Săgeata lui Poseidon

(Seria Dirk Pitt)

                            de Clive Cussler
& Dirk Cussler

 

 

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: Poseidon’s Arrow (2012)
Traducere: Mihaela-Alina Ifrim
Număr de pagini: 480

 

Dacă nu știți de unde să-l luați pe Dirk Pitt, personajul care a dat numele seriei de romane din care face parte Săgeata lui Poseidon, portretizați-l cu figura lui Matthew McConaughey și încercați să va amintiți dacă nu ați prins pe la TV filmul Sahara, o ecranizare a altui volum din această vastă saga aventuroasă.

Protagonistul celor 25 de titluri ce o compun este un veritabil Indiana Jones acvatic altoit cu James Bond, descoperitor de artefacte istorice valoroase prin fluvii, mări, oceane sau primprejurul lor și distrugător a tot soiul de conspirații malefice internaționale.

O precizare mereu necesară când ai de-a face cu serii lungi ar fi că romanele nu au legătură între ele, putând fi citite separat, așa cum sunt vizionate diversele cazuri ale unui lung serial polițist. Sigur, eroul și prietenii lui revin în toate volumele care compun lanțul poveștii și viața lor evoluează, e interesant de urmărit asta cu continuitate, dar nu simți nicio clipă că trebuia să citești și cărțile anterioare ca să înțelegi ceva, indiferent cu care dintre ele începi.

În acest episod, Săgeata lui Poseidon, de exemplu, care apare mai spre capătul seriei, Dirk Pitt e de-acum căsătorit și fidel soției, deși are ocazii de escapade romatice mai ceva ca în primele volume, unde le și dădea curs tuturor.

sageata lui poseidon - dirk pitt

Creatorul acestui aventurier cuceritor care nu-și pierde umorul în nicio situație, oricât de dificilă, este Clive Cussler, el însuși un personaj devenit legendar.

Viața sa aproape că se confundă cu a eroilor săi, pentru că e și el un căutător de comori care s-a bucurat de succes, fie că a fost vorba de găsirea unor avioane prăbușite sau de descoperirea epavelor unor nave celebre.
Împreună cu echipa lui de voluntari de la NUMA (National Underwater and Marine Agency – în romane o organizație guvernamentală, în realitate un ONG al cărui fondator este), Cussler a recuperat peste 60 de vase de importanță istorică, printre care și submarinul confederat Hunley. Este membru în Clubul Exploratorilor din New York, în Societatea Regală de Geografie din Londra, precum și în Societatea Oceanografilor din America. Asemenea lui Pitt, autorul colecționează automobile clasice, colecția sa de peste 80 de exemplare fiind printre cele mai faimoase din lume.

Săgeata lui Poseidon este una dintre cărțile scrise împreună cu fiul său, Dirk Cussler, apucătură părintească pe care am mai văzut-o manifestându-se și la marele Stephen King și care naște două genuri de suspiciuni. Ba că tatăl nu mai are forța să se descurce singur (Clive Cussler s-a născut în 1931), ba că ar vrea să-i transfere din renumele lui unei progenituri mai puțin talentate. Fanii adevărați ai unui scriitor sunt cei mai în măsură să perceapă subtilitățile acestor colaborări, comparând diferențele apărute în stilul maestrului de când i s-a alăturat ucenicul.

poseidon - 1

În acest nou volum al seriei, publicat de Editura RAO, misterele se sedimentează în straturi, până la intrarea lui Dirk Pitt în scenă.

Mai întâi este reinterpretat un eveniment real din 1943, când un submarin italian de transport, Barbarigo, având la bord încărcătură secretă, dispare după o ultimă escală în Singapore, pe undeva prin Oceanul Indian.

Peste decenii, în 2014, la o bază de extracție minieră din Deșertul Mojave, în California, are loc un extrem de bizar atac terorist.

O revoluționară inovație tehnologică militară americană, Proiectul Sea Arrow, al unui submarin de atac capabil să atingă viteze subacvatice foarte mari, întâmpină grave probleme. Prototipul invenției ce ar fi făcut din Marina Americană stăpâna oceanelor a dispărut în timpul testării, împreună cu cercetătorul care l-a proiectat.

Cea mai probabilă ipoteză este aceea că vasul pe care erau îmbarcați membrii echipei științifice, pentru ultimele verificări practice, a fost atacat și scufundat, drept care este solicitată expertiza lui Dirk Pitt, care primește misiunea de a recupera epava și eventualele cadavre de pe fundul mării.

Echipa NUMA și agenta NCIS (Naval Criminal Investigative Service) alocată fac mai multe descoperiri inexplicabile și sunt atacați, la rândul lor, de ucigașii savantului, un comando super-profesionist…

Toate aceste planuri narative se combină într-o poveste enigmatică și plină de suspans, fără timpi morți, ce menține tensiunea acțiunii mereu la cote înalte.

poseidon 6

E remarcabil cum romanul reușește să păstreze un ritm incandescent, aproape de scenariu de film, cu imagini și dialoguri rapide, dar să și prezinte o succesiune de peisaje maritime excelent descrise, foarte bine documentate evenimente istorice, extrapolări de situații politice credibile sau invenții amănunțit explicate tehnic.

Avem strecurat în context un simpatic episod cameo, care mi-a amintit de recent dispărutul Stan Lee, alt moșneguț amator de asemenea pozne ce-ți solicitau complicitatea binevoitoare.

Un bătrân căpitan de vas încearcă să se împotrivească teroriștilor și încasează un pat de pistol în scăfârlie. Este ajutat de Dirk Pitt să-și revină și-i oferă acestuia barca gonflabilă a navei sale, pentru a urmări răufăcătorii. Înainte de a părăsi cabina căpitanului, Pitt aruncă o privire spre licența-i de navigator comercial, atârnată pe perete, și-i remarcă numele: Clive Cussler.

Titlurile romanelor care fac parte din seria Dirk Pitt sunt:

The Mediterranean Caper (1973)
Iceberg (1975)
Raise The Titanic! (1976)
Vixen 03 (1978)
Night Probe (1981)
Pacific Vortex (1983)
Deep Six (1984)
Cyclops (1986)
Treasure (1988)
Dragon (1990)
Sahara (1992) / Sahara
Inca Gold (1994) / Aurul Incașilor
Shock Wave (1996)
Flood Tide (1997)
Atlantis Found (1999)
Valhalla Rising (2001) / Walhalla
Trojan Odyssey (2003) / Odiseea Troiană
Black Wind (2004) / Vântul negru
Treasure of Khan (2006) / Comoara Marelui Han
Arctic Drift (2008) / Moarte în Arctica
Crescent Dawn (2010) / Zorii Semilunii
Poseidon’s Arrow (2012) / Săgeata lui Poseidon
Havana Storm (2014)
Odessa Sea (2016)
Celtic Empire (2018)

 

images (3)

 

Puteți achiziționa cărțile lui Clive Cussler pe 
site-ul editurii RAO 

 

RAO