Victimă fără chip
volumul I din
seria
Fabian Risk
de
Stefan Ahnhem
Editura Litera
Colecția Buzz Books
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Offer utan ansikte (2014)
Traducere din limba engleză: Dana-Ligia Ilin
Număr de pagini: 648
Victimă fără chip este primul volum din seria de thrillere care-l au drept protagonist pe inspectorul de poliție Fabian Risk.
Autorul său, Stefan Ahnhem, deși a debutat literar cu acest roman, până la data publicării lui își făcuse deja un nume ca scenarist de film. El i-a adus Premiul pentru cel mai bun roman polițist al anului 2014, în țara natală, Suedia.
La fel ca eroul principal al scrierilor sale, Ahnhem s-a născut la Helsingborg, în 1966, locuind acum în capitala Stockholm.
Țările scandinave s-au specializat, în ultimii ani, ca producătoare de thrillere nu numai pentru piața internă, ci și pentru cea internațională.
Poveștile lor polițiste au un anumit tipar, influențat de zona geografică și caracteristicile psihologice umane predominante în aceasta – te fac să te aștepți la anchete reci, sub vânt suflând tăios, prin locuri nu prea dens populate, iar atunci când totuși ies din atmosfera pe care cititorul a ajuns să o prefere, nu o fac decât pentru a surprinde în vreun mod remarcabil.
În Victimă fără chip este adaptată stilului nord european o intrigă oarecum tipic americană, aceea a victimei bullying-ului care se transformă brusc în călău nemilos ce își lichidează în masă sau în serie colegii care l-au tot chinuit, până au scos cu adevărat un monstru din el.
Modul ingenios de prezentare a temei în curs de clasicizare o face însă să pară orginală, iar lovitura de teatru din final reușește să își păstreze imprevizibilitatea, datorită rafinamentului cu care a fost pregătită.
Inspectorul criminalist Fabian Risk a părăsit Stockholmul împreună cu soţia sa, Sonja, şi cei doi copii ai lor, pentru a începe o viaţă nouă în oraşul natal, Helsingborg, un loc liniștit, pitoresc, la țărm de mare și foarte aproape de Danemarca.
Mutarea reprezintă încercarea bărbatului de a lăsa în urmă o misterioasă misiune sfârșită rău și de a-și normaliza relația cu soția și copii, în săptămânile libere pe care le are înainte de a începe noul serviciu din cadrul Brigăzii Omucideri a poliţiei locale, dar și în viața mult mai tihnită de după aceea, considerând că nu va mai avea parte de stresul din capitală.
Planificata vacanţă familială este însă spulberată din prima zi, când lui Risk, la doar după câteva ore de la sosire i se solicită să investigheze o crimă de o violenţă extremă.
Corpul unuia dintre colegii săi de clasă a fost descoperit cu ambele mâini tăiate.
La locul de tortură a fost lăsată de către ucigaș o veche poză de grup din timpul școlii, unde figura victimei este marcată cu o cruce.
Pe timpuri, bărbatul asasinat era un băiat răutăcios, căruia violența exercitată asupra celor mai slabi ca el îi producea satisfacție. Să aibă retezarea mâinilor de-a face cu obiceiul lui de a împărți pumni?
Curând este găsit însă cadavrul altui coleg. Apoi al altuia… Ca și cum pentru clasa de odată s-ar fi strigat peste ani, pentru ultima oară, catalogul.
Risk apare și el în acea fotografie și cunoaște din copilărie victimele.
Va reuși să descopere criminalul, înainte ca ucigașul să ajungă la el?
Ahnhem combină reușit poveștile de viață ale personajelor, surprinse în scurte secvențe definitorii, cu firul narativ principal al anchetei ce curge contracronometru. Astfel încât, genul lui de thriller înclină mai mult înspre cel psihologic decât spre cel de acțiune.
Ororile prezentate nefiltrat încadrându-l și în lista specială a autorilor hotărâți să își șocheze cititorii fără nicio limită autocenzuratoare.
Deși Victimă fără chip este primul roman axat pe o investigație a lui Fabian Risk, pe parcursul său apar dese referiri la trecutul recent, la o altă misiune traumatizantă și la implicarea dubioasă pe care a avut-o în ea o senzuală colegă.
De cum am terminat acest volum, l-am început pe al doilea și nu mică mi-a fost bucuria să constat că el e un prequel, unde toate chestiile astea din trecut sunt desfășurate detaliat, într-o altă istorisire, la fel de captivantă și… înfiorătoare.
Titlurile din seria Fabian Risk (perfect citibile independent sau în ordine aleatorie) apărute până acum în limba română sunt:
Victimă fără chip
Al nouălea mormânt
Minus optsprezece grade
Editura Litera
împreună cu Ambasada Suediei la București vă așteaptă duminică, 6 octombrie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la întâlnirea cu
Stefan Ahnhem!
Nu am citit încă seria. Ma astepta cuminte in bibliotecă !
Multumesc de recomandare, Marius!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag, Vero! 🙂 Ce fain ca deja o ai! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da. După ce am citit recenzia ta, am decis sa o citesc cat mai curând ♡
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Presimt ca nu ai sa regreti nicio clipa decizia! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Marius, atentetzi la buget!!! :))) Dar, cum pentru un thriller psihologic bun gasesc resurse, esti iertat pentru recenzia ispititoare.:))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Dana! 😛 Un thriller bun merita orice sacrificiu! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am vrut la un moment-dat sa iau cartea, dar am renuntat. Acum va trebui sa iau toata seria odata, pentru ca, din cate se pare, merita. Foarte frumoasa recenzia!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci, Ancuta! 🙂 Merita din plin! 🙂
ApreciazăApreciază
E deja si pe lista mea. Cu putin noroc ajung si la lansare. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, ce super ca poti ajunge si la lansare! 🙂 Sa-i pregatesti niste intrebari incuietoare. 😀
ApreciazăApreciază
O alta recomandare extrem de tentanta 🙂 pentru care iti multumesc Marius! Suna foarte bine, mai ales ca sunt in perioada „thriller” acum 🙂 :). Am pus carte cuminte pe lista de achizitii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mare drag, Nicole! 🙂 Sunt grosute bine, sa mergi cu cineva care sa le care pana in masina, la Gaudeamus. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asa fac de fiecare data, sotul vine cu noi (cu mine si cu Ana) si ne asteapta pana terminam, apoi ne ajuta (a se citi, cara el pungile 🙂 ) pana la masina, si de la masina pana in casa. Noi, fetele, doar le aranjam in biblioteca de necitite unde asteapta cuminti pana le vine randul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cat de fain sa puteti ajunge mereu la evenimentele astea culturale! 🙂 Se transforma intr-o mini-traditie simpatica. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ne place pentru ca sunt toate editurile la un loc, cu muuulte carti cat vezi cu ochii si cu preturi mai bune decat in librarie. Eu imi fac intotdeauna lista, dar asta nu inseamna ca nu iau si altele pe care le descopar acolo, ca sunt „pofticioasa” si nu rezist tentatiei. Poate reusesti sa vii o data la Bucuresti cand e targ, o sa-ti placa sigur. E si o ocazie buna sa vorbesti cu alti bloggeri si cu edituri.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am fost la vreo doua editii. De aia te si invidiez intr-atat ca voi la Bucuresti puteti ajunge la fiecare! 😀 Bookfest, Gaudeamus, lansari. 🙂 In orase necapitala ( ca sa nu zic provincie
) au o anvergura mult mai mica. 😛
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Macar la o editie pe an sa vii, am putea sa ne organizam si sa ne si cunoastem 😋.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Buna idee! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 🙂 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
ApreciazăApreciază
Am si eu pe lista de lectura cartea asta dar inca nu mi-am cumparat-o. Multumesc pentru recenzie! Acum sigur mi-o voi lua 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mare drag, Claudia! 🙂 Sunt sigur ca ai sa devii fana a autorului si ai sa citesti toata seria. 🙂
ApreciazăApreciază