Constelaţia Câinelui

                         de Peter Heller

 

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2015
Categoria: Literatură Universală
Titlu original: The Dog Stars (2012)
Traducere: Roxana Bîrsanu
Număr de pagini: 288
Achiziționabil pe
Libris.ro

 

Lumea, așa cum o cunoaștem, nu mai există. Epidemie. Orașe abandonate. Cadavre în putrefacție. Natură mistuindu-se-n flăcări. Pământ arid presărat cu schelete de oameni și animale. Însăși clima trece prin valuri fierbinți de schimbări.

Umanitatea a fost decimată de o letală febră globală, iar puținii ei membri rămași se vânează unul pe altul, pentru că nu mai există legi, politică sau diplomație.

Hig este unul dintre acești supraviețuitori mai mult sau mai puțin imuni.
La bordul unui vechi avion Cessna, avându-l drept copilot pe câinele Jasper, survolează un Colorado mai deșertificat decât oricând, de o frumusețe tot mai nostalgică în sălbatica sa dezolare.

La sol îl așteaptă asociatul lui, Bruce Bangley, împreună cu care au luat în stăpânire un mic aeroport local și hangarele aferente.
Acest dur coechiper de circumstanță este camaradul perfect de luptă, dar nicidecum vreun gen de amic. Tot interesul lui este îndreptat spre supraviețuire. E un soldat și-un strateg perfect, știe să folosească orice tip de armă și nu are nicio ezitare să ucidă înainte de a da posibilitatea cuiva să-l atace.

Bangley le apară teritoriul și proviziile stocate: asigură perimetrul, întreține arsenalul, controlează de la distanță înaintarea intrușilor, împușcă pe oricine nu respectă avertismentele sau somațiile, pătrunzând cu arme pe domeniul aeroportului.

Hig face zboruri de recunoaștere, pentru cercetare, prevenție și aprovizionare, cultivă grădini și mici sere amenajate-n case părăsite, vânează și pescuiește.
Foarte greu se hotărește să apese pe trăgaci, o face numai când e nevoit sau provocat de atrocitățile pe care le savârșesc unii supraviețuitori.

cessna

Zilele curg inutile și repetitive, încărcate de melancolie și amintiri.
În epidemie, Hig și-a pierdut soția, pe Melissa, a cărei amintire îl bântuie. O regăsește în poezii, în pasiunile lor comune, în constelațiile pe care le rebotezau împreună, în rememorări despre viața din banalul lor apartament de oraș, înainte ca toate să se fărâmițeze. Boala care l-a ocolit pe el, dar nu și pe ea, l-a lăsat într-un coșmar nesfârșit al însingurării.

De nouă ani, doar pescuitul, vânătoarea și regăsita legătură cu natura îl mențin în stare de funcționare. Și peste toate, afecțiunea pentru Jasper, care nu este doar un câine, ci cel mai bun prieten și confident, tovarăș de drum mut, liniștit furnizor de liniște spirituală.

Dar în lume, după sfârșitul lumii, nu mai există certitudini. Se poate pierde într-o clipă de neatenție și puținul ce-a mai rămas.

Plăcerea de a zbura îl salvează pe Hig de el însuși, de multe capcane ale altora, și-l ajută să descopere într-un canion, un paradis ascuns, locuit de un bătrân și de atrăgătoarea lui fiică, ce-au reușit cumva să păstreze vechea existență rurală, crescând animale și cultivând plante. O oază ca o întoarcere în timp, ce alină dureri sufletești și consolează.

Însă până și în acest paradis minuscul apar riscuri enorme…

Rar dai peste un roman science fiction care să îmbine atât de reușit analiza psihologică și sociologică cu genul de acțiuni sau problematici ce apar într-un univers (post)apocaliptic.
Interacțiunile dintre protagoniști, diferitele lor domenii de specializare (în care se intră cu profesionalism), schimbările petrecute în lumea pustiită (prezentate cvasi-științific), chiar metaforizarea literară a narațiunii, toate denotă siguranță scriitoricească și te fac să simți nu numai că citești beletristică, dar și că înveți chestii despre natura umană, mecanică și ecologie.

Constelatia Cainelui

Peter Heller, jurnalist newyorkez colaborator la Național Geographic Adventure, explorează panorama de după epidemia distrugătoare pe care tot el a germinat-o, minuțios, savant și poetic, urmărind mereu evenimente încărcate de dramatism și dătătoare de palpitații.

Dacă apreciezi literatura SF, trebuie să citești Constelația Câinelui! Este una dintre cele mai bune distopii scrise recent. În stilul marilor clasici, dar cu tehnică reactualizată.
Un veritabil ghid de supraviețuire post-apocalipsă.

 

images (3)

 

Puteți comanda romanul
pe site-ul librăriei online
Libris

Libris