«homo homini lupus»

1793
În umbra morții

de
Niklas Natt och Dag

 

Editura Litera
Colecția buzz BOOKS
Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: 1793 (2017)
Traducere: Dana Ligia Ilin
Număr de pagini: 464
Achiziționabil pe 
Portokal.ro

 

1793. Vântul Revoluției Franceze dă fiori reci monarhiilor nord europene.
La un an după asasinarea regelui războinic Gustav al III-lea, pe perioada regenței, asigurată urmașului minor al acestuia, tensiunea politică în Suedia este tot mai puternic alimentată de conspirații, zvonuri și paranoia generalizată.

În umbra clădirilor impunătoare, ridicate de elita conducătoare înstărită a țării, restul populației se zbate într-o sărăcie cruntă, măcinată de boli și mizerie, ducându-și traiul în condiții îngrozitoare, mai crunte chiar decât în întunecatul Ev Mediu, pentru că molimelor și lipsei de igienă sau îngrijiri medicale, a căror stare nu a evoluat mai deloc de atunci, li s-a adăugat aglomerarea marilor orașe, poluarea industriilor incipiente și forța de ucidere eficientizată a armelor de foc.

in umbrA MORTII 2

Eu mereu am apreciat descrierile realiste ale vremurilor de altădată, dar chiar și ca fan declarat al restaurării livrești cât mai vii a istoriei, am avut momente de cutremurare, în acest excepțional roman, sub damful efluviilor epocii, la prezentarea minuțioasă a afecțiunilor organice, a maladiilor infecțioase și a mediului înconjurător care le-a produs.

Toate personajele suferă de ceva, se chinuie din vreo cauză, ori sunt pe moarte, va fi nevoie de un pic de voință sau de o mare curiozitate a cititorului, pentru a depăși atmosfera genuin infectă și irespirabilă, spre a ajunge la o poveste absolut fascinantă, ce se desfășoară în ea.
Doar că și istorisirea în sine este cumplit de sadică.

Considerați-vă avertizați!

1793

Mickel Cardell, veteran al războiului ruso-suedez, a primit drept răsplată pentru serviciile sale și mâna pierdută în timpul luptelor, postul de străjer al burgului Stockholm.
În prelungirea brațului amputat, fostul ostaș poartă o proteză de lemn, care-i inflamează pielea când e fixată, dar îl ajută în încăierările din crâșme, unde mai face un ban în plus, asigurând ordinea.

Într-o dimineață, când încă era strașnic de mahmur după una dintre obișnuitele sale beții, doi copii îl anunță agitați că au găsit un cadavru în marea baltă pestilențială semi-înghețată care e lacul Fatburen, locul unde se deversează toate dejecțiile orașului și sunt aruncate orice gen de mizerii urbane.

Cardell începe să bâjbâie sceptic și fără chef prin apa mocirloasă, în locul arătat, dar ceea ce găsește îi spulberă pe dată aburii beției și îl șochează chiar și pe el, veteranul trecut prin crâncene înfruntări navale, ce și-a văzut camarazii de arme sfârtecați de ghiulele, plutind pe mare, cu hoiturile umflate de valurile Balticii.

Se întoarce la mal trăgând după el rămășițele trupului unui tânăr cu plete lungi bălaie, mutilat într-un mod oribil.
Mortul are toate membrele retezate de lângă corp, ochii și dinții scoși, limba tăiată și timpanele perforate, ca și cum cineva ar fi vrut să îl facă să piardă orice contact cu lumea înconjurătoare și să-l închidă prin tortură în sine însuși, într-o suferință eternă.

in umbra 2

Toate acestea se dovedesc a fi cu atât mai îngrozitoare, când se stabilește la genul de autopsie superficială făcut pe-atunci, că vătămările au fost produse pe rând, așteptând să se vindece fiecare, cufundând victima progresiv în întuneric, printr-o răbdare inumană a torționarului.

Șeful poliției, prea cinstit și eficient pentru perioada politică tulbure în care activa, conștient că nu mai are multe zile până să fie înlocuit cu un personaj manipulabil, îi încredințează zguduitorul caz singurului om pe care știe sigur că nu îl va opri nimic să-l rezolve.

Nimic, în afara propriei morți, fiindcă principialul avocat Cecil Winge, detectiv consultant al poliției, spirit progresist, cu o inteligență ascuțită, o logică implacabilă și o cultură fină ce-i cimentează morala, suferă de ftizie (tuberculoză) în stadiu terminal.
Astfel, apare o dublă presiune a timpului și devine necesar ca asasinul să fie descoperit cât mai repede.

Teribil de impresionat de starea în care a găsit corpul nefericitei victime, Cardell își dorește să afle mai multe despre anchetă, fiind remarcat de perspicacele Winge drept partenerul ideal, de care avea nevoie în investigația ce va urma.

in umbra mortii 4

Străjerul dur cu suflet mare, fără un braț, dar mereu gata să se bată cu orice gen de adversari monstruoși, și avocatul fragil, insomniac, muribund, devorat de oftică, devin rapid cel mai îndrăgit cuplu de anchetatori, din orice roman polițist pe care l-ați fi citit vreodată.
O să fiți cu tot sufletul alături de ei în cercetarea unei crime odioase, pentru care cu greu se pot imagina circumstanțe mai sinistre, în orice vremuri.

Între capitolul de început și cel de final al romanului, care îi au protagoniști pe cei doi detectivi provizorii, autorul integrează încă două, unde urmărește destinele separate ale unui june provincial entuziast, ajuns în capitală, și al unei tinere măcinate în mașinăria nedreptăților sociale, ce se vor integra până la urmă perfect în restul poveștii, mai ales că frumosul tânăr cu plete bălaie, care iubea viața și vedea mereu ceva pozitiv în tot și-n toate, era, așa cum cititorul va ghici imediat, cadavrul mutilat de la malul lacului.

Niklas Natt och Dag, scriitorul scandinav debutant cu acest roman noir, este membru al celei mai vechi familii nobiliare suedeze supraviețuitoare, atestate documentar, astfel încât panorama istorică a unei societăți saturată de privilegii exorbitante pentru foarte puțini și o existență de iad, în lipsuri, opresiune și dezumanizare, pentru toți ceilalți, e cu atât mai simbolică.

in umbra mortii

Recomand călduros și cu notă maximă acest roman, chiar dacă am inclus de la început necesarul avertisment pentru firile sensibile.
Merită să-l descoperiți și să ignorați, nu riscul, ci certitudinea, că vă va exploda în față, ca o sticluță de parfum vrăjit bolborosind acid.

1793. În umbra morții este un splendido-miasmatic thriller istoric, cu personaje extraordinare, în umanitatea lor schingiuită, o intrigă complexă, o anchetă captivantă și o descriere înfiorător de detaliată a Stockholmului acelei epoci.

 

images (3)

 

Romanul poat fi comandat pe 
site-ul librăriei online
Portokal.ro

 

portokal