Victimă fără chip

volumul I din
seria
Fabian Risk 

de
Stefan Ahnhem

Editura Litera
Colecția Buzz Books
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Offer utan ansikte (2014)
Traducere din limba engleză: Dana-Ligia Ilin
Număr de pagini: 648

 

Victimă fără chip este primul volum din seria de thrillere care-l au drept protagonist pe inspectorul de poliție Fabian Risk.
Autorul său, Stefan Ahnhem, deși a debutat literar cu acest roman, până la data publicării lui își făcuse deja un nume ca scenarist de film. El i-a adus Premiul pentru cel mai bun roman polițist al anului 2014, în țara natală, Suedia.
La fel ca eroul principal al scrierilor sale, Ahnhem s-a născut la Helsingborg, în 1966, locuind acum în capitala Stockholm.

Țările scandinave s-au specializat, în ultimii ani, ca producătoare de thrillere nu numai pentru piața internă, ci și pentru cea internațională.
Poveștile lor polițiste au un anumit tipar, influențat de zona geografică și caracteristicile psihologice umane predominante în aceasta – te fac să te aștepți la anchete reci, sub vânt suflând tăios, prin locuri nu prea dens populate, iar atunci când totuși ies din atmosfera pe care cititorul a ajuns să o prefere, nu o fac decât pentru a surprinde în vreun mod remarcabil.

În Victimă fără chip este adaptată stilului nord european o intrigă oarecum tipic americană, aceea a victimei bullying-ului care se transformă brusc în călău nemilos ce își lichidează în masă sau în serie colegii care l-au tot chinuit, până au scos cu adevărat un monstru din el.
Modul ingenios de prezentare a temei în curs de clasicizare o face însă să pară orginală, iar lovitura de teatru din final reușește să își păstreze imprevizibilitatea, datorită rafinamentului cu care a fost pregătită.

victima-fara-chip

Inspectorul criminalist Fabian Risk a părăsit Stockholmul împreună cu soţia sa, Sonja, şi cei doi copii ai lor, pentru a începe o viaţă nouă în oraşul natal, Helsingborg, un loc liniștit, pitoresc, la țărm de mare și foarte aproape de Danemarca.

Mutarea reprezintă încercarea bărbatului de a lăsa în urmă o misterioasă misiune sfârșită rău și de a-și normaliza relația cu soția și copii, în săptămânile libere pe care le are înainte de a începe noul serviciu din cadrul Brigăzii Omucideri a poliţiei locale, dar și în viața mult mai tihnită de după aceea, considerând că nu va mai avea parte de stresul din capitală.

Planificata vacanţă familială este însă spulberată din prima zi, când lui Risk, la doar după câteva ore de la sosire i se solicită să investigheze o crimă de o violenţă extremă.
Corpul unuia dintre colegii săi de clasă a fost descoperit cu ambele mâini tăiate.

La locul de tortură a fost lăsată de către ucigaș o veche poză de grup din timpul școlii, unde figura victimei este marcată cu o cruce.
Pe timpuri, bărbatul asasinat era un băiat răutăcios, căruia violența exercitată asupra celor mai slabi ca el îi producea satisfacție. Să aibă retezarea mâinilor de-a face cu obiceiul lui de a împărți pumni?
Curând este găsit însă cadavrul altui coleg. Apoi al altuia… Ca și cum pentru clasa de odată s-ar fi strigat peste ani, pentru ultima oară, catalogul.

Risk apare și el în acea fotografie și cunoaște din copilărie victimele.
Va reuși să descopere criminalul, înainte ca ucigașul să ajungă la el?

Ahnhem combină reușit poveștile de viață ale personajelor, surprinse în scurte secvențe definitorii, cu firul narativ principal al anchetei ce curge contracronometru. Astfel încât, genul lui de thriller înclină mai mult înspre cel psihologic decât spre cel de acțiune.
Ororile prezentate nefiltrat încadrându-l și în lista specială a autorilor hotărâți să își șocheze cititorii fără nicio limită autocenzuratoare.

Deși Victimă fără chip este primul roman axat pe o investigație a lui Fabian Risk, pe parcursul său apar dese referiri la trecutul recent, la o altă misiune traumatizantă și la implicarea dubioasă pe care a avut-o în ea o senzuală colegă.
De cum am terminat acest volum, l-am început pe al doilea și nu mică mi-a fost bucuria să constat că el e un prequel, unde toate chestiile astea din trecut sunt desfășurate detaliat, într-o altă istorisire, la fel de captivantă și… înfiorătoare.

Titlurile din seria Fabian Risk (perfect citibile independent sau în ordine aleatorie) apărute până acum în limba română sunt:

Victimă fără chip
Al nouălea mormânt
Minus optsprezece grade

Editura Litera
împreună cu Ambasada Suediei la București vă așteaptă duminică, 6 octombrie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la întâlnirea cu
Stefan Ahnhem!

Scriitor Romania