Colecționarul
de obiecte pierdute

de
Ruth Hogan

 

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2019
Titlu original: The Keeper of the Lost Things (2017)
Traducere: Graal Soft
Număr de pagini: 274
ediție hardcover cu supracopertă

 

Colecționarul de obiecte pierdute este un roman al frumuseții izvorâte din imensa suferință a pierderii definitive.

Intensitatea scriiturii prin care autoarea britanică debutantă reușește să transmită întregul spectru al durerii interioare, al regretelor profunde, al delirului imaginativ ce înfiripă o realitate alternativă în care îngrozitoarea lipsă ar fi acoperită, te face imediat să te întrebi de unde atâta forță empatică. Și nu te surpinde deloc să afli, din biografia sa, că Ruth Hogan a avut un teribil accident în jurul vârstei de 30 de ani, iar ulterior s-a îmbolnăvit de cancer, acest roman prinzând cheag între ședințe de chimioterapie.

Pe lângă înțelegerea profundă a psihologiei suferinței, cred că s-a mai dezvoltat și o altă calitate a încercatei scriitoare. Modul exacerbat de a simți lumea înconjurătoare, prin fiecare părticică a ei percepută augmentat, fără nicio secvență insignifiantă sau izolată, ci cu toate incluse într-o țesătură perfectă ce se întinde prin timp și spațiu, pe care atunci când suntem prinși în vâltoarea vieții normale, nu avem cum să o observăm.

colectionarul de obiecte

Sunt patruzeci de ani de când Anthony Peardew își petrece viața adunând bucăți de viață ale altora.
A devenit custode al obiectelor rătăcite din cauză că a pierdut medalionul dăruit de logodnica sa Therese, tocmai în ziua în care ea murea într-un accident.

Răvășit de tragedie și de coincidența simbolică, Anthony a căutat consolare în acele lucrușoare găsite pe stradă sau în parc, căzute din vreo geantă, ori uitate pe o măsuță de cafea sau bancheta unui tren.

Le-a inventariat, le-a numerotat, le-a stabilit pe cât posibil istoricul și a ajuns în timp să le încarce cu însușiri magice, autoconvingându-se că numai dacă ar putea restitui fiecare obiect recuperat, proprietarului său legitim, va regăsi ce a pierdut el însuși, ultima legătură cu unica femeie din viața lui.

Acum, la apusul existenței sale, ar vrea să-i cedeze această misiune asistentei și prietenei lui, Laura, pe care anganjând-o a salvat-o din propria depresie provocată de o căsnicie dezastruoasă, dorindu-și să-i lase moștenire splendida vilă victoriană în care locuiește și tot ceea ce posedă.

«Ea înțelegea că totul avea o valoare cu mult mai mare decât banii; că lucrurile aveau o poveste, o memorie și, cel mai important, un loc unic în viața din Padua.
Pentru că Padua nu era doar o casă, era un loc sigur, unde te puteai vindeca. Un sanctuar pentru lingerea rănilor, uscarea lacrimilor și reconstruirea viselor – oricât de mult ar fi durat asta. Oricât de mult ar fi fost necesar, pentru ca o persoană frântă să fie suficient de puternică pentru a înfrunta din nou lumea.
Iar el sperase că alegând-o pe ea să îi termine misiunea, ar putea-o elibera.
Pentru că el știa că ea este în exil în Padua – unul confortabil și autoimpus, dar totuși un exil.»

În acea zi a disparițiilor, de acum patru decenii, Anthony și-a intersectat destinul cu Eunice, o tânără care tocmai se angajase ca secretară de redacție într-o mică editură din Londra.
O întâlnire scurtă, întâmplătoare, ce a părut lipsită de importanță, dar care a marcat o întreagă existență.
Fiindcă fata a găsit un medalion…

Povestea Laurei și cea a lui Eunice sunt prezentate în paralel, condimentate cu scurte istorisiri legate de câte un obiect din colecție.
La început nu se întrevede vreo legătură între planurile epico-temporale principale, dar pe parcurs, existențele celor două femei, atât de îndepărtate, dar în același timp, atât de apropiate, se vor întrepătrunde într-o serie de conexiuni și evenimente tulburătoare.

Colecționarul de obiecte pierdute este o poveste sensibilă și delicată despre fatalitatea coincidențelor și rolul micilor întâmplări, care par neînsemnate, în soarta fiecăruia dintre noi.

Un roman emoționant, în măsură să pătrundă adânc în suflet, grație stilului narativ versatil al lui Ruth Hogan, ce reușește să combine momente de adâncă reflecție afectivă cu scene de cotidianitate autentică, amuzantă sau nostalgică.

 

images (3)

Puteți achiziționa cartea pe 
site-ul editurii
RAO
 

RAO