Insomnia

de
Charlie Huston

 

Editura ALLFA
Colecția: Strada Ficțiunii
Data publicării în limba română: 2011
Titlul original: Sleepless (2010)
Traducere: Ioana Văcărescu
ediție broșată
volum achiziționabil pe 
Cartepedia.ro

 

InsomniaSleepless este un roman greu definibil, o combinație de policier noir și SF post-apocaliptic cyberpunk, o amalgamare reușită între stilul scenariului filmului L.A. Confidential cu cel al lui Johnny Mnemonic.
Autorul său, americanul Charlie Huston, a reușit să își facă un nume atât în nișa literară a thrillerelor, cât și a benzilor desenate cu super-eroi, astfel încât altoirile de genul acesta îi erau foarte la îndemână.

Straniu e că pe durata a cam o pătrime din carte, primele o sută de pagini din cele aproape 400, nu realizezi mai deloc ce roman bun ai început.
Informațiile care pun baza poveștii se acumulează treptat, din mai multe perspective, într-un mod confuz și neliniar, dar odată ce s-au adunat suficiente, acțiunea explodează și empatia cu personajele devine ideală.

Într-un viitor ce ar putea deja să ne fie prezent, un virus devastator contaminează progresiv populația umană.
Cei afectați nu reușesc să mai adoarmă și, pe perioada unui an, starea lor se degradează neîncetat, până la inevitabila moarte.

Insomnia pandemică este incurabilă, iar creșterea procentului de îmbolnăviri destramă încet-încet țesătura civilizației, distrugând raporturile cetățenești clasice și îndreptând comunitățile istorice înspre enclavizare tot mai accentuată și haos final generalizat.

Insomniacii bântuie pe străzi sau devin dependenţi de un misterios joc online.

Există un singur medicament ce poate atenua simptomele chinuitoare, Dreamer, un produs farmaceutic care garantează profituri enorme celor care îl produc și îi asigura distribuția.
Teoretic, el este utilizat doar în spitale, sub supraveghere strictă, dar traficul ilegal nu a fost niciodată tentat de vreun drog mai rentabil…

insomnia coperta

În Los Angeles, unde anarhia devine tot mai extinsă, în pofida impunerii legii marțiale, printre dese schimburi de focuri de arme, sinucideri în locuri publice, atentate cu bombe, incendii provocate și puseuri de fervoare religioasă prevestind apocalipsa ce s-a instaurat deja, Parker „Park” Hass își face datoria de polițist, ca agent infiltrat în rețeaua de narco-traficanți ce deservește elita orașului.

Moralitatea sa este susținută de principii etice rigide, atât de necesare în activitatea de investigator sub acoperire, care solicită multă forță psihică pentru menținerea propriei integrități caracteriale într-un micro-univers al prefăcătoriei și simulării.

Misiunea tânărului polițist ce joacă rolul unui furnizor de droguri rare pentru înalta societate a L.A.–ului are setată ca prioritate tocmai descoperirea traficului de Dreamer.

Evenimentele se precipită când la locul de întâlnire cu o sursă de la care spera să obțină informații despre contrabanda cu prețiosul medicament, Park găsește numai cadavre.
Reușește să ridice de acolo un hard drive extern încărcat cu date revelatoare, dar pune astfel pe urmele sale cea mai puternică organizație criminală a orașului și pe cel mai eficient asasin singuratic, un personaj absolut savuros.

Mai mult decât din simțul datoriei pe care l-a avut mereu hiperactiv, Park este decis să descifreze cu orice preț sinistra conspirație pe care o întrevede sau măcar să obțină accesul la Dreamer,… și pentru că soția lui este deja contaminată de insomnie, iar fetița lor recent născută are primele manifestări care o categorisesc drept suspectă de a fi și ea bolnavă.

Îl vor transforma aceste dramatice circumstanțe familiale pe eroul idealist într-un polițist corupt sau într-un justițiar răzbunător?

Romanul Insomnia are dinamismul unui joc video și forța de observație a literaturii psihologice.
Charlie Huston scrie un thriller complex și original, care la rândul său poate declanșa o epidemie de insomnie – în rândul cititorilor pasionați.

Cartea a apărut la Editura ALLFA și poate fi achiziționată pe
site-ul
Cartepedia

cu un preț excelent, având – în aceste zile – asigurat și
transport gratuit.

 

images (3)

 

cartepedia