Cascada Șoaptelor

de
Elizabeth Langston

 

Editura Corint
Colecția Leda
Anul publicării în limba română: 2015
Titlul original: Whisper Falls (2013)
Traducere: Carmen Ion
Număr de pagini: 400
Roman achiziționabil pe
Libris.ro

 

Cascada șoaptelor este o poveste încântătoare ce va mulțumi în egală măsură pe toți cititorii de romane young adult, orice iubitori de aventuri romantice, pe fanii literaturii fantasy sau pasionații ficțiunii istorice.

Susanna și Mark sunt eroii ei, doi adolescenți separați de două sute de ani de istorie, dar puși și menținuți în contact de o cădere de apă magică, binevoitoare cu îndrăgostiții, care acționează ca un portal selectiv între cele două realități temporale ale fiecăruia.

cascada 6

În anul 1796, în localitatea Worthville din Carolina de Nord, Susanna Marsh muncește din greu ca așa-zisă ucenică, într-o familie cu opt membri, de fapt ca servitoare obligată să facă mai toate treburile domestice și neavând cu mult mai multe drepturi decât sclavul negru al gospodăriei.

Provenită dintr-o familie scăpătată și numeroasă, fata a fost cedată din copilărie, de către tatăl ei vitreg, celui care i-a cumpărat contractul de ucenicie, capul familiei Pratt, pentru a sluji în casa acestuia.

Corvoada la care a fost înhămată atât de oficial trebuia să dureze până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până se căsătorea.

Când o asemenea putere a unui om asupra altuia este permisă prin lege, chiar și într-o familie respectabilă de soți care au mulți copii și o declamativă corectitudine creștinească, se lasă cale liberă abuzurilor. Susanna le resimte prin pedepsele care i se aplică la fiecare mică greșeală: bătăi, sarcini suplimentare, interdicții de diverse soiuri și, peste toate, o implicare tot mai perversă a stăpânului ei în puțina viață intimă care i-a mai rămas.

Singurul loc unde fata poate evada și poate fi singură cu gândurile sale este o mică peșteră ascunsă în spatele cascadei din pădure.
De câte ori are un pic de timp liber, se strecoară prin codru până acolo, atentă să nu-i fie descoperită ascunzătoarea de băiatul familiei Pratt, care a primit sarcina să o supravegheze.

În anul 2016, în orășelul Raleigh, Mark Lewis este elev în ultimul an de liceu și are o mare pasiune pentru mountain bike, antrenându-se din greu, pe teren accidentat.

În afara pregătirii pentru curse și activității școlare, își asumă și mici angajamente plătite, curăță gazonul sau tunde grădinile vecinilor, cu ajutorul cărora își suplimentează veniturile pe care le investește tot în hobby-ul lui sportiv.

Viața sentimentală i-a fost complet bulversată recent, când iubita lui, Alexis, care este frumoasa școlii, cu atitudine și aere de starletă, i-a dat papucii la balul de sfârșit de an, în mijlocul ringului de dans, pentru că nu i-a răspuns satisfăcător la ultimatumul lansat brusc de ea.
Trebuia să aleagă între relația lor sau obsesia lui ciclistă, din cauza căreia fata simțea că e privată de atenția pe care o merită.

Culmea, acum erau iar într-o fază zăpăcitoare, când tot capricioasa mândră încerca să se împace cu el și să reia relația ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
Tulburat strașnic, căci Alexis e foarte sexy-provocatoare, Mark încearcă să se concentreze doar la antrenamentul pentru următoarea mare cursă.

Nici stuația lui familială nu este tocmai perfectă, relațiile dintre mama și sora sa mai mare, plecată de acasă, sunt suspendate și el a ajuns prins la mijloc, folosit drept curier verbal pentru a fi transmise, indirect, mesaje de reconciliere.

Nu e de mirare că având atâtea pe cap, băiatul se dă de-a berbeleacul, la un moment dat, în pădurea limitrofă orașului, în timp ce-și parcurgea traseul de antrenament cu bicicleta, aproape de o cascadă.

„Cascada e locul cel mai grozav de pe drumul verde, şi zic asta nu numai din cauza perdelei de apă de doi metri şi jumătate lăţime. Mai e şi grota. Nu-i foarte înaltă, şi nici adâncă, dar are un aer ca din altă lume. E plină de pietre acoperite de muşchi. Locul ideal să te ascunzi, să-ţi tragi sufletul şi să fii complet singur chiar în mijlocul oraşului.”

Uimirea apare când se ridică și zărește o fată misterioasă, îmbrăcată în veșminte ciudate, privindu-l din spatele perdelei strălucitoare de apă.

Astfel are loc întâlnirea imposibilă dintre două suflete pereche, dar și dintre două lumi și două segmente de timp, despărțite de două secole.

cascada soaptelor

Momentele de revelații ale întâlnirii celor doi sunt absolut fascinante.
Susanna încearcă să compare echipamentul băiatului și strania mașinărie pe care o călărește acesta, cu obiecte familiare din universul ei.
Mark crede, progresiv, că ea este: o halucinație, o fată Amish, ori o actriță dintr-o farsă organizată de Alexis sau vreun concurent rival.

Cascada nu le permite imediat o apropiere totală, forța ei magică îi ține încă despărțiți fizic.
Bariera sa fluidă și fermecată transformă legătura adolescentină într-o relație romantică pe termen lung, la distanță, în care cei doi se cunosc treptat, tot mai bine.
De abia când încrederea și dragostea lor se solidifică, forța care-i menține în timpul propriu slăbește și pot trece unul în lumea celuilalt, prilej de multe alte dezvăluiri reciproce și trăiri emoționante.

Din păcate, situația Susannei devine tot mai grea în vremea ei și o groaznică amenințare, descoperită de Mark în arhivele regiunii, se conturează.
Curând, el trebuie să facă o alegere dificilă.
Să rişte să schimbe istoria sau să o abandoneze pe fata iubită destinului care i-a fost consemnat documentar?

„Mă întreb dacă faptul că ne-am întâlnit se va dovedi a fi o binecuvântare ori un blestem.”

Scriitoarea Elizabeth Langston ne oferă în acest roman nu numai o cuceritoare poveste de dragoste și aventuri captivante, ci și o veritabilă bucățică de istorie colonială americană viu colorată.

Există două continuări ale romanului Cascada Șoaptelor.
Chiar dacă primul volum nu are un final din acela sadic, care să te lase într-un punct culminant, întrebându-te ce li s-a mai întâmplat personajelor, toți cititorii aceste cărți, cu care am discutat, își doresc foarte mult ca ele să fie traduse și în limba română.
Sper ca Editura Corint să răspundă cândva dorințelor noastre.

Acestea sunt titlurile volumelor:

Whisper Falls / Cascada Șoaptelor
A Whisper in Time

Whispers from the Past

 

images (3)

 

Titlu disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris
!la un super-preț!

Libris