelor. Părea că nu-și dă seama de prezența poliției. Era încremenită, înghețată – o statuie dăltuită în gheață – cu o expresie ciudată pe față, îngrozită, ca și cum s-ar fi confruntat cu o teroare invizibilă.»

Tăcerea ei totală se prelungește și pe parcursul perioadei de cercetare penală, devenind unul dintre motivele ce mențin cazul în atenția mass-media, încărcându-l cu valențe enigmatice, controversabile, care captează imaginația publică și o fac pe Alicia tot mai celebră.

Șase ani mai târziu, o regăsim pe faimoasa suspectă de crimă internată într-un spital psihiastric de maximă siguranță, The Grove, la fel de necomunicativă; chiar și personalul medical care o tratează, renunțând să încerce să o extragă din starea ei de muțenie.

Dar asta numai până la angajarea unui nou psihoterapeut, Theo Faber.
Acesta a așteptat îndelung oportunitatea de-a încerca să pătrundă în mintea Aliciei, fiind convins că el ar reuși să o determine să vorbească.
Atât de convins, încât a dorit să ajungă neapărat la The Grove, tocmai pentru pacienta tăcută.

La început, coducerea spitalului are dubii în privința abilităților lui Faber de a face față unui caz atât de problematic, dar ambițiosul psihoterapeut este extrem de hotărât să demonstreze tuturor că poate realiza ce-și propune.

Cu cât tăcerea pacientei sale se prelungește însă… entuziamul lui Theo se transformă într-o tot mai cruntă obsesie, ce implică grave episoade profesionale de transfer și contratransfer, dar și unele complet din afara îndatoririlor lui de serviciu, psihoterapeutul devenind un veritabil detectiv ce începe să-i interogheze pe toți apropiații Aliciei pe care reușește să-i identifice.

 «Îmi amintesc că mi-am spus că de-acum nu mai era cale de întoarcere. Sfărâmam ultimele hotare dintre terapeut și pacient. Și curând avea să fie imposbil de spus care era unul și care celălalt.»

Este atitudinea noului cavaler al presupusei ucigașe una corectă, ce-l poate duce pe drumul eliberării unei prizoniere din propria minte sau e doar căderea în delir a unui om care are și el demoni intimi ai trecutului, reactivați la apropierea de o poveste atât de asemănătoare cu a sa?

Răspunsul este neașteptat și răvășitor, determinând primii cititori ai romanului, printre care am avut plăcerea să mă număr și eu, să aticipeze nu doar că Pacienta tăcută va deveni bestseller mondial, dar și că va avea, foarte repede, o ecranizare la fel de pretabilă faimei globale.

pacienta tacuta 3

Modul în care autorul alege să-și desfășoare planul epic, intercalând perspectiva lui Theo cu cea a Aliciei, desprinsă din jurnalul ei, ambele narate la persoana întâi, dezvăluie faptele progresiv și te ajută să cunoști tot mai bine protagoniștii, fără să poți avea total încredere în percepțiile lor, de vreme ce viziunile acestora asupra aceluiași eveniment sau asupra caracterelor unor personaje diferă atât de des.

Legăturile organice formate între mintea tulburată a pacientei și arta sa, misterul scurs în pictural și picturalul scurs în mister, creează într-o lume modernă – unde azilurile nu mai sunt sumbre locașuri dickensiene – clasica senzație a fiorilor gotici și a revelațiilor gata să izbucnească din istorii întunecate.

Pacienta tăcută e un roman hipnotic a cărui textură mutagenă este rezultatul malformat al amalgamării dintre oniric și realism, dintre psihologic și mitologic, dintre prozaic și poetic, dintre trecut și prezent, dintre lecuit și lecuitor.
Atât de reușit, în toată demența alambicată a compoziției sale!

 

images (3)

 

Titlu disponibil la Editura Litera și în librăriile online, cu precomandă.
Livrarea se va face începand cu data de 20 martie 2019.

litera

Pacienta tacuta precomanda