Refugiul
de la
Stillhouse Lake

                            de Rachel Caine

 

Editura Herg Benet
Colecția: Passport
Data publicării în limba română: 2018
Titlul original: Stillhouse Lake (2017)
Traducere: Cristina Nemerovschi
Număr de pagini: 336

 

Refugiul de la Stillhouse Lake este un thriller cu perspectivă originală, inversată comparativ cu cea clasică, reflectarea evenimentelor nemaivenind de la susținătorii victimelor, ci dinspre familia criminalului în serie.

Romanul are, astfel, în studiu psihologic o situație răsturnată, unde simpatia cititorului se adună în jurul celor care au stat alături de ucigaș, iar antipatia se îndreaptă contra acelora care acționează în numele dreptății și răzbunării.

Coperta-Refugiul-de-la-Stillhouse-Lake

Gina Royal e, fără să știe, soția unui sadic sociopat. Tatăl celor doi copii ai ei, Melvin, deși pare părintele ideal, grijuliu și atent, are o viață paralelă de torționar pervers, pe care a reușit să o desfășoare chiar lângă casa familială, în garaj.

Un accident stupid, o mașină oarecare din traficul străzii, ce lovește peretele garajului, dezvăluie ororile săvârșite de bărbatul cu care Gina era căsătorită. Ea vede cu propriii ochi trupul spânzurat, jupuit și spintecat al unei femei pe care acesta a răpit-o, a sechestrat-o, a violat-o, a torturat-o și a ucis-o, chiar în locul lui preferat de izolare casnică, garajul-sanctuar unde pretindea că și-a amenajat un atelier personal.

Episodul revelației este impresionant descris, cititorul descoperind odată cu tânăra mamă ce se întorcea cu copii acasă de la școală, cum ceea ce credea că e doar o tamponare care le-a avariat locuința se transformă într-o tragedie personală înfiorătoare, într-un moment după care întreaga ei viață, cu viitor, prezent și trecut, … nu mai este aceeași, însăși baza pe care s-a clădit dovedindu-se brusc a fi fost o cumplită iluzie.

Gina nu ezită să sprijine poliția pentru a face legătura între soțul ei și alte crime pe care le-a săvârșit acesta, ajutând la catalogarea lui drept asasin în serie, dar totuși este temporar arestată pentru complicitate.
Era greu de crezut că ea nu bănuia nimic despre activitățile omului cu care trăia în aceeași casă. Chiar atunci când nevinovăția i s-a clarificat și a fost eliberată, au rămas persoane din rândul rudelor victimelor sau al opiniei publice, cu convingerea că nevasta monstrului a fost implicată în atrocități.

Mai răscolitoare decât acuzațiile nedrepte care i se aduc, rămân însă mustrările de conștiință și autoînvinuirile care apar la gândul că putea, ca soție, să-și dea seama că nu era totul în regulă cu cel pe care-l iubea. Poate din comportamentul lui prea înclinat spre a controla totul, poate pentru că era prea misterios, prea fixist sau prea violent sexual în intimitate… Poate…

Paradoxal, ceea ce nu-i permite mamei iubitoare să se lase pradă depresiei este pericolul și mai îngrozitor de traumatizare a copiilor ei.
Încearcă să-i ferească de toate, trimițându-i la bunica lor, încă sunt mici, dar după eliberare realizează că primejdia pentru ei, de abia a început să se contureze.

Oameni care au urmărit cazul sau au fost afectați direct de asasinate, pierzând persoane îndrăgite, s-au organizat în veritabile grupuri de hărțuitori. Mediul electronic, internetul, strânge cele mai multe injurii la adresa Ginei și chiar a copiilor, din partea unor așa-ziși justițiari indignați, pe care mai potrivit ajunge ea să-i numească Armata psihopațiilor, din cauza oribilelor insulte și amenințări pe care le proferează online.

Pentru a trăi o viață cât de cât normală, fără teama că vreunul dintre acești exaltați are să-și pună delirul plin de ură în practică, dar și pentru a-și proteja copiii de asocierea cu ceea ce-a făcut tatăl lor, Gina decide să se mute cu ei dintr-un loc în altul, cât de des e nevoie, schimbându-și identitățile de câte ori simte că cineva se apropie de depistarea lor.

refugiul - rachel caine

Îi regăsim, după patru ani de viață nomadă, la Stillhouse Lake, într-o fostă stațiune de pe malul unui lac înconjurat cu păduri.
Numele Ginei este acum Gwen Proctor, iar ale copiilor Lanny și Connor. Au o casă frumoasă și localnicii par de treabă, în acest colț de rai atât de îndepărtat de tot și toate, încât în mintea mamei fugare chiar încolțește ideea că ar putea rămâne definitiv aici.

„… Drumul mă duce pe marginea lacului, până la fundătura unde este casa noastră. Nu casa, o casă oarecare, cum mă gândisem la celelalte, ci în sfârșit casa noastră. M-am atașat de ea. Nu e o chestie înțeleaptă, pe termen lung, dar n-am putut să mă abțin. Am obosit să fug, să închiriez pentru o scurtă perioadă ceva la îndemână. …”

Însă… ca un blestem care-i urmărește… în zonă are loc o crimă foarte aemănătoare celor pe care le executa Melvin, tatăl-soț monstruos. Cadavrul unei tinere este descoperit în lac, aproape de casa lor.

Se pare că totuși vor fi nevoiți să fugă din nou, pentru a nu fi idetificati de poliție sau de presă, acoperirea lor neavând cum să reziste unei cercetări serioase…

Dar cine este ucigașul din comunitatea aceasta izolată?

Mel e la închisoare, uneori le ajung scrisori ale lui prefăcute sau furibunde. Pe vecini încă nu-i cunosc bine, până la urmă ar putea fi oricare dintre ei. Sau… culmea suspiciunii strecurate spre cititor este primul gând pe care l-ar fi avut hărțuitorii de internet. Dacă cineva din familie… ? Fetița are acum 14 ani, băiatul, 11. Felul cum gândește mama lor îl cunoaștem ca din filele unui jurnal, narațiunea desfășurându-se la persoana întâi… Dar dacă totuși?

Refugiul de la Stillhouse Lake este o colecție de forme pe care le poate lua paranoia. De la cele relativ pozitive, ce ne ajută să ne adaptăm unei lumi periculoase, să supraviețuim și să nu ne lăsăm niciodată prinși cu garda coborâtă, până la cele toxic negative, care ne aruncă într-o rutină scelerată a bifării tuturor măsurilor de siguranță posibile, a pierderii încrederii în oameni, în cei apropiați, chiar în propria persoană, și-a punerii precauției înaintea umanității.

Pe autoarea romanului, scriitoarea americană Rachel Caine, o cunoșteam în România datorită seriei ei young adult fantasy Vampirii din  Morganville. Acum ne dă măsura talentului său într-un roman de analiză psihologică penetrantă și profundă.

Colecția Passport a editurii Herg Benet impresionează din nou prin inspirata selecție a volumelor publicate. Eu am citit deja o mulțime de thrillere apărute în cadrul ei și încă nu am dat peste niciunul despre care să nu afirm cu mâna pe inimă că e excelent!

 

images (3)

 

Puteți comanda romanul Refugiul de la Stillhouse Lake, pe
site-ul editurii Herg Benet.

 

editura_herg_benet