Stăpânii nordului

volumul 3 din
seria 
Ultimul regat 

de
Bernard Cornwell

 

Editura Litera
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: The Lords of the North (2006)
Traducere: Gabriel Tudor
Numărul de pagini: 368
roman achiziționabil pe 
Cartepedia.ro

 

Captivanta saga medievală deschisă de romanele Ultimul regat și Călărețul morții continuă cu Stăpânii nordului, al treilea volum al ei marcând schimbări surprinzătoare în istoria confruntărilor dintre saxonii creștini și invadatorii vikingi păgâni.

Pentru întâia oară, taberele nu mai sunt definite la fel de clar.
În regiunile cele mai atacate de jefuitori din toate părțile, oamenii locului nu mai țin seama cărei etnii sau religii aparțin fiecare și se unesc într-o idee de apărare comună, încercând să-și constituie propria forță de pacificare a zonei unde își au pământurile.

Și cine ar fi fost mai potrivit să sprijine o asemenea amalgamare saxono-danezo-britonă, primul semn al nașterii unei noi națiuni, dacă nu protagonistul acestei excelente serii de ficțiune istorică, Uhtred Ragnarson de Bebbanburg, născut saxon și crescut de danezi, cel mai îndrăzneț luptător necreștin al creștinătății, lupul în blană de oaie, nonconformistul erou local cu înclinații prădătoare vikinge.

Stapanii nordului - coperta

Saxonii au debarcat în Britania în secolul al V-lea.
În secolul al IX-lea stăpâneau aproape tot teritoriul Angliei de astăzi, însă atunci când au venit danezii, regatele saxone s-au fărâmițat.

Romanul Ultimul regat este o cronică a dezintegrării regatelor creștine Northumbria, Mercia și Anglia de Est, iar Călărețul morții relatează cum Wessexul a fost foarte aproape de a împărtăși aceeași soartă cu vecinii nordici, fiind cât pe ce să fie la rândul său neantizat.
Timp de câteva luni, la începutul anului 878, Anglia, cu limba și cultura sa, a fost redusă la câțiva kilometri pătrați de mlaștină.
Încă o înfrângere, și probabil că n-ar mai fi existat o entitate politică numită astfel.
Însă regele Alfred al Wessexului a supraviețuit, a învins, și istoria l-a onorat cu apelativul cel Mare.
Urmașii lui au trebuit să-i finalizeze opera, să recucerească cele trei foste regate nordice și să unească teritoriile saxone într-un singur regat numit Anglia, dar Alfred cel Mare a inițiat întregul proiect.

ultimul regat 4

Acțiunea din Stăpânii Nordului se reia la aproximativ o lună după victoria uimitoare obținută de el asupra danezilor la Ethandun, înfruntare descrisă în Călărețul morții.
Guthrum, comandantul armatei învinse s-a retras la Chippenham, unde Alfred îl asediază, dar ostilitățile iau sfârșit rapid, când cei doi conducători acceptă să încheie pacea.
Danezii se retrag din Wessex, iar Guthrum și cei mai importanți jarli ai săi se creștinează. La rândul lui, Alfred îl recunoaște pe Guthrum drept rege al Angliei de Est, deși căpetenia vikingă avea obiceiul de a nu-și respecta înțelegerile.

În acest context istoric al anului  878, Uhtred, fiul crescut de vikingi al unui nobil din Northumbria, care i-a ajutat pe saxonii din Wessex să-i învingă pe năvălitorii danezi, se simte deziluzionat și eliberat de loialitatea față de regele-i nerecunoscător Alfred.
Astfel, poate în sfârșit să plece spre locurile de baștină, pentru a-și salva sora vitregă, ținută prizonieră de Kjartan cel Crud, ucigașul tatălui său adoptiv.
Speranța răzbunării lui Uhtred stă în sabia sa, Răsuflarea-Șarpelui, prieteni de încredere fiindu-i doar Hild, o călugăriță saxonă traumatizată de ororile invaziei, și Guthred, un nobil danez căzut în sclavie, salvat și transformat brusc în regișor popular.

ultimul regat 1

Într-o lume a frontierelor instabile, străbătută de vânturile nordului și nenumărate armate jefuitoare, unde domnesc haosul și superstițiile de tot soiul, în care pământurile și oamenii sunt disputați între seniorii războiului, orice plan nebunesc se poate îndeplini, dar și cel mai bun aliat se poate preschimba în cel mai neîndurător inamic.

Trecerea de la istoria Wessexului la cea a Northumbriei, de la finele secolului al IX-lea, care este incomparabil mai slab documentată, i-a permis lui Bernard Cornwell să-și descătușeze imaginația fără prea multe limitări ale unor evenimente consemnate oficial – aventurile lui Uthred și momentele dramatice prin care trece ajungând să se înșiruie chiar mai spectaculos decât în volumele anterioare.

Serialul Netflix The Last Kingdom / Ultimul Regat reia destul de fidel povestea cărților, întâiul lui sezon fiind acoperit de primele două volume.
Stăpânii nordului începe de unde pornește sezonul doi, regizorul ecranizării alegând doar să elimine unele personaje sau să le comprime câte două-trei într-unul generic: preotul, camaradul de luptă, femeia salvată… etc.
Chiar dacă nu seamănă fizic cu eroul literar, actorul care-l interpretează pe Uhtred reușește să construiască suficient de simpatic aroganța nesăbuită a acestuia, menținând serialul și în preferințele fanilor epopeii scrise.

Ultimul Regat 8

Romanele care alcătuiesc seria The Saxons StoriesPovestiri Saxone sau Ultimul Regat  cum va rămâne supratitlul la noi – au apărut la Editura Litera:

The Last Kingdom (2004) – Ultimul regat
The Pale Horseman (2005) – Călărețul morții
The Lords of the North (2006) – Stăpânii nordului
Sword Song (2007) – Cântecul sabiei
The Burning Land (2009) – Ținuturi în flăcări
Death of Kings (2011) – Moartea regilor
The Pagan Lord (2013) – Lordul păgân
The Empty Throne (2014) – Tronul gol
Warriors of the Storm (2015) – Războinicii furtunii
The Flame Bearer (2016) – Purtătorul torței

images (3)

Volumul
poate fi comandat pe
site-ul librăriei online
Cartepedia

cartepedia