Fiica ceasornicarului

de
Kate Morton

 

Editura Humanitas Fiction
Colecția: Raftul Denisei
Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: The Clockmaker’s Daughter (2018)
Traducere: Sînziana Dragoș
Număr de pagini: 496
Roman achiziționabil pe 
Portokal.ro

 

Cea mai îndrăgită scriitoare australiană, Kate Morton, își demonstrează și în noul său roman, Fiica ceasornicarului, calitățile narative care au transformat tot ceea ce a publicat în bestseller internațional.
Compoziția recent lansată oferă acea densă atmosferă victoriană încărcată de mister romantic, în care se desfășoară drame complexe și sinuoase, pe care fanii o așteptau de la ea.

În spiritul rețetei tip puzzle, aplicată la fiecare dintre cele șase cărți ale sale, autoarea ne presară în față fragmente caleidoscopice de povești strălucind ademenitor, ce fac parte din diferite spații și timpuri, pe care ne va ajuta apoi să le recombinăm pentru a forma la final un mare tablou vivant generațional, fără nicio urmă de alipire forțată.

fiica ceasornicarului

În vara anului 2017, tânăra arhivistă londoneză Elodie Winslow dă din întâmplare peste o geantă veche, în care găsește carnetul de schițe ce a aparținut unui talentat pictor victorian și fotografia unei femei de o frumusețe aparte.
Admirând desenele din carnet, unul anume îi atrage atenția: o casă cu două frontoane, așezată la cotul unei ape, care i se pare neobișnuit de familiară, arătând ca desprinsă din povestea preferată a copilăriei sale.

Vara anului 1862.
Birchwood Manor este o somptuoasă vilă din Oxfordshire, pe malul șerpuitor al Tamisei, care aproape că o îmbrățișează lichid.
Aici, în acest cadru idilic suspendant în timp, artiștii din Frăția Magenta, însoțiți de muzele lor, sunt invitați să creeze și să se bucure de libertate.

Cel căruia i-a venit ideea izolării bucolice de formalismul societății urbane, măcar pentru câteva zeci de zile, este Edward Radcliffe, cel mai strălucit dintre junii artiști, cel mai entuziast, cel mai hotarât să sfideze limitele și prejudecățile epocii…

Dar idilicul se sfărâmă brusc, viața și cariera tuturor fiind afectate, căci, spre sfârșitul sejurului lor creativ, o femeie este împușcată, o alta dispare, iar o neprețuită bijuterie de familie este de negăsit.

Ce secrete ascunde încă, și la un secol jumătate distanță, impresionantul domeniu Birchwood Manor?
Și ce are de transmis peste timp muza misterioasă din fotografie – cea atât de greu de identificat?
Pentru a descoperi întreaga poveste, Elodie va trebui să urmărească, prin alte vremuri, vocea unui martor uitat: Birdie Bell, fiica ceasornicarului.

fiica ceasornicarului - coperta

Birchwood Manor rămâne însă punctul nodal și cheia romanului, locul în care se acumulează istorii personale, amintiri fericite sau tenebroase, devieri de destine, emoții răvășitoare, ce se imprimă toate în zidurile de piatră, generații de-a rândul.

Kate Morton reușește să insufle din nou viață clădirilor ruinate, să încarce de magie vitală săli goale, coridoare lugubre și grădini în paragină.

Povestea ei are ritm, muzicalitate și dinamism, dar curge într-o manieră neliniară, cu planuri temporale culisând dezorientant și cu vocile multor protagoniști amestecându-se, solicitând o atenție mereu trează din partea cititorului.

Farmecul trecutului, izvorât din bunuri imobile și mobile, mari edificii sau mici artefacte, încântă permanent și condimentează firul epic, cu splendoare de altădată.

Personajele sunt confecționate minuțios, cu multă migală, prin îmbinarea rotițelor psihice, chiar ca în munca unui ceasornicar:

«Orice ceas e unic, îmi spunea el adesea, și la fel ca la orice om, chipul – fie că e frumos sau nu – este doar o mască a mecanismului complicat pe care îl ascunde.»

fiica ceasornicarului 1

Fiica ceasornicarului este un roman care celebrează arta și exaltarea creativității neconvenționale, precum și dragostea într-o formă a ei mai puțin validată, aceea dintre artist și muza sa.
E o meditație asupra rezistenței esteticii în timp și a relativizării adevărului sau minciunii, față-n față cu același inamic neantizator.

Recomandarea finală este, asemeni celei inițiale, pentru toate cărțile lui Kate Morton.
De citit, preferabil, în ordinea în care au apărut, deși n-au absolut nicio legătură directă.
Dacă începeți însă cu asta, s-ar putea să nu vă îndrăgostiți de stilul autoarei cu aceeași pasiune cu care s-au amorezat cei care au descoperit-o prin primele romane și să nu-i înțelegeți fanii atunci când îi notează, leali, toate operele cu notă maximă.

Acestea sunt titlurile lansate, deocamdată, de scriitoare:

The House at Riverton (2006) / Casa de la Riverton (2009, Humanitas)
The Forgotten Garden (2008) / Grădina uitată (2011, Humanitas)
The Distant Hours (2010) / Orele îndepărtate (2013, Humanitas)
The Secret Keeper (2012) / Păzitoarea tainei (2014, Humanitas)
The Lake House (2015) / Casa de lângă lac (2017, Humanitas)
The Clockmaker’s Daughter (2018)  / Fiica ceasornicarului (2018, Humanitas)

 

images (3)

 

Cărțile lui Kate Morton sunt disponibile pe 
site-ul librăriei online
Portokal.ro

 

portokal