Unul dintre noi
minte

de
Karen M. McManus

 

Editura Herg Benet
Colecția Passport
Data publicării în limba română: 2017
Titlul original: One of Us Is Lying (2017)
Traducere: Cristina Nemerovschi
Număr de pagini: 392

 

Unul dintre noi minte este un alt gen de roman young adult decât cele care domină acum piața literară. Unul ce nu se bazează nici pe elemente fantasy, nici pe tribulațiile dragostei (deși acestea, inevitabil, apar), ci pe misterele dezvăluite de o veritabilă anchetă intimă care pătrunde profund, oficial și neoficial, în viața unor adolescenți suspectați de crimă.

Protagoniști sunt cinci elevi de an terminal de la Liceul Bayview, pedepsiți să rămână după ore în sala de detenție a școlii, pentru o vină comună extrem de dubioasă.
Supraveghetorul lor, fragilul profesor Avery, nu este deloc vreun cadru didactic exemplar, dând impresia că e animat doar de obsesii autoritare fixiste și tehnofobie.

Când unul dintre reținuți intră în șoc anafilactic, după ce a băut un pahar cu apă “otrăvit” cu untul de arahide la care era alergic, pentru ceilalți patru începe un lung coșmar al dezvăluirilor de secrete personale, al expunerii celor mai ascunse probleme în fața colegilor de școală și a autorităților polițienești ce s-au mobilizat să investigheze posibilul caz de omucidere.

unul dintre noi minte - coperta

Victima este Simon, cel detestat de toți, creatorul unei aplicații de bârfe online răutăcioase, dar mereu credibile, prin care își distra și teroriza colegii, în funcție de gradul lor de implicare în vreuna dintre ele.
Atitudinea meschină și hărțuitoare a lui Simon pare a fi rezultatul respingerii dorinței lui de integrare în grupurile liceului, o ostracizare care naște frustrări răzbunătoare și ce, odată cu deschiderea site-ului său de bârfe, duce la o însingurare chiar mai mare și la creșterea exponențială a disprețului celorlalți.
Doar că de-acum, acesta este însoțit de frică.

„O filmare porno. O presupusă sarcină. Două scandaluri legate de înșelatul partenerilor. Și astea sunt doar noutățile din săptămâna asta. Dacă tot ce ai fi știut în legătură cu Liceul Bayview ar fi fost din aplicația de bârfe a lui Simon Kelleher, te-ai întreba cum naiba își mai face cineva timp să meargă și la ore.”

Bronwyn este eleva model, responsabilă și conștiincioasă. Cea mai surprinzătoare apariție în rândul pedepsiților, fiindcă ea lasă mereu senzația că-și dorește să fie perfectă, ca să își facă părinții mândri și să rămână preferata profesorilor, pavându-și drumul spre cea mai bună universitate prin realizările ei școlare.
Comportamentul său, odată stârnită criza, rămâne cel mai rațional și corect, deși perfecțiunea de fațadă începe să crape odată scurse în public dezvăluirile nedorite.

Nate e clasicul suspect de serviciu. Băiatul rău cu suflet bun, plin de probleme familiale ca maimuța de purici, încercând să supraviețuiască fără să facă pentru asta mai multe infracțiuni decât sunt absolut necesare, din punctul lui de vedere.
A fost arestat pentru trafic de droguri și este eliberat condiționat, fapt ce nu-l împiedică să-și continue activitățile ilicite, încercând totuși să-și diminueze, pe cât posibil, riscurile.
E inteligent și nu-și pierde niciodată sângele rece sub presiune, fiind singurul care nu rămâne paralizat când intră Simon în șoc, încercând să-l ajute.
Declanșarea anchetei criminalistice îl afectează mai mult decât pe toți ceilalți copii de bani gata, cărora părinții se grăbesc să le pună la dispoziție avocați.

Cooper este sportivul admirat, cu imagine de tip pozitiv și echilibrat. Un super-talentat jucător de baseball, pe care au pus ochii multe echipe universitare și profesioniste.
Are un tată ce îi urmărește îndeaproape antrenamentele și comportamentul extrasportiv, trăind cu impresia că-i construiește o carieră ideală.
Este vedeta masculină a școlii și căderea lui ar părea cu atât mai gravă în ochii tuturor, dacă ar ieși la iveală vreun secret care i-ar putea afecta viitorul.

Addy este frumoasa adormită. Inițial, personalitatea sa demonstrează multă nesiguranță de sine, în pofida aspectului fizic cuceritor, fata complăcându-se în rolul de pițipoancă naivă, mânuită de un iubit-păpușar charismatic.
O ajută să se redescopere și să se reinventeze sora ei, care-i stă alături după dezastrul provocat de moartea lui Simon și tornada de revelații periculoase ce i-a urmat, până la nivelul în care ajunge ea un sprijin pentru toți ceilalți.
La Addy observăm cea mai spectaculoasă evoluție, pe parcursul încercărilor prin care trec cei patru bănuiți de asasinat.

Așadar, două fete, doi băieți, care aveau interesul să nu ajungă anumite informații din schițele lui Simon la lumină, și un profesor cam aiurito-decrepit, pe lista posibililor ucigași subtili.

unul dintre noi minte

Nararea se face din perspectiva celor patru elevi, alternativ, la persoana întâi.
Aici apare o problema imensă, pentru că dacă ești tu criminalul sau ai mari păcate, atunci când analizezi faze care te pun în pericol de a fi descoperit, îți zboară gândul cumva și la asta, oricât ai fi de autist,… scriitoarea reușind totuși să o rezolve acceptabil, astfel încât să dozeze confesiunile interioare până la finalul apoteotic.

Deși aparține categoriei young adult – celei de limită superioară a genului, toți protagoniștii având peste 17 ani – , romanul tratează realist teme foarte delicate cum sunt: responsabilitatea personală, nesiguranța identitară, nevoia de apartenență, integrare și de sprijin moral, teama de asumare sau influența internetului și a opiniei publice asupra deciziilor intime.

Pagină după pagină, capitol după capitol, suspiciunile cititorilor cresc sau se diminuează, cu cât ajung să cunoască mai bine personajele. Și prin prisma amintirilor acestora poate fi perceput în întreaga sa tristă complexitate și Simon, anti-eroul devenit din pradă, prădător și iar pradă, doar din cauza dorinței lui duse la extrem de a defăima pe cei ce nu l-au acceptat.

Drama prin care trec toți constituie o maturizare accelerată pentru cei patru elevi acuzați. Sunt obligați să renunțe brusc la nesiguranță și precauții sociale, să se lepede de tot ceea ce nu-i definește și să își asume adevărata personalitate, cu orice risc.
Nu există vreo garanție că după această năpârlire de aparențe vor mai avea parte de aceeași apreciere socială, dar măcar pot descoperi cine le sunt adevărații prieteni – cei care le-au stat alături și în momentele dificile.

În tradiția de a face analogii a blogului meu, remarc unele similarități între romanul Unul dintre noi minte și seriale de succes ca Gossip Girl, Pretty Little Liars sau 13 Reasons Why, cu precizarea că abordarea autoarei debutante Karen McManus este mult mai penetrantă, mai dură, mai puțin superficială, chiar dacă rămâne la fel de amuzantă și atractivă.

 

images (3)

 

Puteți comanda romanul Unul dintre noi minte, pe
site-ul editurii Herg Benet.

 

editura_herg_benet