Steaua Polară

de
Martin Cruz Smith

 

Editura Paladin / Art
Seria Crime Masters
Data publicării în limba română: 2016
Titlul original: Polar Star (1989)
Traducere: Laura Ciobanu
Număr de pagini: 416
ediție hardcover
roman achiziționabil pe 
Cartepedia.ro

 

Steaua Polară este volumul doi al seriei de romane care îl au drept protagonist pe insolitul detectiv sovietic Arkadi Renko, deschisă de bestsellerul Parcul Gorki.

Inspirația de moment prin care scriitorul Martin Cruz Smith a hotărât să-și plaseze captivanta investigație criminalistică din primul volum, în spațiul comunist de dincolo de Cortina de Fier, a lipsit-o de o documentare aprofundată, personajele și mediul ambiant având unele clișee de cultură americană popcorn, ușor sesizabile.
Asta nu a afectat deloc succesul de care s-a bucurat cartea, realimentat și de reușita transpunere cinematografică a sa, dar autorul perfecționist care s-a hotărât să o prelungească într-o serie literară nu-și mai putea lăsa decorul doar schițat superficial.

După opt ani de la precedentul episod Arkady Renko, apare în sfârșit unul nou.
Este o perioadă extrem de lungă pentru piața americană, cu predilecția ei pentru serializare la foc continuu și sequel rapid, însă toți anii ăștia se simt în gradul de informare al scriitorului.
Aici e evident că s-a scufundat adânc în cultura rusofonă și ambientul sovietic, precum și în toate domeniile speciale de activitate pe care le testează personajele sale.

steaua polara 7

Prin înghețatele ape ale Mării Bering, navighează o flotilă constituită din patru pescadoare americane și o navă-fabrică de procesat pește sovietică, Steaua Polară.
Traulerele pescuiesc, la bordul Stelei Polare având loc prelucrarea imediată și congelarea peștelui, pentru a nu se strica.
O colaborare neobișnuită între capitaliști și comuniști, rod al politicii de perestroika.

Într-o zi, în plasele de pescuit este găsit cadavrul unei tinere care făcea parte din personalul sovietic.
Se impune o anchetă imediată, dar la bordul navei Steaua Polară, un veritabil orășel cu 270 de locuitori, dintre care 50 sunt femei, nu se află decât membri ai echipajului, muncitori angajați pentru manipularea peștelui și politruci însărcinați cu supravegherea tuturor.

Ar mai fi Arkadi Renko, cândva anchetator-șef la Procuratura din Moscova.
Concediat, exclus din partid pentru instabilitate politică, trimis la reabilitare într-o clinică psihiatrică, expediat în Siberia, unde a trecut de la o meserie la alta, fiind dat mereu afară la intervenția KGB, îmbarcat de aproape un an pe Steaua Polară, încercând doar să nu fie remarcat la postul său de lucru de la banda rulantă de eviscerat și curățat pești…

El este practic constrâns de căpitanul navei să investigheze moartea suspectă a femeii.
Comisarul politic alocat Stelei Polare e, în schimb, total împotriva acestei decizii, insistând să fie clasat cazul ca sinucidere și străduindu-se să-l împiedice pe Renko să își îndeplinească misiunea, prin toate mijloacele.

O anchetă pe care, odată desemnat, Arkadi o începe în stilul său fanatic și de neabătut dinspre descoperirea adevărului.
Curând, ies la iveală indicii despre contrabandă, spionaj, intrigi politice și relații intime sau de afaceri personale între cele două echipaje.

steaua polara 1

Sunt extrem de diferite lumile de pe imensa navă ruginită sovietică ce stă îndelung pe mare și vasele americane de pescuit strălucind a nou și schimbându-se des.
Pe Steaua Polară se simte apăsarea supravegherii permanente. Năzuințele adevărate sunt ascunse, fiecare cetățean al URSS are nemărturisită măcar activitatea ilegală de mică bișniță, toți fiind atrași în această izolată viață expediționară de mirajul comerțului cu produse occidentale pe care le-ar putea cumpără în Duch Harbor, portul din Alaska unde vor acosta, și revinde cu profit mare în țară.

Arkadi continuă să rămână un neadaptat.
Așa cum nu înțelegea valorile vechii nomenclaturi comuniste, căreia îi aparținea familial, nu percutează nici la noile aspirații materialiste ale plebei întreprinzătoare.
Pentru el libertatea este ceva ce nu are nimic de-a face cu banii sau consumerismul, acestea contribuind ca, dimpotrivă, oamenii să devină sclavi ai statului, indiferent dacă acesta este cel comunist sau cel capitalist .

El are nevoie de alte rațiuni pentru a continua să trăiască și din cauza asta se autodefinește, de câte ori cineva încearcă să-l amenințe sau să-l împiedice să ajungă la adevăr, drept un om ce nu are nimic de pierdut.

Este deziluzionat, înfrânt și obosit de toate, dar totuși continuă să lupte pentru principii, din spirit justițiar și din încăpățânarea de a face lucrurile cum ar trebui să fie, indiferent dacă în context asta are sens sau nu.
Din nou, investigația unei crime îl face să revină la viață și să se simtă mai viu ca oricând.

Așa cum din Parcul Gorki rămân în minte imaginile cu parcul înzăpezit unde se descoperă cadavrele și cuștile cu zibeline, din Steaua Polară au devenit de neuitat drumul pe o banchiză de gheață, între un vas și altul, sau teribilele anghile vâscoase care întră în corpurile moarte și ies la disecție zvârcolindu-și trupurile fliforme de șerpi ai mării.

anghila vascoasa

Dacă în primul volum al seriei, Martin Cruz Smith își țese atmosfera claustrofobică și sufocantă într-o Moscovă înzăpezită, în Steaua Polară izolarea mai mare, printre ape sau ghețuri, și rătăcirea prin labirinticul miniunivers format din scările interioare ale vapoarelor, intensifică și mai mult această apăsare existențială, ce provine totuși, în primul rând din constanta presiune psihologică a sistemului politic comunist.

Revenind la ideea cu care am început recenzia, cea despre documentarea deosebită a scriitorului pentru această carte, este de remarcat că din dorința de a descrie cât mai realist viața pe diferitele tipuri de vase, Martin Cruz Smith și-a petrecut trei zile la bordul unei nave-fabrică sovietice și o săptămână pe un pescador american.

Dintre cântecele rusești pe care le-a descoperit, accesând subcultura din comunism, îl citează pe unul al lui Vladimir Vîsoțki, cantautorul condamnaților, ca pe o subtilă comprimare metaforico-muzicală a ideilor poveștii sale. Am modificat două-trei versuri din traducerea altfel excelentă, pentru o variantă perfectă a sa:

«Vânătoarea de lupi a-nceput și-n cătare
Suntem toți, adulți, pui, prădători fioroși
Gonacii strigă, câinii latră-n turbare
Și-n zăpadă sunt steaguri ca sângele roș

Suntem iuți și puternici, cu fălci ucigașe
De ce, șef-de-haită, ca un neam blestemat
Alergăm totdeauna spre arma ce trage?
De ce nu fugim înapoi niciodat’ ?»

Volumele din seria Arkady Renko sunt:

Gorky Park (1981) / Parcul Gorki (Editura Paladin, 2015)
Polar Star (1989) / Steaua Polară (Editura Paladin, 2016)
Red Square (1992)
Havana Bay (1999)
Wolves Eat Dogs (2004)
Stalin’s Ghost (2007)
Three Stations (2010)
Tatiana (2013)

 

images (3)

 

Romanul
Steaua Polară 
poate fi comandat pe

site-ul librăriei online
Cartepedia

 

cartepedia