Carbon modificat

                                      de Richard Morgan

 

Editura Art / Paladin
Ediție hardcover
Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: Altered Carbon (2002)
Traducere: Petru Iamandi
Număr de pagini: 592
Achiziționabil pe 
Portokal.ro

 

Carbon modificat este un roman surprinzător, dur și provocator, care te teleportează în gaura neagră a viitorului omenirii – tehnologic avansată, dar coruptă moral – atât de asemănătoare celei din prezent, în pofida schimbărilor sociale spectaculoase.

Scriitorul Richard Morgan reușește să adune în romanul său de debut cele mai interesante elemente cyberpunk din cărți SF cult ca Vânătorul de recompense, de Philip K. Dick, sau Neuromantul, de William Gibson, și să le combine într-o misterioasă investigație criminalistică a unui detectiv privat sarcastic, tipic literaturii polițiste noir.

carbon-modificat-cover

Peste aproape 400 de ani în viitor, lumea este complet transformată de noile tehnologii. Conștiința, gândurile, tot ceea ce definește mintal o ființă umană pot fi digitizate și încărcate într-un simplu cip.
Prin stocarea spiritului într-o memorie corticală care poate fi inserată în alt trup, moartea devine evitabilă, dacă ai suficienți bani ca să îți poți permite costurile operațiilor de implant și ale clonării corpului propriu sau procurării corpurilor altora, pentru a-ți găzdui conștiința.

Omenirea a colonizat multe planete, dar călătoria fizică interstelară este încă îndelungată, poate dura zeci de ani.
Incomparabil mai rapidă este transferarea datelor din memoria corticală, prin rețeaua de comunicații spațială, astfel mintea umană putând migra cvasi-instantaneu de pe o planetă pe alta.

În caz că este violată grav legea, în noile condiții, se trece la dezactivarea făptașului.

Este ceea ce i se întâmplă lui Takeshi Kovacs, fost agent special dintr-o unitate de elită a super-jandarmilor galactici, ucis într-o acțiune ilegală pe care o executa cu motivație revoluționară.
Mintea sa a fost încarcerată criogenic pe altă planetă și întrupată peste mulți ani, în alt corp, la cererea magnatului pământean Laurens Bancroft, un influent personaj matusalemic, incredibil de bogat și de longeviv.

carbon modificat 1

Acesta are nevoie de el pentru o misiune pe Terra, În Bay CitySan Francisco al viitorului.
Lui Kovacs i se oferă posibilitatea de a i se anula restul condamnării și a primi un nou corp, împreună cu o plată generoasă, în schimbul rezolvării unei crime.

Victima omorului fiind același Laurens Bancroft.

Cine l-a ucis, pretinde magnatul matus (termen local relativ peiorativ, provenit de la matusalemic), a încercat să-l anihileze definitiv, fără să aibă cunoștință despre metodele sale speciale de siguranță, care activau un backup făcut prin transfer automat al memoriei la fiecare 48 de ore.

Poliția, nedescoperind niciun indiciu de pătrundere prin efracție în locuința ultra-supravegheată a multimiliardarului, a ajuns la concluzia că el s-ar fi împușcat singur, și din cauză că backup-ul amintirilor nu le conține și pe cele din ultimele ore, nu mai știe de ce.

Dar Bancroft este convins că nu s-ar sinucide niciodată sau, dacă ar alege s-o facă, ar reuși, argumentând că atunci când o restartare a vieții se află la doar o reactualizare distanță, să-ți pui capăt zilelor, fără a opri reîntruparea, devine absurd.

«… Mă târâse jumătate din universul populat, mă închisese într-un corp nou și-mi propusese un târg pe care n-aveam cum să-l refuz.
Bogătanii obișnuiesc să facă orice altceva. Au puterea în mână și nu văd de ce n-ar folosi-o.
Bărbații și femeile sunt doar o marfă, ca toate celelalte. Îi depozitează, îi cară dintr-o parte într-alta, îi mută dintr-un corp într-altul. Cineva doar trebuie să semneze de primire. …»

carbon modificat 3

Bay City din 2384 este o metropolă în plină decadență, aflată sub stăpânirea politicienilor aroganți și a traficanților de droguri sintetice.
Ancheta fostului agent, transferat de pe o planetă îndepărtată, dezvăluie mecanismele perverse care au denaturat sensul vieții și-al morții într-o societate în care oamenii simpli au devenit pioni de sacrificiu, într-un joc condus de cei care își permit imortalitatea.

Printre criminali dispuși la orice, împușcături, trădări și revelații, Takeshi Kovacs se trezește implicat într-o afacere complicată și teribil de periculoasă, în care a muri defintiv este poate răul cel mai mic.

Există o ecranizare serialiazată Netflix, tot mai vizionată, a cărții, Altered Carbon.
Spre deosebire de Trezirea Leviathanului a lui James Corey, care a avut parte, prin The Expanse, de o transpunere episodică excelentă, foarte fidelă orginalului și bine executată, cartea Carbon Modificat a fost masacrată de serialul ei.

Scenariul nu respectă mai deloc firul epic al romanului, atmosfera este una mult mai sumbră și mai onirică decât în forma literară, regizorul pare ușor retardat, iar actorii, în afară de cel care-l interpretează pe Bancroft, joacă prost, cu multe exagerări comportametale, total lipsiți de orice soi de-autenticitate.
Aș spune că filmul face mai mult contra-reclamă cărții, de data asta.
Garantez însă eu că merită să o citiți, char dacă ați abandonat serialul!

Carbon modificat este primul volum al unei trilogii Takeshi Kovacsconstituită din romanele:

Altered Carbon (2002) / Carbon modificat (2018)
Broken Angels (2003) / Portalul îngerilor (2019)
Woken Furies (2005)

Tot la Editura Paladin a apărut și o altă carte foarte bună a autorului, destul de apropiată ca stil: Omul Negru.

Găsiți toate titlurile semnate Richard Morgan, traduse în limba română, pe
site-ul librăriei online Portokal.

 

images (3)

 

portokal