Cinci lucruri pe care nu le știai
despre

Usain Bolt

 

Usain Bolt este cel mai înzestrat atlet din toate timpurile, talentul sportiv extraordinar al sprinterului jamaican permițându-i să devină recordman mondial la proba de 100 m, la cea de 200 m, și cu echipa de ștafetă la 4×100 m, fiind primul om din istorie care a stabilit recorduri mondiale la toate trei probele pe parcursul aceleași Olimpiade (Beijing 2008).
De asemenea, este primul (și singurul) atlet care a realizat celebra triple-triple (tripla tripletă), însemnând că a obținut medaliile de aur din cele trei probe la trei Jocuri Olimpice consecutive.

Și-a transformat numele în renume prin porecla
Lightning Bolt / Fulgerul Bolt.

Usain-Bolt

Deși presa și fanii au fost mereu cu ochii pe el, odată ce și-a început seria impresionantă de victorii, încă au rămas aspecte din viața sa mai puțin cunoscute de publicul larg.

Iată câteva dintre ele:

Alimentația specială din copilărie ar putea fi unul dintre secretele performanțelor sale

Zona din Jamaica în care s-a născut Usain Bolt a devenit renumită pentru lansarea unor campioni precum Ben Johnson şi Veronica Campbell-Brown.
Tatăl lui Usain susține că tot secretul stă în ignamele galbene (cartofii dulci) din regiune, un ingredient de bază în alimentaţia băiatului său, alături de găluşte şi banane verzi.

Prima lui pasiune a fost cricketul

Prima dragoste sportivă a lui Usain Bolt nu a fost pentru altetism, ci pentru cricket, un sport pe care îl mai practică şi acum, de câte ori are ocazia.
Pablo McNeil, primul lui antrenor – fost sprinter olimpic – şi-a adus aminte de dificultăţile pe care le-a avut în a-l convinge pe Bolt să alerge pe pistă:
“Prima oară când l-am văzut pe Usain pe teren am ştiut că este un sprinter înnăscut, era foarte rapid. Dar era înnebunit după cricket şi a durat ceva vreme să îl conving și pe el de asta.”

Este unul dintre cei mai înalți sprinteri

Usain Bolt are o înălțime de 1,96 m și cântărește 96 kg.
Picioarele lui longiline constituie un important avantaj în timpul cursei.
El are nevoie de doar 41 de pași pentru a parcurge distanța de 100 de metri, în timp ce restul atleților din finale fac, în medie, 45 de pași.

Nu îi place să alerge pe distanțe lungi

A ales probele pe distanțe scurte pentru că nu îi place să alerge mult.
Antrenorul lui voia ca Usain Bolt să participe la cursa de 400 m. În anul 2007, au făcut un pariu. Dacă sportivul bătea recordul național în proba de 200 m, va putea concura în cea de 100 de metri și nu i se va mai solicita niciodată să alerge la 400 m. Bolt a terminat cursa în 19,75 secunde și a doborât recordul național care era de 19,86 secunde.

De atunci, nici măcar la antrenamente nu mai alearga foarte mult fără pauză.

A adoptat cel mai rapid animal de pe planetă

Usain Bolt a adoptat un ghepard, care este îngrijit într-un adăpost din Kenya.
L-a numit Fulgerul Bolt și plătește peste 3000 de dolari pe an pentru îngrijirea sa.

Ghepardul, cel mai rapid animal, poate alerga suta de metri sub 6 secunde.

Recordul lui Usain Bolt (cel mai rapid om din lume) este de 9,58 secunde.

bolt record

Chiar dacă nu știi nimic despre atletism sau despre sport în general, merită să afli mai multe despre omul Usain Bolt, citindu-i cartea autobiografică:
9.58. Povestea mea.

usain bolt -carte

images (3)

Preda Publishingpreda