Cum să avem chef
de
sport

 

O clasică întrebare a existenței moderne este:
Cum să ne păstrăm dispoziția de a face sport și după terminarea verii?

Cât e vreme frumoasă, suntem în vacanță sau concediu, pe la munte ori pe la mare, efortul fizic vine de la sine, unicul lui inamic fiind căldura.
Totuși, paradoxal, la sosirea toamnei, chiar dacă temperaturile devin mai favorabile, activitatea sportivă de cele mai multe ori scade, iar dacă mai și plouă, se întrerupe complet.

Chiar independent de influența anotimpurilor, se întâmplă des să ne facem abonamente la sală sau la bazin și după entuziasmul primelor săptămâni de antrenament, să ne tot rărim vizitele prin locațiile binefăcătoare, până nu mai dăm deloc pe acolo.

mentalitatea ultra 1

E clar că marea problemă nu este a începe să facem sport, ci a ne ține de el.
Unde dispare voința cu care am pornit, atunci când am plănuit cât bine ne va face în timp? Cum se poate ea menține la fel de puternică și dincolo de faza inițială?

Iată câteva sfaturi ale experților moțivaționali, despre cum am putea gândi și acționa, pentru a ne păstra vie dorința de a face mișcare:

Identifică un
DE CE

Câteodată nu ajunge doar ideea vagă de a fi în formă, pentru a ne întreține alert spiritul sportiv.
Atunci trebuie să identificăm alte beneficii, unele cu efect pozitiv imediat, și să ne concentrăm asupra lor:
făcând mișcare scăpăm de stres, ne creștem nivelul de energie, legăm noi prietenii în mediul în care alergăm, înotăm sau unde mergem la sală.

Avansează progresiv

La startul unei noi activități fizice, întotdeauna trebuie să-i programăm o creștere în intensitate graduală.
Inițial o luăm ușor, apoi – treptat – tot creștem ritmul de la zi la zi.

Alternanța a diferite tipuri de exerciții ajută să nu solicităm mereu aceleași părți ale corpului, iar câte o mini-perioadă de pauză totală ar putea fi necesară pentru detensionare, mai ales la începători.

mentalitatea ultra 3

Alege un antrenament care să îți placă

E preferabil să nu alegem activități sportive care ne plictisesc sau pe care le urâm de-a dreptul. Atunci când ne impunem să facem ceva împotriva propriilor gusturi, posibilitatea de a renunța devine extrem de mare.

Putem practica sporturi interesante, prin locuri care să ne încânte.
Putem alerga sau să ne plimbăm cu bicicleta pe trasee frumoase, în oraș ori în jurul lui, putem juca sporturi de echipă, în locul antrenamentelor individuale, putem să ne atragem prietenii în activități comune sau să ascultăm muzică, ori să privim un film de pe banda de alergare.

Orice truc este bun pentru a transforma rutina sportivă într-un moment așteptat al zilei.

Prioritizează și stabilește ritmul

Adesea apare justificarea că nu ne mai rămâne timp pentru mișcare. Desigur, ar putea fi întru totul adevărată, dar cu un pic de organizare și de stabilire a priorităților, se pot găsi câteva momente zilnice și pentru sport.

Un antrenament nu trebuie neapărat să țină o oră. Și un exercițiu de 15 minute, bine structurat și intens, este foarte eficient.

Nu asocia nimic negativ cu sportul

Asta înseamnă că dacă simțim dureri de orice fel, la un anumit tip de exerciții, ar fi bine să renunțăm la ele și să încercăm altele, mai puțin solicitante pentru zonele sensibile.

Când ne-am instalat o rutină, dar din vreun motiv oarecare ne-a fost dată peste cap, nu e cazul să intrăm în depresie.

Oricât ar părea de ciudat, sunt iubitori de mișcare atât de obișnuiți să își administreze doza zilnică de efort, încât atunci când e vreme urâtă afară și nu-și mai pot practica sportul preferat, cad într-un complex de vinovăție ca și cum și-ar fi ratat definitiv obiectivul.

Nu uitați că există sportul de sală, bazine de înot sau posibilitatea de a face exerciții în propria locuință. Gadgeturile de genul benzilor de alergat, stepper-elor sau bicicletelor statice ajută, atunci când alte genuri de exerciții din domeniul fitnessului nu par suficiente.

Mai degrabă, ar trebui stabilită o mică autopremiere după fiecare antrenament, ca să avem asocieri de idei complet pozitive cu realizările noastre.

ultra 5

O foarte bună carte motivațională, din lectura căreia putem învăța să ne construim profesionist gândirea mobilizatoare sportivă, este
Mentalitatea Ultra. Cele opt principii fundamentale ale unui campion
(altele decât spicuirile mele pentru amatori),
scrisă de
 Travis Macy,
un atlet de anduranță care a finalizat peste 100 de competiții Ultra în 16 țări, tocmai datorită mentalității sale excepționale.

ultra

images (3)

Preda Publishingpreda