Ghici cine moare
primul

de
M.J. Arlidge

 

roman din seria
Helen Grace

 

Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2015
Titlul original: Eeny Meeny (2014)
Traducere: Lucian Niculescu
Număr de pagini: 408
Format: paperback cu supracopertă
Roman achiziționabil pe
Libris.ro

 

Ghici cine moare primul este genul acela de thriller psihologic șocant ce urmărește investigații polițienești desfășurate într-un univers al ororii, confecționat de-o minte diabolică de criminal obsedat cu multe victime la activ.

Autorul poveștii înfiorătoare, britanicul M. J. Arlidge, lucrează de ani buni în televiziune, fiind specializat în producţii dramatice, ceea ce se simte în stilul de a-și scrie romanul.
I-a ieșit foarte dinamic, judicios structurat, cu flashback-uri definitorii pentru protagoniști, personaje satelitare având propriile tribulații, mult suspans și lovituri de teatru năucitoare.

ghici cine moare primul - coperta

Acesta e chiar volumul de debut al lui Arlidge, ce s-a prelungit într-o serie care-o are drept protagonistă pe eroica polițistă Helen Grace, o nonconformistă ce se străduie să respecte regulile meseriei, chiar dacă deseori le forțează limitele, mereu corectă și altruistă, dar cu un trecut plin de umbre hăituitoare și cu bizare manii masochiste provenite din el.

Cazul pe care îl are de rezolvat detectiva din Southampton în Ghici cine moare primul este cel al unui serial killer ce nu omoară direct, însă răpește perechi de cetățeni și le blochează în locuri de unde nu au cum să scape, lăsându-le numai un pistol și posibilitatea de a alege.
Dacă unul dintre ei îl va ucide pe celălalt, va fi eliberat de sechestrator, dacă nu, vor muri ambii de sete și foame.
O alegere cu atât mai grea, cu cât cuplurile capturate sunt mai apropiate.
Iubiți, rude, prieteni, colegi trec prin această tortură psihologică, dar și fizică, pentru că prima idee a tuturor era să reziste cât mai mult, în speranța că vor găsi o altă cale de scăpare. De abia când organismul ceda din pricina lipsurilor, începeau să ia în considerare soluția salvatoare ce i-ar fi transformat în criminali.

„Mi se pare mie sau îmbrăţişările noastre nu ne mai prea încălzesc? Şi nu ne mai apără?
De când s-a întâmplat, ne-am agăţat zi şi noapte unul de altul, dorind să supravieţuim amândoi, disperaţi să nu rămânem singuri în locul acesta cumplit.
Am jucat tot felul de jocuri ca să treacă timpul, imaginându-ne ce vom face după ce va sosi cavaleria — ce-o să mâncăm, ce-o să le spunem rudelor, ce-o să primim de Crăciun. Însă aceste jocuri s-au terminat treptat, pe măsură ce am înţeles că am fost aduşi aici cu un scop şi că nu va exista un sfârşit fericit.”

Nu au la dispoziţie decât o armă încărcată cu un singur glonţ şi însoţită de următorul mesaj: „Când unul dintre voi îl va ucide pe celălalt, supravieţuitorul va fi liber”.

Cine a putut concepe un astfel de scenariu sinistru, în care chiar victimele comit crima?

Torturaţi de spaimă, disperare, sete şi inaniţie, pentru ostatici nu există decât o singură cale de a pune capăt acestui supliciu: unul dintre ei trebuie să moară.

ghici cine moare primul 1

Aparent, cei sechestrați nu au nimic în comun (doi tineri logodiți, doi corporatiști de la aceeași firmă, două prostituate, o mamă și fiica ei…), pe parcursul anchetei se conturează totuși ceva ce-i leagă pe toți de Detectiv Inspector Helen Grace, chiar polițista aflată la conducerea investigațiilor…

Cred că modul de a acționa al răpitorului v-a dus imediat cu gândul la ciclul de filme Saw, dar în afara alegerilor reciproc letale, nu sunt acolo multe alte analogii cu romanul. Mai degrabă aș compara atmosfera acestuia cu a marilor pelicule cvasi-clasice Se7en sau The Silence of the Lambs, și prin asta l-am inclus deja la super-recomandări.

Din seria Helen Grace fac parte volumele:

Eeny Meeny (2014) / Ghici cine moare primul (2015, Editura Trei)
Pop Goes The Weasel (2014) / Ghici ce-i în cutie (2015, Editura Trei)
The Doll’s House (2015 ) / Casa păpușilor (2016, Editura Trei)
Liar Liar (2015) / Ghici care-i mincinosul (2017, Editura Trei)
Little Boy Blue (2016) / Băiatul pierdut (2019, Editura Trei)
Hide and Seek (2016)
Love me not (2017)
Down to the Woods (2018)

 

images (3)

Titlu disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris

Libris