Farmecul mării

de
Marina Costa

 

Anul apariției: 2019
Editura Amanda Edit
Număr de pagini: 214

 

De câte ori citești o carte a scriitoarei Marina Costa, rămâi impresionat de vasta documentare ce se simte în descrierea vremurilor și a societății în care autoarea își plasează personajele.

Pe un fond atât de exact și profund conturat, inserarea de acțiune captivantă, specifică romanelor de aventuri, vine să suplimenteze organic plăcerea unei lecturi – deopotrivă – informative și interesante.

Farmecul mării, volum lansat în 2019, dar ale carui idei au prins cheag încă din anii 1983-1984, are o astfel de poveste minunată, care restaurează vivant alte timpuri și desfășoară genul acela de peripeții pe care îți vine să le compari cu ale eroilor lui Jules Verne sau cu istorisirile despre pirați, corsari și exploratori.

farmecul marii coperta

Protagonista sa, Marina, este o fiică a mării, născută și crescută pe barcazul tatălui ei, Colomba, cu care străbăteau apele, pe la sfârșitul secolului XVIII, transportând marfă sub pavilion venețian.
Mama fetei, Lena, de origine din Galați, a murit pe când Marina avea doar patru ani și trupul ei neînsuflețit a fost predat tot mării.

Împreună cu unchiul Costa – fratele tatei – , prietenul lor bun Diamandis, toți de neam aromân, soția venețiană a acestuia și copiii lor, Andrea și Lemoni, trăiesc ca o mare familie multiculturală, acvatică, gata mereu să se sprijine la bine și la greu.

«Nu duceam dorul uscatului. Câte vedeam prin porturile unde trăgeam la ancoră (uneori târguri interesante, bâlciuri și alte spectacole fascinante pentru noi) ne erau de ajuns.
Nu dădeam noi libertatea mării pe frumusețile niciunui oraș.
O iubeam cu patimă și o slujeam cu iscusința noastră de marinari.»

Atunci când o furtună le distruge barcazul, soarta tuturor se schimbă dramatic.
Unii membri adulți ai familiei lărgite își pierd viața, alții se îmbarcă pe o altă corabie pentru a strânge bani care să le-asigure viitorul, iar cei trei copii, de-acum aproape adolescenți, rămân singuri pe o insulă grecească, mult timp colonie venețiană, Thira / Santorini.

Din nefericire, după un an liniștit petrecut învățând, fiecare, mici meserii, și această bucățică de lume în care au început să își clădească existența a fost răvășită cumplit, odată cu invazia turcilor, care au răpit fetele și le-au dus peste mare, pentru a le vinde în târgul de robi din Istanbul.

Tranzacționate în piață, Marina și Lemoni ajung în haremul unui pașă, dar numai în postura de servitoare, fiind încă prea mici pentru a fi transformate în cadâne.

Viața din harem nu este prezentată deloc romanțat, ca în multe alte scenarii aventuroase sau senzuale, prea preocupate să urmărească firul epic pentru a-i mai da credibilitate, ci cu un realism minuțios, cu atât mai tulburător cu cât este rodul atestării istorice.

farmecul marii harem

Multe personaje memorabile ale romanului își fac apariția în aceată parte a sa, Marina observând totul neobservată, până când pune și pe ea ochii pașa a cărui sclavă este.

Ajutate din exterior de Marco, fratele uneia dintre cadâne, venețiana Vittoria, fetele reușesc să evadeze, ba chiar să se întâlnească și cu Andrea, care la rândul lui le căuta, începând o nouă viață toți cinci, ca trupă itinerantă de teatru de umbre cu acompaniament muzical.

Călătorind astfel, ajung din nou în ținuturile grecești, prin Salonic, în munți, printre haiducii locului, numiți armatoli.
Cea mai violentă etapă din viața Marinei se desfășoară în lupta de partizanat pe care o duce alături de rebelii aromâni și greci împotriva trupelor otomane.

Pentru Vittoria, care a suferit cel mai mult din grupul lor, această etapă nu se poate încheia decât în clipa în care va reuși să se răzbune pe pașa căruia i-a fost sclavă.

Atunci când renunță la haiducia din munți, Marina și frații ei de pe Colomba nu se pot întoarce decât la mare.
În plăcerea navigării vor încerca să uite de tragediile petrecute pe uscat, mai întâi făcând comerț în Mediterana, Marea Egee, Ionică, Adriatică, Marmara și în Marea Neagră, pe propria corabie, ca, mai târziu, să se alăture echipajului unui vas expediționar, pornit în explorarea continentului african.

farmecul marii

E interesant că deși oglindește cele mai îndepărtate ținuturi, tocmai secvența aceasta, a explorării Africii, a incursiunii prin junglă și printre triburile băștinașe de negri, pare cititorului de romane istorice de acțiune, cea mai familiară.

În timp ce, paradoxal, istoria zonelor apropiate balcanice și chiar cea de la nordul Dunării, din Galați și Brăila, unde destinul o va purta pe Marina la rudele mamei, pare mult mai cufundată-n mister.

Asta pentru că aproape toți am citit mai multe cărți sau am văzut mai multe filme despre cercetarea continentului negru decât despre soarta marilor comunități aromâne răspândite prin toată Peninsula Balcanică, a localităților lor arse din temelii când se revoltau împotriva turcilor sau a porturilor noastre românești, dunărene, ce deseori au suferit aceeași devastare, prinse în confruntările ruso-turce.

E un mare merit al scriitoarei Marina Costa, acela de a ne oferi aventuri la fel de pasionante ca și cele imaginate de autorii de limbă engleză, dar cu personaje care sunt legate de regiunea noastră și care ne ajută să cunoaștem mai bine momente din propria istorie sau din cea a vecinătății înrudite, prin ochii lor.

Nu se aplică remarca despre popularizarea chestiilor mai puțin cunoscute și pentru haremurile orientale, care mereu au exercitat o fascinație literară și cinematografică deosebită, dar chiar și în cazul lor, modul genuin în care sunt descrise aici, cu amănunte ce se referă la structura organizatorică, la sentimentele roabelor închise în ele sau la… metodele de epilat, dau o originalitate aparte, feminină, descinderii în intimitatea lor.

Pe lângă prietenie si camaraderie, dragostea romantică are si ea un rol important în modelarea destinelor eroilor cărții.

farmecul marii munte

Pentru iubitorii de ficțiune istorică palpitantă, acest roman este un festin.
Cuprinde între paginile sale peripeții cât pentru o duzină de trilogii, încântându-ne, în același timp, cu peisaje mărețe de munți, mări, fluvii și oceane, orașe-porturi superb restaurate imaginativ sau cu reînviate tradiții populare.

Istorie, artă, legendă și aventură se împletesc într-o poveste realistă, recomandabilă chiar oricărei categorii de cititori.

 

images (3)

 

Cartea poate fi achiziționată 
online