Cinci lucruri
pe care s-ar putea să nu le știți
despre

Zinedine Zidane

 

Câștigător al Balonului de Aur, al Campionatului European, al Campionatului Mondial și al UEFA Champions League, după ce s-a asigurat că nu va putea fi uitat vreodată ca jucător de fotbal, Zinedine Zidane a devenit antrenor.

Dar dacă realizările sale din teren și de pe banca tehnică pot fi cuprinse imediat în statistici, asupra vieții private a omului din spatele legendei sportive stăruie mult mister.

Iată câteva detalii, pe care s-ar putea să nu le știți, din viața starului strălucind (iar) pe firmamentul fotbalului.

zizou 4

Nomad

Zinedine Zidane s-a născut la Marsilia, în 1972.
Părinții lui sunt de origine berberă, emigrați din Algeria în 1953, când capul familiei a hotărât să părăsească definitiv zona deșertică natală, pentru a se angaja ca zidar în Franța.

Zizou a crescut în suburbiile marsilieze, împreună cu trei frați și o soră, având dublă cetățenie: franceză și algeriană.

zizou 7

Luptând cu boala

Pe când evolua la Real Madrid, Zinedine Zidane a fost diagnosticat cu o boală genetică, talasemie minoră.

Talasemia este o formă de anemie congenitală în care organismul devine incapabil să producă suficientă hemoglobină, proteina ce ajută globulele roșii ale sângelui să transporte oxigenul în toate celulele corpului.
Deși genul acesta de afecțiune se manifestă prin extenuare și dificultăți la respirație în timpul efortului fizic, Zinedine a reușit să lupte cu boala și să își mențină constantă forma sportivă.

Destin național

Având dublă cetățenie, Zidane ar fi putut juca atât pentru Franța, cât și pentru Algeria.
Neinspirat, antrenorul algerian Abdelhamid Kermali i-a refuzat un loc în echipa africană, motivând că tânărul mijocaș „nu este suficient de rapid”.

Zidane a îmbrăcat pentru prima oară tricoul Franței în 1994, într-o partidă cu Cehia, la scorul de 2-0 pentru cehi.
În minutele rămase, debutantul a înscris ambele goluri ale egalării.

Femei adorate

Zinedine Zidane a cunoscut-o pe viitoarea lui soţie, Veronique Fernández, pe când ambii aveau 16 ani, în Cannes. Ea studia biologia și dansul.

În cadrul unui interviu, Veronique a mărturisit că le-a luat destul timp până să îndrăznească să vorbească unul cu altul.
Locuiau într-un imobil în care băieții erau separați de fete, dar după câteva luni, Zinedine i-a spus „Bună” când treceau unul pe lângă celălalt și de atunci au început să se apropie.

zizou 2

S-au căsătorit câţiva ani mai târziu şi au patru copii.
Povestea lor este una dintre cele mai frumoase și de lungă durată din lumea vedetelor.

Sora lui Zinedine, Lila, implicată în administrarea companiei Zidane Diffusion, prin care se comercializează drepturile de imagine ce țin de cariera celebrului fotbalist, a devenit cunoscută în întreaga lume când fratele ei l-a izbit cu capul în piept pe Marco Materazzi, în finala Campionatului Mondial din 2006.
Fundașul italian o jignise pe aceasta și Zizou nu a putut lăsa bădărănia nepedepsită, chiar dacă în urma gestului a fost eliminat de pe teren.

Urmași

Toți cei patru băieți ai fostului jucător și actualului antrenor de la Real Madrid, Enzo, Luca, Théo și Elyaz, și-au început activitatea fotbalistică în echipa de juniori a Realului și par a moșteni talentul tatălui.

zizou 8

Din cauza faptului că interacționa rareori cu presa, Zinedine Zidane a fost dintotdeauna cunoscut drept un nume mare al sportului ce „lasă mingea să vorbească pentru el”.

A fost nevoie de doi jurnaliști care i-au urmărit întreaga carieră și l-au cunoscut îndeaproape, pentru a alcătui o biografie a sa cu adevărat revelatoare.

cele doua vieti ale lui zidane

La noi, cartea între filele căreia puteți descoperi mult mai multe amănunte despre viața marelui campion a apărut sub titlul:
Cele două vieți ale lui Zidane,
la editura
Preda Publishing
.preda