Tăietura finală

de
Veit Etzold

 

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2014
Titlu original: Final Cut (2012)
Traducere din limba germană: Graal Soft
Număr de pagini: 480
Format: paperback – ediție de buzunar
roman achiziționabil pe
Cartepedia.ro

 

Tăietura finală este un thriller polițist european tipic, adică unul cu mai mult sadism ucigaș decât cele americane și cu mult mai puțină corectitudine politică.

Scriitorul german Veit Etzold, născut la Bremen, în 1973, are studii universitare de literatură engleză, istoria artei, dar și de management.
A locuit la Londra și Barcelona, înainte de se muta definitiv la Berlin, devenind un bun cunoscător al mediului polițienesc și al metodelor de investigații criminalistice din mai multe țări.
Acumulările variate de informații, din culturi diverse, l-au ajutat să se impună drept unul dintre cei mai apreciați autori de thrillere din Germania.

taietura-finala

În Tăietura finală, autorul a avut ambiția de a integra scenariul clasic al criminalului în serie cu noua realitate tehno-cotidiană a rețelelor de socializare ce devin tot mai mult o parte a vieții.

Într-un mod asumat, prin multiple referiri incluse în povestea romanului și prin unele rezolvări similare, folosește chiar un titlu clasicizat american, bestsellerul Tăcerea mieilor al lui Thomas Harris, pentru a construi – ca pe-o parafrază – acțiunea sa updatată/actualizată cu noile mijloace de comunicare.

Polițista protagonistă, Clara Vidalis, comisar principal în Departamentul Omucideri şi expert în medicină legală şi psihopatologie la Oficiul de Stat pentru Investigații Criminale din Berlin, este și în cartea lui o femeie fragilă-puternică (chiar sare în ochi asemănarea de nume Clara – Clarice), are sechele posttraumatice pe care un ucigaș în serie pervers le exploatează și va fi nevoită să recurgă la specialiști în entomologie, odată cu apariția insectelor exotice aferente ambelor opere.

Dincolo însă de trimiterile culturale, firul epic evoluează destul de intersant și mereu șocant, poate chiar prea șocant pentru firile mai sensibile.

Din ziua în care sora ei de opt ani a fost răpită, violată și ucisă de un asasin necunoscut, Clara suferă de îngrozitoare remușcări.
A fost ea cea care, în acea blestemată după amiază, a uitat să o ia de la școală, lăsând-o singură, pradă fără apărare pentru sceleratul pedofil ce a măcelărit-o.

taietura finala 2

Sentimentul acesta permanent de vinovăție a determinat-o pe Clara Vidalis să devină polițistă și să încerce să oprească astfel, alți prădători inumani din aceeași specie.

Tocmai în funesta zi a comemorării dispariției surioarei ei, Clara-comisara primește un CD anonim inscripționat «Distracție placută!», unde este filmată uciderea unei alte tinere, cu un mic indiciu plasat în conținut, pentru înlesnirea descoperirii cadavrului.

Când polițiștii erup la adresa posibilei victime, o găsesc eviscerată și mumificată printr-o stranie procedură a devorării părților moi ale corpului de-o specie rară de gândaci.

Blaps mortisaga

Altă descoperire îi înfioară însă pe anchetatori, poate chiar mai mult decât scena macabră insectiferă.
Multă vreme, conturile de socializare ale fetei ucise au fost utilizate de criminal pentru a da impresia că ea este încă în viață și, foarte probabil, pentru a racola noi victime.

Cel Fără Nume (cum îi va rămâne porecla de presă) este un monstru exterminator care funcționează ca un virus informatic, silențios și invizibil, infectând computerele fiecăreia dintre victimele sale și extinzându-și astfel aria de vânătoare printre cunoscuții celor pe care-i ucide.

Faptele sale înspăimântă întregul Berlin, mai ales după ce se folosește de popularitatea unui reality show tip casting, recent lansat de extravangantul mogul media Alfred Torino, pentru a-și selecta o nouă victimă: pe starleta admirată de cei mai mulți fani și votată online cu cele mai multe like-uri.

Perfid și genial, asasinul își abate anchetatorii pe piste false, dar pentru detectiva Vidalis este tot mai clar că nu întâmplător CD-ul cu întâia crimă descoperită i-a ajuns ei în cel mai trist ceas comemorativ și că ținta lui principală ar putea fi… chiar ea.

taietura finala 3

Scriitorul german Veit Etzold ne oferă pe tot parcursul lecturii o adevărată enciclopedie criminalistică strecurată subtil, filă cu filă, în focul acțiunii.
Aflăm, între două momente de suspans, cum s-a născut termenul serial killer, amănunte mai puțin cunoscute din cazuri celebre cu multiple omoruri sau noțiuni de psihologie aplicată pentru a realiza profilul social al ucigașului.

Ritmul romanului este dinamic, scriitura simplă, directă, de impact, în propoziții și capitole scurte, asigurând fluiditatea necesară unui thriller ce-și dorește să mențină tensiunea la cote înalte.

Recent (în 2018), a fost publicat, tot la Editura RAOun al doilea roman din ciclul Clara Vidalis, despre un caz nou ce pare la fel de terifiant:
Agonie mentală.

 

images (3)

 

Cartea poate fi comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia
 

 

cartepedia