Cioburi de onoare
&
Barrayar

de
Lois McMaster Bujold

 

Editura Paladin
Traducere: Ona Frantz
achiziționabile pe 
Cartepedia.ro

 

Cioburi de onoare și Barrayar sunt primele două romane din Saga Vorkosigan, dar ele au un statut special, enclavizat, în cadrul ei, fiindcă în ambele, apar drept protagoniști părinții eroului principal al acestui excelent ciclu science fiction.

De abia din volumul The Warrior’s Apprentice, se remarcă – deocamdată adolescentul – Miles Vorkosigan, prin peripeții personalizate care se desfășoară la 17 ani după evenimentele relatate în Barrayar.

Cărțile care compun saga pot fi catalogate drept space opera, fiind bogate în lumi colonizate, conflicte interplanetare, conspirații și bătălii spațiale, cu specificația că în titlurile recente ale seriei, Miles devine mai curând un detectiv decât un spion, cum este în cele dintâi.

Palpitantele aventuri prezentate în ele au loc într-un viitor îndepărtat, la peste un mileniu distanță de prezentul nostru, în vremuri când umanitatea a cucerit spațiul.

Multe colonii fondate în cursul tumultuoasei expansiuni cosmice a pământenilor, odată descoperită tehnica călătoriei prin tunelurile interdimensionale tip găuri de vierme, au devenit între timp independente de Terra, formându-și culturi separate, iar altele au fost îndelung uitate, regresând tehnologic și încercând, după reluarea legăturilor cu restul omenirii, să se recupleze la modernitatea civilizației inițiale.

Planeta Barrayar este una dintre aceste colonii pierdute, care a reluat contactele cu civilizația galactică de numai 70 de ani și unde izolarea a determinat închegarea unei societăți feudale, dominată de mari familii ce și-au împărțit teritoriile și își asigură continuitatea puterii prin intrigi și forța armelor.

Caracterul militarist al culturii din Barrayar va duce, inevitabil, la confruntări cu alte sisteme planetare, printre care și liberala Colonia Beta.

cioburi-de-onoare

În Cioburi de onoare, Cordelia Naismith, căpitanul unei nave a Departamentului de Observații Astronomice a Coloniei Beta și conducător de expediție științifică, explorează o planetă descoperită recent.
Când baza ei este atacată, nava care i-a adus la sol reușește să iasă din atmosferă, dar Cordelia devine prizoniera căpitanului barrayaran Aral Vorkosigan, supranumit „Măcelarul de pe Komarr”, comandant al unui crucișător militar, aflat la rândul său în situație dificilă, din cauza unui complot pus la cale de rivalii lui politici.

Rămași fără echipaje din motive diferite, cei doi comandanți sunt nevoiți să colaboreze pentru a putea supraviețui într-un mediu ostil.
Curând, între ei se înfiripă stima reciprocă și chiar primele sentimente de dragoste, când Cordelia realizează că Vorkosigan nu este deloc monstrul belicos pe care îl credea, ba chiar că ambii au în comun un soi de dezamăgire existențială în fața unui univers din care a dispărut orice simț al onoarei.

Probleme războinice îi separă și-i reunesc, dar destinele celor doi sunt de acum indisolubil legate și povestea lor de iubire va avea consecințe inimaginabile asupra intereselor lumilor lor și ale întregii galaxii.

barrayar

În a doua carte a ciclului, Barrayar, Cordelia Naismith și Aral Vorkosigan sunt proaspăt căsătoriți.
Consider dezvăluirea un spoiler necesar pentru a transmite informația că romanele acestea au ca eroi părinții protagonistului continuărilor seriei, Miles Vorkosigan.

Retrasă din activitățile-i periculoase, Cordelia speră la o viaţă de familie fericită, încearcă să se adapteze traiului pe planeta care i-a devenit noua casă şi să înţeleagă ciudatele obiceiuri de pe Barrayar.
Liniştea îi este însă tulburată de dramatice evenimente care se precipită brusc în politica locală.

Odată cu moartea bătrânului Împărat Ezar Vorbarra, societatea din Barrayar riscă să colapseze în haos.
Unica speranță de pace ar putea fi numirea lui Aral Vorkosigan drept regent, dar nu toți sunt de acord cu asta și are loc un oribil atentat care pune în pericol nu doar vieţile celor doi soţi, ci şi pe cea a copilului lor…
Toate capacitățile de luptătoare ale Cordeliei se reactivează, întărite de imensa forță a instinctului matern, pentru protejarea nou-născutului ei, un băiețel pe care l-au numit Miles

Când Contele Vidal Vordarian orchestrează o lovitură de stat, următorul pas spre războiul civil a fost făcut. Împăratul de cinci ani, Gregor, este salvat de șeful loial al securității și adus în fieful Vorkosiganilor.
Cordelia, Gregor și garda de corp Bothari se ascund în munți, în mijlocul populației rurale, în timp ce Aral și tatăl său organizează rezistența.

vor 1

Ca serie space opera, cărțile lui Lois McMaster Bujold, deși apărute din anul 1986 încoace, au farmecul clasic al celor din ciclurile mai vintage, Fundația sau Dune.
Chiar dacă utilizează atâtea concepte SF, autoarea pare iremediabil îndrăgostită de fantasy. E parcă mereu în căutarea unor pretexte pentru a se lepăda de tehnologie și a se întoarce la duelurile medievale, când soarta unei confruntări ținea în mult mai mare măsură de puterea fizică și ingeniozitatea fiecărui individ.

Născută la Columbus, Ohio, în 1949, scriitoarea reprezintă un caz excepțional în panorama literaturii de gen, reușind să câștige de patru ori premiul Hugo pentru aceeași serie, alături de două Nebula, două Locus și încă cinci distincții literare importante.

Aventuri, intrigi, conspirații, mașinațiuni politice, bătălii în care sunt implicați protagoniști al căror suporter devii imediat – asta este rețeta de succes a autoarei pentru primele volume din saga.
O constantă a tuturor scrierilor lui Bujold e sensibilitatea sa specială pentru dilemele morale provocate de război și de societățile care alimentează conflicte devastatoare.

Deși Cioburi de onoare și Barrayar constituie o dublă poveste cu propria finalitate, după ea urmând devenirea lui Miles, m-aș bucura tare mult dacă Editura Paladin ar traduce și celelalte volume din Saga Vorkosigan. Îmi imaginez ce fain ar arăta toate în aceeași colecție, peste o perioadă de timp.

Deocamdată doar le înșir cu poftă titlurile aici:

Shards of Honor (1986)
Barrayar (1991)
………………
The Warrior’s Apprentice (1986)
Ethan of Athos (1986)
Falling Free (1988)
Brothers in Arms (1989)
The Vor Game (1990)
Barrayar (1991)
Mirror Dance (1994)
Cetaganda (1995)
Memory (1996)
Komarr (1998)
A Civil Campaign (1999)
Diplomatic Immunity (2002)
Cryoburn (2010)
Captain Vorpatril’s Alliance (2012)
Gentleman Jole and the Red Queen (2016)

 

images (3)

 

Carțile pot fi comandate pe
site-ul librăriei online 
Cartepedia 

cartepedia